Boks ringinden atıştırmalık imparatorluğuna kadar – işte bu şekilde cesurca kült bir girişimci oldu

Kemal

New member
Axel Schulz, Potsdam'daki BB Radyo stüdyosunda buluşmayı önerdi. Orada bir reklam filmi çekmesi gerekiyor. Konferans odasında ilk olarak banyo tadilatının cep telefonu fotoğraflarını gösteriyor. Schulz pek çok şeyi kendisi yaptı: sıvama, duvar panellerini sabitleme. Aniden uzun boylu, geniş omuzlu, peruklu bir adamın komik bir fotoğrafı resimlerin arasında kayar. Schulz, yakın zamanda Frankfurt an der Oder'den arkadaşlarıyla birlikte Mallorca'da olduğunu söylüyor. Peruk ve güneş gözlüğü ile. Kılık değiştirmeseydi sürekli birileri onunla sohbet ederdi.

Eski boksör hâlâ her yerde tanınıyor. Gelecek baharda Schulz'un Las Vegas'ta George Foreman'a karşı dünya ağır sıklet şampiyonluğu için boks yapmasının üzerinden 30 yıl geçmiş olacak. Daha önce olduğu gibi Schulz her zaman beyzbol şapkası takıyor. Reklam yazısı ile. O onun ticari markasıdır. Düğününde şapkasını bile çıkarmadı.

18 milyondan fazla kişi TV'de Schulz'un Foreman'a karşı mücadelesini gördü

Schulz şapkalı bir markadır. Bad Saarow'dan bir orijinal. Spor okulu günlerinden beri Frankfurt an der Oder'de yaşıyor. Kendisi Berlin'de. Kiminle konuşursa konuşsun. Milenyumun başında Schulz, RTL'deki boks akşamları sayesinde ülke çapında ünlü statüsüne ulaştı. Foreman'ın Francois Botha'ya karşı mücadelesinin ardından yeniden dünya şampiyonluğu için boks yapmasını 18 milyondan fazla insan izledi. Schulz temelde hala bu statüden yaşıyor.

Kendisi ve Henry Maske'nin Duvar'ın yıkılmasından hemen sonra amatör bokstan profesyonel boksa geçmelerinin cesaretle hiçbir ilgisi olmadığını düşünüyor. “Bu bir meydan okumaydı. Boks yapabiliriz. Profesyonel olarak işe yarayıp yaramayacağını ve on iki raundun nasıl olacağını bilmiyorduk. Ama kendimize işkence etmeyi başardık.”

Kapitalist, ABD hakimiyetindeki spor piyasasının göz kamaştırıcı, kötü ortamına Doğu Almanya Avrupa şampiyonu ve amatör Dünya Kupası'nda üçüncü olarak girmek çok cesur değil miydi? Ordu spor kulübünden bir antrenörle Frankfurt'ta yaşadıklarından tamamen farklı bir dünyaya mı? Schulz, “Evet, Batı öyleydi” diyor. Değişikliği sorunlu değil, daha ziyade pragmatik olarak gördü: daha önce olduğu gibi üç raund yerine on iki raund boks. “Eğitimini değiştirmen gerekiyordu. Ama bu yüzden en iyi antrenörlerden biri olan Manfred Wolke'ye sahibiz. Acımasızca sert bir öğütücü. Biz de kendimizi bu işe adadık.”

Boks onun için hiçbir zaman parayla ilgili olmadı. “Sadece başarılı olmak istedim. Doğu Almanya'nın rekabetçi sporcuları olarak bir meslek öğrenmemiz gerekiyordu. 16 veya 17 yaşımdayken iki buçuk yıl boyunca tamirci olmayı öğrendim” diyor Schulz. “Eğer boksa profesyonel olarak devam etmeseydim, diğer arkadaşlarım gibi çalışmaya giderdim.”

George Foreman'ın Axel Schulz'a karşı kazandığı zaferde skandal karar

1995'te bir efsane olan George Foreman'la yüzleşmenin cesurca olduğunu bile düşünmemişti. Foreman o sırada 46, Schulz ise 26 yaşındaydı. Organizatör Wilfried Sauerland onu arayıp bir dünya şampiyonasında boks yapmaya hazır olup olmadığını sorduğunda Foreman'a karşı mücadelede Schulz hayır dedi: “O bir Olimpiyat şampiyonuydu, Ali'ye karşı boks yaptı, nakavt oranı yüzde 70, 80'in üzerindeydi.”

