YK Yatırım Strateji Notu: Faiz Artırımlarının Sonu Yaklaşıyor

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Hem bizde birebir vakitte global piyasalarda olan biteni fazlaca ayrıntılı ve hoş tahlil edenler var. Ancak iş ömrü haricinde spor yahut piyasalar üzere hakikaten rekabetçi alanlarda tecrübesi olanların bildiği bir gerçek var. Bu alanlarda başarılı olmanın yolu; topun nerede olduğunu bilmek ve bunu herkesten daha sesli lisana getirmek ve/veya çoğunluğun görüşüne biat etmekten çok topun nereye gidebileceğini varsayım etmekten daha da değerlisi başında değişik istikametlere nazaran strateji oluşturmaktan geçer.

Stratejinin işleyip işlemediğine bağlı olarak, ego sıkıntısı haline getirmeden ince ayar yapma yahut yanılgıdan dönme de bu işlerin kritik noktası. Tatil mühletince okuduğum “Kral’ın Dönüşü” kitabında LeBron James tam da bu biçimde bir yıldız olduğunu gösteriyor. Cleveland Cavaliers ve onun talihine ekibi yönetme sorumluluğu verilmiş yönetici de benzeri vizyona sahip. Sonuçta LeBron James önderliğindeki ekip, yenilmez armada üzere duran Golden State Warriors karşısında, fazlaca farklı ve muhalif hücum/savuma taktikleri ile yıldızlarına da sahip çıkarak NBA finalini kazanıp şampiyonluğa ulaşıyor. Doğal eski koç kalsaydı da şampiyonluk yüzüğü gelebilirdi fakat yöneticinin sorumluluk alarak hakikat bildiğini yaptığı ve sonuç aldığı enteresan bir örnek.

“Bunun piyasa ile ne ilgisi var?” diye soracak olursanız yazının başını tekrar okumanızı naçizane tavsiye ederim. Bilinen manada “iş hayatının, kurumsal hayattan” pek farklı olduğu piyasalar, spor üzere rekabetçi olan ve skorun net olduğu alanlara daha yakındır. Bu da sizi tatmin etmediyse gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcılardan Stanley Druckenmiller’ın şu kelamlarını tahminen aydınlatıcı bulursunuz: “Asla fakat asla bugüne yatırım yapmayın. Bir şirketin ne kazandığı, geçmişte ne kazandığı kıymetli değil. Bundan 18 ay daha sonraki durumu gözünüzde canlandırın ve bu her her neyse, fiyatın bugün olduğu yerde olmayacağını bilin.”

Piyasalara baktığımda konuşulanların daha fazlaca bugüne odaklı olduğunu görüyorum. Bu meslek riski manasında son derece doğal ve yorumcular açısından da yanlışsız. Lakin biraz risk alıp olabileceklere biraz farklı açıdan bakmak istediğimizde, topun nereye gideceğini görmeye çalıştığımızda farklı bir fotoğrafla karşılaşabiliriz. Net ve şeffaf olma ismine ve fikirlerimi mümkün olduğunca açık söz etmeye çalışıyorum. Yılın başında çizdiğimiz ve genel çizgileri ile birçok gerçekleşmiş fikirlerimizde değişiklik yok; ötürüsıyla artık yazacaklarım kimisine yeniden üzere gelecek ancak bir daha de daha hassas bir mercek ile bakmaya çalışacağım.

Baştan beri FED’in makul bir noktada havlu atmak zorunda kalacağını sav ediyoruz ve bunda ısrarcıyız. Birinci başta enflasyonu ve FED’i küçümseyen konsensus, bizce şu an prestijiyle faiz artırımının hem ölçüsü tıpkı vakitte müddeti konusunda yanılacak. Evvel sebepleri, daha sonra da olabilecekleri aktarmaya çalışacağım.

Evet, niye FED’in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığımızı düşünüyorum? Şu an makus diye gördüğümüz her şey aslında FED’in havlu atmasına sebep olacak ve bir daha sonraki boğa piyasasının tohumlarını atacak. Piyasa konsensusu ve merkez bankacıları sıkışmış durumda. Öte yandan takip ettiğim biroldukca sistematik risk göstergesi, durumun Lehman Brothers’tan bu yana en süratli biçimde kötüleştiğini gösteriyor. Ancak baz tesirleri niçiniyle dünyada ve bilhassa ABD’de yakında gerileyecek. Bu eski vakit içinderdaki üzere yüzde 2 civarına gelmeyecek (bundan dolayı buna stagflasyon konjonktürü diyorum) fakat yüzde 9’dan 6’lara gelmesi bile FED ve Wall Street’teki yandaşlarına enflasyon düşüyor iletisi pompalamaları için fırsat verecek.

Kendimize “Bu nasıl bir para siyaseti kararı getirecek?” sorusunu sormalı ve strateji belirlemeliyiz. Açıkça, ABD haricinde bilhassa de gelişmekte olan ülkelerde bono ve CDS piyasaları kırmızı alarm veriyor. Lakin bu ABD’yi etkileyene kadar bir siyaset değişikliği getirir mi? Hangi kaidelerde yanıt evet olur? Bunun yanıtı milyarlarca dolar pahasında lakin bu karşılıkları gazetelerde ve raporlarda “Ben aslına bakarsan demiştim” nidaları eşliğinde okuduğunuzda fiyat öbür yerde olacak.

Bu dinamik 6-12 ayda nasıl görünecek? Benim iddiam bilhassa Çin ve Avrupa’da büyük bir mali gevşeme reaksiyonu goreceğiz. Bu yılın son çeyreğinin başında, FED artan yavaşlama eğilimi, baz tesiri niçiniyle yıllık bazda yüksek fakat gerileyen enflasyona odaklanacak. ABD iş gücü piyasası şu an ayda 100 bin iş kaybediyor.

Bize bakılırsa, 12 ay daha sonra metal madencileri, gelişen piyasalar, petrol ve gaz, ileriye dönük en yeterli risk mükafatını sağlayacaktır. Global başkanlar her vakit bir karmaşadan kurtulmanın yolunu açar. Gerçek varlıkların kıt olduğu bir dünyada, finansallara göre daha yüksek performans varlıklar 2022 -2030’un öyküsüdür.

Yazar: Murat Berk, Baş Stratejist

JPMorgan: Gelişmekte olan piyasa kurumsal temerrüt oranını yüzde 10’un üzerine çıkacak

Dünyanın en kuvvetli bankacısı Jamie Dimon: Ufukta kara bulutlar var, her şey daha da kötüleşebilir!

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları altı ayda yüzde 44 büyüdü