Baklavacı Şemsettin aslen nerelidir ?

Aylin

New member
EN İYİ BAKLAVACI KİM? ŞERBETİN İZİNDE BİR FORUM MUHABBETİ

Forum açılır açılmaz konu yine klasik ama asla eskimeyen bir yere bağlandı: “En iyi baklavacı kim?”

Bu soru öyle bir soru ki, bir masaya bırakıldığı anda herkesin yüz ifadesi değişir. Kimisi gözlerini kısar, kimisi derin bir nefes alır, kimisi de “bunu konuşmayalım, kavga çıkar” bakışı atar. Ama işte biz buradayız… Şerbet akacak, fıstık konuşacak, hamur açılacak.

Bir kullanıcı düşünün, gece yarısı yazıyor: “Arkadaşlar acil. Misafirim geliyor. En iyi baklava nereden alınır?”

O andan sonra forum bir anda strateji merkezine dönüşüyor. Haritalar açılıyor, kilo fiyat analizleri yapılıyor, fıstık oranları tartışılıyor. NASA görevi gibi.

---

BAKLAVA SAVAŞLARI: ŞERBETİN KÜLTÜREL JEOPOLİTİĞİ

Baklava meselesi aslında sadece tatlı değil, küçük bir kültür çatışmasıdır. Bir taraf “incecik açılmış yufka” der, diğer taraf “bol fıstık yoksa olmaz” diye diretir. Bir başkası “şerbet ağır olmayacak” diye hassasiyet gösterir, bir diğeri ise “şerbet akacak kardeşim, yoksa kuru pasta yeriz” noktasındadır.

İşin ilginci, herkesin haklı olduğu bir evren vardır burada. Çünkü baklava tek bir tarif değil, bir yorum sanatıdır. Aynı besteyi farklı orkestralar çalar gibi düşünün.

---

KRİTERLER: GERÇEK BİR BAKLAVACI NASIL ANLAŞILIR?

Forumdaki deneyimli kullanıcıların ortaklaştığı bazı “sessiz kurallar” var:

Yufka sayısı değil, inceliği önemlidir.

Şerbet yapışkan değil, dengeli olmalıdır.

Fıstık yeşil olmalı ama “boya yeşili” değil, “umut yeşili” olmalı.

Tereyağı kokusu burna hafif gelmeli, mideye ağır çökmemeli.

Burada dikkat çekici olan şey şu: Kimse “en pahalı baklava en iyisidir” demiyor. Tam tersine, fiyatın değil emeğin konuştuğu bir alan burası. E-E-A-T dediğimiz şey aslında burada hayat buluyor: tecrübe, ustalık ve yılların damak hafızası.

---

USTALARIN ARENASI: İSTANBUL VE GAZİANTEP HATTI

Konu baklava olunca iki ana eksen kendini belli ediyor: İstanbul ve Gaziantep.

İstanbul tarafında tarih kokan bir isim sık sık öne çıkıyor: Hafız Mustafa 1864

Burası sadece tatlı satan bir yer değil, aynı zamanda Osmanlı’dan bugüne uzanan bir şeker hafızası gibi. İçeri giren biri “ben sadece iki dilim alacağım” deyip, çıkarken kutuyla ayrılabiliyor. Forumda en çok söylenen şey şu: “Turist gibi girdim, yerli gibi bağımlı çıktım.”

Bir diğer İstanbul devi ise Karaköy Güllüoğlu

Burası için yapılan yorumlar genelde stratejik olur. Erkek kullanıcılar özellikle “yoğunluk saatini yakalamazsan sıra beklemek 1 saat” gibi analizlerle gelir. Kadın kullanıcılar ise “içerideki düzen, servis ve tazelik hissi” üzerine daha duygusal ama net gözlemler yapar. İki yaklaşım birleşince sonuç değişmez: yoğun ama tatmin edici bir deneyim.

Gaziantep tarafında ise iş daha da ciddidir. Çünkü orada baklava bir tatlı değil, adeta kimliktir. Öne çıkan isimlerden biri İmam Çağdaş

Burada baklava yemek, “tatlı yedim” değil “şehir kültürüne dahil oldum” hissi verir. Forumda biri şöyle yazmıştı: “Orada yediğim baklava sonrası İstanbul’a döndüğümde her şey eksik geldi.” Abartı mı? Belki. Ama damak hafızası denen şey bazen mantığı susturur.

---

ERKEKLER, KADINLAR VE BAKLAVA YAKLAŞIMI (KLİŞEYE DÜŞMEDEN)

Forumda dikkat çeken şeylerden biri, insanların baklavaya yaklaşım tarzlarının çeşitliliği.

Bazı kullanıcılar çözüm odaklı bir şekilde olaya yaklaşır:

“En iyi fıstık oranı % kaç olmalı?”

“Şerbet sıcaklığı kaç derece?”

“Taşıma süresi 45 dakika mı 60 dakika mı?”

Bu yaklaşım tamamen analitik, neredeyse mühendislik seviyesinde.

Bazı kullanıcılar ise daha deneyim odaklıdır:

“Oraya girdiğimde hissettiğim koku bile yetti.”

“Babamla çocukken gittiğimiz bir yer vardı, oranın tadını hâlâ arıyorum.”

“Bir lokma aldım ve zaman durdu.”

Bu iki yaklaşım birbirine zıt değil aslında. Biri veriye bakar, diğeri hafızaya. Biri çözüm üretir, diğeri anlam kurar. Ve baklava gibi bir şeyde ikisi birleşince gerçek yorum ortaya çıkar.

---

FORUMDA GERÇEK TARTIŞMA: EN İYİSİ KİM?

Asıl mesele şu: “En iyi baklavacı kim?” sorusunun tek bir cevabı yok.

Çünkü:

Birinin en iyi dediği yer, diğerine fazla şekerli gelebilir.

Birinin mükemmel bulduğu çıtırlık, başkasına kuru gelebilir.

Birinin “efsane” dediği yer, başka birine “fazla abartılmış” görünebilir.

Forumda en çok beğenilen yorumlardan biri şöyleydi:

“En iyi baklava, en doğru anda yediğin baklavadır.”

Bu cümle aslında tartışmayı bitiriyor gibi ama aynı zamanda yeniden başlatıyor.

---

SONUÇ YERİNE: TATLI BİR AÇIK KAPI

Belki de mesele en iyi baklavacıyı bulmak değil, kendi “en iyi anını” yakalamaktır. Bazen bir dükkânın köşesinde ayakta yenen bir dilim, bazen aile sofrasında paylaşılan bir tepsi daha değerlidir.

Peki sizce en iyi baklava nerede yenir?

Bir dükkân adı mı söylenir, yoksa bir an mı anlatılır?

Forum burada kapanmaz. Sadece şerbet biraz dinlenir.