“Maçlardan önce mate çayı içeriz”

Kemal

New member
Forvet Rufat Dadashov, Chemnitzer FC’ye attığı üç golün ardından BFC Dynamo’da dikkatleri üzerine çekiyor. Regionalliga Nordost’taki dokuz maçın ardından dengesi: dokuz gol, iki asist. 2018 Berlin Kupası finalinin kahramanı, Hohenschönhausen’e dönüşünden bu yana mevcut üçüncü sıradaki takımla başarılı bir sezona doğru ilerliyor gibi görünüyor. Antrenmanın başlamasından bir saat önce Sportforum’daki BFC kulüp binasında sohbet etmek için zaman ayırdı.

Bay Dadashov, eğer aileniz Bakü’den Wiesbaden’e değil de Hannover ya da Spandau’ya taşınmış olsaydı, bugün sutopu oyuncusu olurdunuz, değil mi?

Evet, babam sutopu oyuncusuydu, çok iyi bir oyuncuydu, Azerbaycan milli takımının kaptanıydı. Dört yaşımdayken yüzmeye ve sutopu oynamaya başladım. Almanya’ya geldiğimizde sutopu burada bu kadar popüler değildi. Bu yüzden futbol oynamaya başladım.

Patrick Skrzipek

Kişiye

32 yaşındaki Rufat Dadashov, 2017/2018 sezonunda Regionalliga Nordost’ta BFC Dynamo formasıyla forma giymişti. Forvet Bakü’de doğdu, Hessen’de büyüdü ve Azerbaycan adına 24 uluslararası maç oynadı. Preußen Münster’de üçüncü lig deneyimi kazandı ve ardından USL Şampiyonasında Phoenix Rising’e geçti. 2021’de Almanya’ya döndü ve Schalke 04’ün ikinci takımında forma giydi, burada kısa süreliğine ikinci ligin tadına baktı ve 23 gol attı. Haziran ayında Hırvatistan’da eşi Laura ile evlendi ve sezon başında BFC Dynamo ile teknik direktör olarak sözleşme imzaladı.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Annesi hentbolcu, erkek kardeşi ise profesyonel futbolcudur. Dadashov’lar gol atmayı sever mi?

Evet, ailede var. Annem saldırgandı, kız kardeşim de futbol oynuyordu, saldırgandı. Saldırgan bir dürtümüz var gibi görünüyor. Evde ne oynadığımızın bir önemi yoktu – kart oyunları ya da dostum, endişelenmeyin – herkes her zaman kazanmak isterdi. Ailede de böyle.

Türkiye 1. lig takımı Hatayspor’da oynayan kardeşiniz Renat ile sık sık konuşuyorsunuz. Chemnitz’e attığın üç golün ardından ne yazdı?

Şöyle yazdı: “Üçüncü lig gelmeli.” Her maç öncesi birbirimize iyi şanslar diliyor ve her maç sonrasında nasıl geçtiğini konuşuyoruz. CFC maçından sonra benim ve bizim oynama şeklimizin harika olduğunu düşündüğünü yazdı. İzlemesi eğlenceli.

Kuzeydoğu Bölgesel Ligi son derece güçlü ve dengeli

Şimdiye kadar bir veya iki ligin üzerinde oynayamaz mıydın?

Birçoğu bunu söylüyor. Yurt dışından da dahil olmak üzere 3. Lig’den de teklifler aldım ama Berlin’e dönmek istiyordum. Eşim Berlinli. Burada tanıştık. Benim için Berlin’de tek bir kulüp var, BFC. Geri dönmeye karar vermek kolaydı. Peter Meyer ve Angelo Vier ile yapılan görüşmeler olumluydu. Burada bir şeyler planlamışlar, ben başrol oynamalıyım.

Bu sezon üçüncü lige doğrudan yükselmeyle ilgili. Greifswald ve Cottbus gibi diğer takımlar da bunu istiyor. Kuzeydoğu Bölge Ligini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aşırı güçlü. Finansal olarak arkasında ne olduğunu ve hangi oyuncuları getirebildiklerini göz önüne aldığımızda Greifswald’ın lider olmasının o kadar da şaşırtıcı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca Cottbus, Erfurt, Lok ve Jena gibi takımlar da var. Şu anda çok iyi bir aşamada olmasalar bile hepsi iyi. Lig çok dengeli. Her hafta maçları oynamaya çalışmalısınız. 4-0 ya da iğrenç bir 1-0 olması önemli değil. İyi bir yoldayız. Şimdi bile yeni teknik direktörle.

Antrenör Dirk Kunert sizden ne bekliyor?

İlk günden itibaren koçla çok iyi bir ilişkim oldu. Benden gol atmamı, asist yapmamı, antrenmanlarda ve maçlarda liderlik yapmamı, oyuncuları yanıma almamı ve bir miktar rahatlık getirmemi bekliyor. Sanırım ben tam olarak ne zaman gerilime ihtiyacımız olduğunu ve takıma ne zaman biraz gevşeme getirebileceğimizi bilen türden bir adamım.

