Öğrencileriyle basketbol oynayan görme engelli Dilek öğretmen o anları anlattı: Benim için hoş bir fırsattı

celikci

New member
Öğrencileriyle basketbol oynayan görme engelli Dilek öğretmen o anları anlattı: Benim için hoş bir fırsattı
Derince ilçesinde bulunan Melikşah Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak misyon yapan görme engelli Dilek Karaca, okul bahçesinde öğrenciler ile basketbol oynadı. Öğrenciler, görme engelli öğretmenlerine ne yapması gerektiğini tek tek anlattı. Öğrencilerinin söylemiş olduklerini yapan öğretmen Dilek Karaca, iki atışında da topu potadan geçirmeyi başardı. Öğrencileri ise öğretmenlerini alkışladı. Hem öğrencilerin birebir vakitte görme engelli öğretmenin memnunluğu çekilen görüntüye yansıdı. Doğuştan görme engelli olan Karaca, öğrencilerin daha evvel engelli öğretmenle karşılaşmadığı için nasıl davranacaklarını bilmediğini belirtti.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK İSTEDİ

Karaca, bu mevzuda öğrencilerine farkındalık oluşturmak istediğini ve nasıl irtibata geçmeleri gerektiğini öğretmek istediğini söylemiş oldu. Bahçede nöbetçi olduğu bir gün, öğrencilerin basketbol oynadığını bakılırsan Karaca, bunu bir fırsat olarak gördü. Çocuklardan kendisinin de basket atması için yardım istediğini söyleyen Dilek öğretmen, büsbütün öğrencilerin yönlendirmesini dinledi. Bu noktada anlatımın ne kadar değerli ve tesirli olduğunun altını çizen Karaca, o anları anlattı.

“ÖĞRENCİLERİMİN BİRİNCİ VE TEK GÖRME ENGELLİ ÖĞRETMENİYİM”

Öğrencilerinin karşılaştığı birinci görme engelli öğretmen olduğunu söyleyen Dilek Karaca, “Doğuştan görme engelliyim. Öğretmenlikte beşinci yılım ve okulumuzda birinci senem. Daha evvel öteki bir okulda bakılırsav yapıyordum. Öğrencilerimin birinci ve tek görme engelli öğretmeniyim. Birden fazla öğrencim hayatlarında hiç engelli bireyle karşılaşmamışlar. Nerede nasıl davranmaları gerektiğini, engelli bireylerle nasıl irtibat kurmaları gerektiğini bilmiyorlar. Ben de burada birebir zamandarslerimi anlatıyorum birebir vakitte teneffüslerde öğrencilerim daima yanımda olurlar. Onlara bir engelliyle nasıl bağlantı kurmaları gerektiğini ders halinde değil fakat sırası geldikçe uygulamalı olarak anlatıyorum” dedi.

“BENİM İÇİN HOŞ BİR FIRSATTI”

Basketbol oynadıkları günü anlatan Karaca, “Basketbol oynadığımız gün bahçede nöbetçiydim. Bu ortada engellilerin bahçede nöbet tutması ya da okulda nöbet tutması epey bedelli bir şeydir, öğrencilerle irtibat kurma fırsatı verir. Bahçede nöbetçi olduğum ve dolaştığım bir vakit öğrencilerimin burada top oynadıklarını fark ettim. Bu benim için farkındalık oluşturma maksatlı hoş bir fırsattı. Top oynadıklarını biliyordum fakat yanlarına gelip niçin oynadıklarını, nasıl oynadıklarını sordum ki hususa girebileyim.

“O KADAR HOŞ ANLATTILAR Kİ 2 TOP ATTIM İKİSİ DE BASKET OLDU”

daha sonra dedim ki, ‘Çocuklar bana basket atmayı öğretir misiniz?’. Natürel ki birinci kere basket atmıyordum ancak birinin potanın yerini anlatması, daha doğrusu betimleme yapması, nasıl anlatacağımı göstermesi gerekiyor. Öğrencilerim sorum karşısında heyecanla koşup yanıma geldiler. Topu elime aldım ve öğrencim bana nasıl atmam gerektiğini anlattı. Engelli bireye istikametlerin ismini söylemek gerekir; sağ, sol, üst, aşağı, ön, art formunda öğrencilerim tam olarak bu türlü anlatıyorlar. Benim de görmek istediğim şey tam olarak buydu. O gün basket attık ve öğrencilerim o kadar hoş anlattılar ki iki tane attım ikisi de basket oldu. Bu, anlatımın ne kadar kuvvetli ve tesirli olduğunu da gösteriyor.

