Ukrayna’daki çatışma ve piyasadaki darlık devam ederken petrol yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – Ukrayna Rusya’nın ağır ataklarına karşı direnirken Pazartesi günü Asya’da petrol 2 dolar yükseldi. Majör petrol üreticileri ise arz muahedesi kapsamında kendilerine tahsis edilen kotaları üretmekte zorlanıyor.

Brent, Cuma günü %1,2’lik bir artış yaşadıktan daha sonra %3,08 artışla 111,25 dolar oldu. WTI, bundan evvelki seans yaşadığı %1,7’lik artışın üzerine %3,28 daha kazanarak 106,47 dolara ulaştı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vershchuk, ülke güçlerinin Mariupol kentinde teslim olma bahtının olmadığını söylemiş oldu. Rusya’nın 24 Şubat’taki saldırısı ile başlaya çatışmada hafifçeleme belirtisi görülmezken birtakım yatırımcılar, pazarın Batılı yaptırımların darbe vurduğu Rus ham petrol arzını ikame edip edemeyeceğini sorguluyor.

ANZ analistleri, “Piyasa arzda bozulma yaşanmasından hâlâ korkuyor ki datalar, arzın esasen etkilendiğini gösteriyor.” dedi.

OPEC+’nın son raporu, kimi üyelerin üretim kotalarının altında kalmaya devam ettiğini gösterdi. Reuters’e açıklama yapan üç kaynağa bakılırsa OPEC+, her ay günlük 400.000 varillik üretim artışı muahedesi mucibince Şubat ayındaki üretim maksadının en az günlük 1 milyon varil altında kaldı.

Üretimi anında artırma kapasitesine sahip iki üye Suudi Arabistan ve BAE, şimdiye kadar üretimi artırma davetlerine direndi.

Yükselen fiyatların yanında bu zayıf arz görünümü, Memleketler arası Güç Ajansının Cuma günü petrol kullanmasını dört ay içerisinde günlük 2,7 milyon varil düşürmenin yollarını anlatmasına niye oldu. Bu yollar içinde araç havuzu, sürat limitlerinin düşürülmesi ve toplu taşıma maliyetlerinin azaltılması yer alıyor. Bu önlemler, kuruluşun Nisan ayından itibaren pazara giremeyeceğini varsayım ettiği günlük 3 milyon varillik Rus ham petrol ve eser arzını telafi etmeye yardımcı olabilir.