Daha sonra Foreman'ın koç Wolke ile birlikte eski Haberlarını izledi. Ve yeni Haberlar. “Sonra Manne şöyle dedi: 'Ustabaşı benim kadar yaşlı. Alacaksın.'” Schulz mücadeleyi kabul etti. Bunun cesaret değil, hesaplanmış bir risk olduğunu düşünüyor. “Elbette bayılabilirsiniz. git ama bunu her durumda yapabilirsin. Bu spordu. O zaman başka hiçbir şey olmuyor. Gençtim. Durumum iyiydi.” Schulz puanla kaybetti. Daha sonra kavgayı takip eden herkes dolandırıcılıktan ve skandal karardan bahsetti.

Nisan 1995'te Las Vegas'ta Ağır Siklet Dünya Şampiyonası dövüşü: Axel Schulz, yarı mesafeden sağdan George Foreman'ın kafasına vuruyor.Mausolf / imago

Bu Cumartesi, 9 Kasım, Schulz 56 yaşında olacak. Hala iyi durumda. 2006'daki son boks maçı, geri dönüş girişimi çok ters gitti. Ve ancak bunu takip eden dönemde Schulz kendini gerçekten cesur buldu: girişimci oldu.

Schulz sırıtıyor. Kahve fincanından son yudumunu alıyor ve radyonun yazı işleri koltuğuna yaslanıyor. Sesinde gurur duyuluyor: “Şu anda 32 lisanslı ürünüm var ve bunların tamamının geliştirilmesine ve pazarlanmasına bizzat katkıda bulunuyorum. Bugün Aldi ve Lidl'ı aradım. Bir girişimci olarak yenilgilerle de mücadele edersiniz. Demek gerçekten kavga ettiğiniz yer burası. Bu çok daha kötü.”

Axel Schulz ikinci kariyerine Manfred Wolke olmadan başladı

Boks yenilgilerinden daha mı kötü? Hangi nedenle? “Çünkü insanlar şunu soruyor: Bunu neden yapıyor? Birçok ünlü bir şeyler satmaya çalıştı. Bu konuda inatçıyım, on yıldır bu işteyim. Aşina olmadığım bir alana geçmek cesurcaydı. Hiçbir fikrim yoktu.”

Geri ödeme, ön ödeme, minimum miktarlar, lisanslar, komisyonlar veya geç veya yetersiz teslimat nedeniyle oluşan cezalar gibi konularda hiçbir fikrim yok. Axel Schulz, ikinci kariyerinde Wolke tarafından çalıştırılmadı. Henry Mask çok uzaktaydı. Schulz, akış akışında profesyonel boksta neyin iyi gittiğini ve neyin iyi gitmediğini gözlemledi. Artık yalnızdı.

Schulz, ABD'de gerçekten beğendiği bir sosu tattığında, daha sonra bu sosun büyük perakende zincirlerinde veya tele-alışveriş kanallarında reklamını yapacağına dair hiçbir fikri yoktu. Zaten döndükten sonra Berlinli bir arkadaşının mutfağındaki ocağın başında duruyordu. Sosu yeniden pişirdiler ve tüm malzemeleri yazdılar. “Bu noktaya gelmemiz biraz zaman aldı. Daha sonra bunları her zaman kendimiz için beş litre pişirip paylaştık” diyor Schulz.

Mangal partisine davet edildiğinde insanlar “Sosu getir” diye sorardı. O da öyle yaptı. Hoppegarten'deki yarış pistine davet edildiğinde Alman milli aşçılık takımının takım patronu Ronny Pietzner ile tanıştı. Schulz, üç veya dört bira içtikten sonra Pietzner'a şöyle dediğini söylüyor: “Ronny, şimdi ben de yemek pişiriyorum.” Pietzner sordu: “Ne pişiriyorsun?” Schulz şunları söyledi: “Barbekü sosu pişiriyorum. Sonra Ronny bir sos fabrikası olduğunu söylüyor.” Schulz gibi Brandenburg yerlisi olan Pietzner de çeşitli zincirler için üretim yapıyor. Schulz ondan minimum üretim için teklif istedi.

Axel Schulz imza seanslarında sosunu dağıttı

Dört ya da beş tadımdan sonra anlaşma mükemmeldi. Biraz sonra Pietzner aradı. Şöyle sordu: “Axel, garajın boş mu? Asgari üretim bitti.” Schulz şöyle düşündü: “Bunun garajımla ne alakası var?” Minimum üretim, her biri 0,2 litre olan 4000 şişeydi. Schulz'un bunları satma lisansı ve kayıtlı bir işi yoktu. “Sen aptal mısın?” diye sordu. Pietzner sözleşmelerini okuması gerektiğini söyledi. Schulz anekdotu anlatırken kendi kendine gülüyor.