“ENGELLİ BİREYLERLERLE NASIL İRTİBAT KURULACAĞI TOPLUMA AŞILANMALI”

Burada bizim maksadımız engelli ve engelli olmayan bireylerin birebir ömrü paylaştığını, birebir ömrü birlikte yaşaması gerektiğini, bunu yaparken nasıl bağlantı kurması gerektiğini, nasıl davranılması gerektiğini topluma aşılamak. Toplumda engelli ve engelli olmayan bireyler olarak her yerde, her şeyi birlikte yapmalı ve bunun için uğraş göstermeliyiz. Şayet bunu başarabilirsek kimseye ekstra engellileri anlatmaya gerek kalmayacak” halinde konuştu.

“DİLEK HOCAMIZIN BAŞARACAĞINA İNANMIŞTIK”

Dilek öğretmenin okulda bulunmasının gurur verici olduğunu söyleyen Melikşah Anadolu Lisesi Okul Müdürü Fatih Yazıbağlı ise, “Dilek hocamızın biroldukca şeyi başarabileceğine inanmıştık. Sınıfa girdiğinde, sınıf idaresini takip etmiştik ve çok hoştu. Teneffüslerde birinci başta nöbet vermemiştik. ondan sonrasındasında ‘Ben yaparım bu işi’ dediğinde kendisine de nöbet verdik. Eline bir düdük aldı ve o düdükle bütün öğrencileri yönlendirdi.

“ZORU BAŞARIRIZ İMKANSIZ VAKİT ALIR LAFININ BEDEN BULMUŞ HALİ”

Çeşitli etkinliklerle okulumuzu dışarıya duyurdu. Asla ve asla insanların onda eksik gördüğü bu istikameti, öteki maharetleriyle kapatarak epey başarılı bir kişilik olduğunu gösterdi. ‘Zoru başarırız, imkansız vakit alır’ lafının tam beden bulmuş hali. Öğrencilerimizle olan basketbol yardımlaşmasından epeyce gurur duyduk. bu biçimde bir kişiliğin okulumuzda olmasıyla da başka gurur duyduk. Dilek Hoca bizden biri, hem öğretmen arkadaşlarımız, birebir vakitte okulumuzdaki öğrenci kümesi fazlaca hassas. Okul müdürü olarak en son ben gördüm imgeleri. Onun esasen bu biçimde şeyler yapabileceğini de biliyoruz. Biri gelip bana, Dilek Hoca’nın basketbol alanında basket attığını söylese, ‘Atmıştır’ derim” tabirlerini kullandı.

“HOCAMIZ BİZE GÖRME ENGELLİ BİREYLERLE İLETİME NASIL GEÇİLECEĞİNİ ÖĞRETTİ”

Öğretmenine basket atması konusunda yardımcı olan 9. sınıf öğrencisi Eyüp Ensar Poyraloğlu ise “Basketbol oynadığımız esnada bizden kendisine basket attırmamızı talep etmişti. Biz de arkadaşlarımla birlikte yardımcı olduk. ‘Sağ tarafa gerçek atın’ üzere yönlendirmeler yaptık. Çok özel bir hoca. Kendisi hocamız olduğu için gurur duyuyorum, dersleri de epeyce hoş anlatıyor. Çok teşekkür ediyorum. Natürel ki de bunu yalnızca bizim değil her insanın yapması gerekiyor, her insanın de örnek alması gerekiyor. Hocamız da bize aslına bakarsan görme engelli biriyle nasıl bağlantı kurmamız gerektiğini öğretti. Kendisini basket konusunda yönlendirdikten daha sonra, kendimde de gelişme olduğunu gördüm. Görme engelli biriyle daha âlâ bir konuşma yaptım, daha uygun bir bağlantı sağladım. Daha evvelinde hiç engelli bir öğretmenim olmamıştı. Olsaydı tahminen daha evvelinde öğrenebilir ve daha şuurlu olabilirdim” diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı / Mustafa Taşören – Lokal