Ralf Stellfeld neden bazı açılardan olağanüstü bir forvet?

Kemal

New member
Uzun boylu forvet kalenin önünde duruyor ve asist yapıyor. Hızlı tepki veriyor, sağ bacağını uzatıyor ve topu iki direk arasında manevra yapıyor. Amaç! Braunschweig’deki TSV Timmerlah’ın çakıllı sahasında oynanan sıradan bir antrenman maçı. Ama yine de özel bir durum var: Saldırgan Ralf Stellfeld’in bir ampute’si var. Takım arkadaşları sahada hiçbir kısıtlama olmaksızın koşarken, Stellfeld sahada yürüme yardımcılarıyla hareket eden tek oyuncu.

43 yaşındaki oyuncu bu yıl Almanya’da bir yenilik yarattı: Yaz aylarında oyuncu kartı aldı ve bu, onu Aşağı Saksonya Futbol Federasyonu tarafından normal futbola kabul edilen, bacağı kesilmiş ilk futbolcu yaptı. Antrenmandan sonra gözle görülür bir şekilde tükenmiş bir halde, “İlk başta buna inanmadım” dedi. “Ama sonra bir sonraki iç saha maçında orada olacağım bilgisini aldım.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ciddi motosiklet kazası

Stellfeld, bölgedeki üç kulüpten oluşan ve bölge liginde oynayan 40 yaş üstü SG Braunschweig-West takımı için oynuyor. Başka kulüplerde oynayan ampute futbolcular da var. Ancak Stellfeld, yalnızca eğitime katıldıklarını açıkladı. “Her halükarda, oynama hakkına sahip olan ilk kişi benim.”

Teknik direktörü Jan Geppert, Aşağı Saksonya Futbol Federasyonu ile temasa geçerek, derneğe oyuncu pasaportu başvurusunda bulundu. Ancak oyuncunun oynamaya hak kazanması biraz zaman aldı. “Herhangi bir düzenleme olmadığı için biraz zaman aldı. Birisi yaralanırsa kimse tam olarak ne olacağını bilmiyordu. Kimse oyunun kurallarının tam olarak ne olduğunu bilmiyordu” diyor TSV Timmerlah başkanı Ulf Wegener. “Sonra tekrar tekrar sorduk ve birdenbire oyuncu pasosu ortaya çıktı. O zaman oynayabilir.”

Stellfeld çocukken futbol oynadı. 17 yaşındayken işe giderken ciddi bir motosiklet kazası geçirdi. Sol bacağını kaybetti ve o zamandan beri protez veya koltuk değneğine bağımlı durumda.

“Sonra kazamdan sonra uzun süre hiçbir şey olmadı” dedi. Nihayet kendini tekrar futbolun ilgisini çekerken bulması yaklaşık 20 yıl sürdü. Stellfeld, 2018’de Sportfreunde Braunschweig ile ampute futbola başladı. Gülümseyerek “İlk antrenman gerçekten berbattı” diye anımsıyor. “İki gün boyunca hareket edemedim. Hayatımda hiç bu kadar kas ağrısı yaşamamıştım.”

Stellfeld, TSV Frisch Auf Timmerlah’ın soyunma odasında tekmeliklerini takıyor.Ağ geçidi denetleyicisi/dpa

Stellfeld hala antrenmanlara devam etti ve Nord-Ost sendikası için ampute futbol Bundesliga’ya girdi. Aynı zamanda Alman milli takımında da forma giydi.

Bundesliga antrenmanları ayda yalnızca bir kez yapıldığı için geçen yıl TSV Timmerlah’da antrenmana başladı. “Buraya geldim, herkes yabancıydı ve beni çok iyi karşıladılar” dedi. “Önce topu sol ayağıma değil, sağ ayağıma atmayı öğrenmeleri gerekiyordu.” Rakipler de yeni duruma uyum sağlamak zorunda kaldı: “Başlangıçta düellolarda giderek daha tereddütlüydüler.”

Top koltuk değneğine değerse hentboldur

Stellfeld ayrıca bir lig maçında da gol attı. Tamamen düzenleyici bir perspektiften bakıldığında koltuk değneği uzatılmış bir kol sayılır. Top koltuk değneğine değerse, bu bir hentbol olarak kabul edilir. “Tabii ki iki ayaklılar koltuk değnekleriyle her zaman benden daha hızlıdır” dedi. Ancak bunu iyi pozisyonel oyunla telafi etmeye çalışıyor.

Takım arkadaşları da takıma katıldıkları için mutlu: Forvet arkadaşı Wegener, “Ralf ile olan etkileşim çok iyi çalışıyor” dedi. “Üç ayak üzerinde iki ayak üzerinde olduğundan daha yavaştır. Bu yüzden Ralf’ın önde kalacağı ve diğerlerinin daha çok koşması gerektiği sloganını verdik.”

Alman Engelliler Sporları Derneği Başkanı Friedhelm Julius Beucher’e göre bu vaka, engelli insanların sporda ne gibi üstün başarılara imza atabileceğini gösteriyor. Alman Basın Ajansı’na verdiği demeçte, “Bu tür örnekler bir emsal teşkil etmeli ve belki de bazı kişi ve derneklerin engelli oyuncuları oyun faaliyetlerine kabul etme konusunda karşılaştıkları engelleri de ortadan kaldırmalıdır” dedi.

Ralf Stellfeld, ampute futbolda Avrupa Şampiyonası'na katılmak istiyor.

Ralf Stellfeld, ampute futbolda Avrupa Şampiyonası’na katılmak istiyor.Ağ geçidi denetleyicisi/dpa

Beucher, atletizmde para sporları sektöründen çok sayıda sporcunun Olimpiyat sporcularıyla birlikte antrenman yaptığını söyledi. Ayrıca yarışmalarda birbirleriyle yarışırlar. Stellfeld’in durumunun futbolda hala benzersiz olması, insanların kafasında hala birçok engelin bulunduğunu gösteriyor. Beucher, “Her şeyden önce mümkün olan her yerde katılımı mümkün kılmak” dedi.

Amaç ilerlemek

Stellfeld ayrıca yakın zamanda normal oyunlarda oynamasına izin verilen tek ampute oyuncu olmayacağını da umuyor. “DFB’deki bu açığı açtığım için mutluyum” dedi. “Belki artık bir veya iki kişinin katılması için bir ivme olacak ve sayıları giderek artacak. Umarım giderek daha fazla ampute bacaklarını köşeye koymaya, koltuk değneklerini alıp futbol oynamaya cesaret eder.”

Stellfeld’in geleceğe yönelik hedefleri büyük. Gelecek yıl takımıyla birlikte yükselmek istiyor. Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası da 2024’te gerçekleşecek. “Orada olabilmek için kendimi gerçekten formda tutmaya çalışıyorum.”