Daha sonra imza seanslarında soslarını dağıttı. Bir arkadaşına 100 şişe gönderdi. Şöyle dedi: “Harika bir sos, daha fazlasını yapmak istiyorsanız buraya gelin.” Schulz geldi ve yönetmenler ve geliştiricilerle oturdu. Birisi köşeden bir sosisle geldi ve Schulz'dan bir ısırık almasını istedi çünkü sosis sosuyla çok iyi gidecekti. Schulz bir ısırık aldı ve şöyle dedi: “Yüzünüze de birkaç tane yemek ister misiniz?” Çalışan şunu sordu: “Sosisin tadı neden güzel değil?” Schulz şöyle yanıtladı: “Tadı o kadar güzel ki bunun için benim sosuma ihtiyacınız yok.” Sonuçta Axel Schulz'un lisanslı ürünü olan sosis ve sostan yapıldı.

Axel Schulz'un (solda) 2006'da Halle/Vestfalya'da Brian Minto'ya karşı geri dönüşü başarısız oldu.

Axel Schulz'un (solda) 2006'da Halle/Vestfalya'da Brian Minto'ya karşı geri dönüşü başarısız oldu.Marianne Müller/imago

Kameranın önünde bir bardakta şiş kebap tuttuğu ve neşeyle bağırdığı Haberlar var: “Merhaba, benim, eskiden boks yapan ve kafasına çok şey takılan Axel Schulz.” Ayrıca biraz göz kırpıyor. Schulz, Rewe, Netto ve Edeka'da promosyon ürünleri satıyor. Üç sos dahildir. Hardal eklenmelidir. Bardak içinde körili sucuk dahildir, kaburga, çekilmiş domuz eti, sosisler, yedek kaburga, külçeler, chili con carne, chanterelles'li yaban domuzu gulaş. Ürünlere “Axels” adı verilmektedir.

Korona salgını dönemi onun için zordu çünkü iş yapmak için alıcılarla masaya oturmak zorundaydı. Satış konuşmaları genellikle boks maçlarına benzer. Kim iyileşirse o avantajlı olur. Schulz, ticaret fuarı standının fotoğraflarını cep telefonunda gösteriyor. Orada, kartondan kesilmiş bir resmin yanında eğiliyor. Üstünde “Satılıkım” yazıyor. Schulz, “Bu söz bana aittir” diyor. Kendini bu kadar acımasızca pazarlamasından rahatsız olup böyle mi olması gerekiyor diye soranlara eski boksör şöyle diyor: “Elbette. Eğer bundan para kazanabiliyorsam ve tadı da lezzetliyse, sen de her şeyi yapabilirsin.”

Axel Schulz iyi bir amacın elçisidir

Ayrıca elektrikli bir moped de satabilirsiniz. Zaten Schulz bunun için bir tanıtım Habersu hazırladı. Schulz bir radyo yayınında yaşlıları torun kandırmacasına kanmamaları konusunda uyarıyor. Yaz aylarında yardım amaçlı düzenlenen turnuvalarda sık sık golf oynuyor.

Schulz, Berlin Çocuk Kalbi Vakfı'nın elçisidir. Leipzig Bärenherz çocuk bakımevini destekliyor. Bir süre önce genç boksörlerin ringe çıktığı Frankfurt'taki Dövüş Gecesi'nin himayesini devraldı. İsminin sponsor çekmeye ve bağış toplamaya yardımcı olduğunu biliyor. Schulz, “İnsanlar beni kullanabilir; şuna benzer bir şey: Ben satılıkım” diyor. “Yavaş yavaş daha popüler hale geldikçe, sadece varlığınızla iyilik yapabileceğinizi öğrendim.”

Schulz, Federal Almanya Cumhuriyeti'nde kariyeri olan bir Doğu Almanya sporcusu olarak barbekü sosu, sosis ve kült atıştırmalık girişimcisi olarak kendini gösterme cesaretine sahip olduğu için gerçekten çok mutlu. “Aksi takdirde zaten alkolik olurdum. Çünkü tutku duyduğunuz şeyi bulmak gerçekten çok zor.” Kariyerinin ardından ne yapacağını bilemeyen, boşlukla boğuşan, kaza yapan başarılı sporcu örnekleri var. “Bir noktada orada oturuyorsunuz. ve saat 12'de bir bira açıp düşünün, neden olmasın ki dünyanın bir yerinde saat zaten 17:00'di” diyor Schulz, “Yani bir şey bulduğum için gerçekten minnettarım.”