Asenkron ders devamsızlık var mı ?

Tolga

New member
Asenkron Derslerde Devamsızlık Var mı? Gerçekler, Veriler ve Uygulama Pratikleri

Asenkron dersler özellikle son yıllarda üniversitelerden kurumsal eğitimlere kadar çok geniş bir alana yayıldı. “İstediğim zaman girerim, devamsızlık sayılır mı?” sorusu ise bu sistemin en çok tartışılan noktalarından biri. Çünkü klasik sınıf mantığında devamsızlık fiziksel yoklukla ölçülürken, asenkron eğitimde durum çok daha farklı bir boyuta taşınıyor.

---

Asenkron Ders Nedir ve “Devamsızlık” Kavramı Nasıl Değişir?

Asenkron ders, öğrencinin belirli bir saat dilimine bağlı kalmadan ders materyallerine erişebildiği eğitim modelidir. Video dersler, PDF materyaller, çevrimiçi testler ve forum tartışmaları bu sistemin temel bileşenleridir.

Bu modelde klasik anlamda “derste yok yazılma” sistemi çoğu zaman bulunmaz. Ancak bu, devamsızlık olmadığı anlamına gelmez. Çünkü modern öğrenme yönetim sistemleri (LMS – Learning Management System), öğrencinin:

sisteme giriş sıklığını

video izleme süresini

quiz ve ödev tamamlama oranını

forum katılımını

detaylı şekilde kaydeder.

Yani fiziksel devamsızlık yerine dijital katılım devamsızlığı ölçülür.

---

Veriler Ne Diyor? (Gerçek Dünya Araştırmaları)

Asenkron ve çevrimiçi eğitimle ilgili en dikkat çekici veri, katılım sürekliliği ve bırakma oranlarıdır.

ABD Eğitim Bakanlığı’nın 2010 yılında yayımladığı meta-analize göre (Means et al.), çevrimiçi öğrenme ile yüz yüze eğitim harmanlandığında başarı oranı artarken, tamamen asenkron sistemlerde öğrenci bırakma oranı daha yüksektir.

MOOC platformları (Coursera, edX gibi) üzerinde yapılan araştırmalarda kurs tamamlama oranlarının ortalama %5 ile %15 arasında kaldığı görülmüştür (HarvardX & MITx verileri, 2015).

OECD raporlarında dijital öğrenme ortamlarında “aktif katılımın” başarıyı doğrudan etkilediği, sadece materyal erişiminin yeterli olmadığı vurgulanmaktadır.

Bu veriler bize şunu gösteriyor:

Asenkron sistemlerde devamsızlık fiziksel değil, davranışsal bir ölçüye dönüşüyor.

---

Türkiye’den ve Gerçek Hayattan Örnekler

Türkiye’de açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemleri bu konunun en somut örneklerinden biri.

Örneğin Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ve AUZEF gibi yapılarda:

Derslere fiziksel katılım zorunlu değildir

Ancak dönem içi çevrimiçi etkinlikler, ödevler ve sınavlar başarı için kritik rol oynar

Sisteme giriş yapmayan öğrencilerin başarısızlık oranı ciddi şekilde yükselir

Pandemi döneminde üniversitelerde yaygınlaşan asenkron derslerde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Birçok üniversite raporuna göre öğrencilerin önemli bir kısmı ilk haftalardan sonra sistem girişlerini azaltmış, bu da final başarısını doğrudan etkilemiştir.

Kurumsal eğitimlerde de durum benzer. Örneğin büyük şirketlerin LMS sistemlerinde çalışanların yalnızca “kursa kayıt olması” yeterli sayılmıyor; tamamlanan modül sayısı performans değerlendirmesine dahil ediliyor.

---

Erkek ve Kadın Perspektiflerinin Dengeli Analizi

Bu noktada kullanıcı davranışlarını genellemeden, eğilimsel farklılıklar üzerinden değerlendirmek daha sağlıklı olur.

Bazı çalışmalar, erkek katılımcıların asenkron eğitimlerde daha çok “sonuç odaklı” hareket ettiğini, yani:

sınavı geçme

sertifika alma

minimum sürede tamamlama

gibi hedeflere odaklandığını gösteriyor.

Kadın katılımcılarda ise araştırmalar (örneğin Journal of Online Learning & Teaching çalışmalarında) daha fazla:

sosyal etkileşim

forum katılımı

topluluk hissi

geri bildirim alma

motivasyonunun öne çıktığını ortaya koyuyor.

Bu fark bir üstünlük değil; öğrenme motivasyonlarının farklı yönlere kaymasından ibaret. İlginç olan nokta şu: Asenkron sistemlerde sosyal etkileşim eksikliği olduğunda kadın öğrencilerde bağlılık azalırken, erkek öğrencilerde ise “yalnız öğrenme disiplini” sürdürülemediğinde bırakma oranı artabiliyor.

---

Devamsızlık Gerçekte Ne Anlama Geliyor?

Asenkron derslerde devamsızlık artık tek bir kriterle ölçülmüyor. Bunun yerine çok boyutlu bir “katılım indeksi” oluşuyor:

Zaman bazlı katılım (login sıklığı)

İçerik tüketimi (video izleme oranı)

Etkileşim (forum, quiz, yorum)

Üretim (ödev, proje teslimi)

Bu sistemde “dersi açıp kapatmak” bile teknik olarak bir katılım verisi olarak kaydediliyor. Ancak bu durum her zaman öğrenmenin gerçekleştiği anlamına gelmiyor. Eğitim teknolojisi literatürü bu durumu “false engagement” yani sahte katılım olarak tanımlıyor.

---

Analitik Bir Yorum: Asıl Sorun Devamsızlık Değil Disiplin Mekanizması

Veriler gösteriyor ki asenkron derslerde temel problem devamsızlık değil, öz düzenleme eksikliği.

Klasik sınıfta dışsal bir kontrol mekanizması vardır:

öğretmen

yoklama

fiziksel ortam

Asenkron sistemde ise bu kontrol tamamen bireye geçer. Bu da bilişsel psikoloji açısından “executive function” yani yürütücü kontrol becerilerini kritik hale getirir.

Bu nedenle başarılı öğrenciler genellikle:

zaman yönetimi güçlü olan

hedef koyabilen

iç motivasyonu yüksek bireylerdir

Başarısızlık ise çoğunlukla bilgi eksikliğinden değil, planlama eksikliğinden kaynaklanır.

---

Tartışma Soruları

Asenkron derslerin yaygınlaştığı bu dönemde şu sorular giderek daha önemli hale geliyor:

Devamsızlık yerine “katılım kalitesi” ölçülmeli mi?

LMS sistemleri öğrenciyi ne kadar doğru değerlendiriyor?

Asenkron eğitim gerçekten özgürlük mü yoksa görünmez bir disiplin sistemi mi?

Sosyal etkileşimin azalması uzun vadede öğrenme motivasyonunu nasıl etkiliyor?

Sizce başarı için disiplin mi daha önemli yoksa sistem tasarımı mı?

Bu soruların net bir cevabı yok, çünkü asenkron eğitim hâlâ gelişen bir alan. Ancak veriler açık bir gerçeği işaret ediyor: fiziksel yokluk ortadan kalksa bile, öğrenmeye katılım artık çok daha karmaşık ve ölçülebilir bir hale geldi.