Sen hep böyle miydin?

Kariyerim bu konuda bana yardımcı oldu. Gençken çok ama çok inatçıydım. Eğer iki ya da üç maçta gol atamazsam kafam zonklamaya başlardı. Artık biliyorum ki, iki ya da üç maçta gol atamasam bile bir sonraki maçta tekrar gol atabilirim. Güvenim var.

ABD’de geçirdiğiniz zamanın gevşekliğini Phoenix Rising’le devam ettirdiniz mi?

Evet, bu kişisel olarak benim için gerçekten harika bir adımdı. Bütün ekip çok rahatladı. Oradaki maç günleri festival günleri gibiydi. İç saha maçlarına elbiselerimizle gelmedik; herkes özel kıyafetler giyiyordu. Biri zincirli, diğeri şık bir takım elbiseli, diğeri ise güneş gözlüklü geldi. Yardımcı antrenörümüz yarı Arjantinliydi. Öyle oldu ki her zaman mate çayı içtim. Bunu hala Berlin’de yapıyorum.

Arjantinlilerin pipet dediği gibi bombillalı tahta bir bardağınız var mı?

Evet, burada kabinde bile biraz mate çayı içtim.

Kabindeki kurumuş mate yapraklarının üzerine sıcak su döktüğünüzde başkaları ne diyor?

Onlar Güler. Ama David Haider da bunu yapıyor. Biz yakın arkadaşız ve daha önce Meuselwitz’de birlikte oynamıştık. Maçlardan önce hem mate çayımızı içeriz, hem de müzik dinleriz.

İyi bir ruh hali için mi?

Evet, bu yıl ekibimiz var, sadece eğlenmek isteyen bir sürü adam var. Soyunma odasında her zaman komik şeyler olur. Bunu bütün hafta boyunca yanında taşıyorsun. Maçlardan önce yüksek sesle müzik çalıyoruz, soyunma odasında insanlar gülüyor ve topla oynuyor.

Müziği kim yapıyor?

Bazen ben, bazen Leon Bätge. Latin müziğim, hip-hop’um, Alman rap’im var. Ayrıca herkesin iki veya üç şarkıyı yazdığı bir ekip çalma listemiz var.

Peki koç?

Diziliş ve taktiklere odaklanıyor. Ayrıca müzik zevkinin de iyi olduğunu düşünüyorum. Chemnitz maçından sonra otobüste müzik dinledik. Sanırım hoşuna gitti. O da dokundu.

İtalya’nın kült kalecisi Gianluigi Buffon’un uluslararası bir maç sırasında sizinle forma değiştirmek istediği hikayesini sık sık anlattınız. Buffon’un formasını ne yaptın?

Milli takım formalarım ve değiştirdiklerim koridorda ya da evdeki dolapta asılı duruyor: Rakitic ve Buffon mesela. Güzel anılar.

Dadashov’un dirseği İtalyan Chiellini’yi nasıl düzleştirdi?

Uluslararası büyüklere karşı oynadığınız için bölgesel ligde saygı görüyor musunuz?

Son birkaç yılda burada başardıklarımın yanı sıra, tam tersi: rakipler beni ortadan kaldırmak için daha da motive. Her seferinde kendimi kanıtlamam gerekiyor. Ama şu anda takım olarak çok iyi durumdayız, çocuklar benden çok iyi faydalanıyor.

Karşısında oynadığın en iyi oyuncu kimdi?

Modric gerçekten güçlüydü, Rakitic ve Chiellini. Chiellini ile hava düellosuna girerseniz dirseğiniz kırılır. İkimizin de hava düellosuna atladığımız, dirseğimi yakaladığı ve orada öylece kaldığı bir durumu hâlâ hatırlıyorum. Olur. Rakibinize her zaman saygı duyarsınız ama oyunda önünüzde bir Chiellini ya da başka birinin olması önemli değil.

O zamanlar Bonucci’ye karşı da oynuyordunuz. Onu Şampiyonlar Ligi’nde 1. FC Union Berlin formasıyla gördünüz mü?

Evet her şeye bakıyorum. Bölgesel ligden Şampiyonlar Ligi’ne. Haider her zaman “Oğlum, nasıl bu kadar çok futbol izleyebiliyorsun?” diyor. Futbola deli oluyorum.

Pazar günü Luckenwalde Sportforum’daki BFC’ye geliyor

BFC’nin bir sonraki maçı Pazar günü saat 13.00’te Sportforum’da Luckenwalde’ye karşı oynanacak. Berliner Kurier’in kehanetine göre durum şöyle: Dadashov’dan Eilenburg ve Jena’ya iki gol, Chemnitz’e karşı üç gol – peki şimdi? Tabii ki Luckenwalde’ye karşı dört.

Ben de yazıyı okudum ve güldüm. Eğer bu olursa, dostum! Ama benim golüm olmadan kazanırsak ben de mutlu olacağım.

Röportaj: Karin Bühler