Sözcü bir daha algı peşinde: Suriyeli öğrencilere beş yıldızlı otelde şenlik palavrası

Leyla

Global Mod
Global Mod
Sözcü gazetesi “Suriyeli öğrenciler 5 yıldızlı otelde 5 gün ağırlanacak” başlıklı bir habere imza attı. Üst başlığında ise masrafların Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca karşılanacağı algısını vererek “Milli Eğitim, helal şenliğe 4,6 milyon lira harcayacak” tabirlerini kullandı.

Haberin spotunda ise algı operasyonunu sürdürerek “MEB, meslek liselerinde okuyan Suriyeli ergenlerden 600 kişinin katılacağı bir şenlik düzenliyor. Bu ay planlanan 5 günlük gençlik şenliği, Antalya’da 5 yıldızlı bir otelde yapılacak” dedi. bu biçimdece haberde masrafların Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan karşılandığı algısı vermeye çalıştı.

KENDİ HABERİNİ YALANLADI

Başlıkta, üst başlıkta ve spotta Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın masrafları karşıladığı algısını ortaya koyan Sözcü, kendi haberinin ortasında kendini yalanladı. Suriyeli öğrenciler üzerinden bir algı operasyonu yapmak isteyen Sözcü, haberinde finansmanın kim olduğunu da tabir etti. Sözcü’nün haberinde Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın Mülteciler İçin Maddi Yardım Programı Fonu aracılığıyla finanse edilen “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Toplumsal ve Ekonomik Ahenk Projesi” kapsamında, Suriyeli gençler için bu ay 5 günlük Gençlik Şenliği düzenleneceğini yazdı. Lakin fonun Avrupa Birliği fonu olduğundan haberinde kelam etmemesi dikkat çekti.

AVRUPA BİRLİĞİ FRIT FONU MASRAFLARI KARŞILIYOR

Mültecilerle ilgili bu şenlik “Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Toplumsal ve Ekonomik Ahenk Projesi” kapsamında yapıldığı üzere masrafları ise Avrupa Birliği Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT) fonu tarafınca karşılandığı biliniyor. Avrupa Birliği’nin FRIT ismiyle oluşturulan fonu, iki eşit dilime bölünerek 6 milyar Avroluk bir bütçeye sahip olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin taahhüt ettiği bu para Türkiye’ye projeler karşılığında gönderiliyor. Ayrıyeten FRIT fonu için Avrupa Birliği’nin 2024’e kadar ek 3 milyar Avro bütçe ayıracağı iddia ediliyor.