Ukrayna: Türkiye’yi sevmemizin biroldukça sebebi var

Leyla

Global Mod
Global Mod
Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arabuluculuk rolü niçiniyle teşekkür eden Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, ‘Türkiye’den Türkiye’nin ulusal çıkarlarına aykırı düşecek hiç bir şey beklemeyiz ve özgür, barışçıl ve müreffeh bir Ukrayna Türkiye’nin ulusal çıkarına olur. Bizim Türkiye’yi sevmemizin birfazlaca sebebi var. Dostluğumuzun epeyce müreffeh ve başarılı bir geleceği olacağını düşünüyorum’ diye konuştu.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşa ait soruları yanıtladı.

“Erdoğan’dan diğerine inanmıyorum”

Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arabuluculuk rolü niçiniyle teşekkür eden Kyslytsya, ”Erdoğan haricinde bu kadar fazlaca şahsi vakit ve gayret ayırmaya istekli önderler olduğuna inanmıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya diplomatik tahlil aramıyor

Rusya’nın güvenilirliğini yitirdiğini belirten Kyslytsya, Moskova’nın diplomatik tahlil istediğine inanmadığını söylemiş oldu.

Kyslytsya, ”Rusya, Rusya’ya verdiği ziyanı hafifçeletmek istiyorsa, ki uzun yıllar acısını çekecek, müzakere masasında kendine çekidüzen vermeli ve önemli olmalı zira Rusya hiç elbet Ukrayna’da yenilecek. Aksi takdirde ise global ölçekte izole edilmiş önemsenmeyen, bir ülke olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Ruslar cesetleri toplamak istemiyor

Ukrayna’nın teslim olmayacağını ve sonuna kadar savaşacağını tabir eden Kyslytsya, Rusya’nın Donbas’a odaklanması ve Suriyeli paralı askerlere yöneldiği savlarına ait şu değerlendirmede bulundu:

”Bu, Rus ordusunun dünyanın en büyük ikinci ordusu olduğu efsanesini çürütüyor. Bir aydan daha kısa bir müddetde Sovyetler Birliği’nin Afganistan harekatındaki kaybından daha fazla askeri kayıp yaşadılar.

Biz 17 binden çok asker kayıplarının olduğunu iddia ediyoruz. Ölen Rus askerleri Ukrayna’nın her yerinde ve bunu söylemekten ıstırap duyuyorum ancak artık biyolojik tehlike arz ediyorlar zira Ruslar cesetleri toplamak istemiyor, büyük olasılıkla cesetlerle ne yapacaklarını bilmiyorlar, ülkeye götürmek istemiyorlar zira fazlaca kayıpları var. İnsani açıdansa inanılır üzere değil zira düşman da olsa ailelerince ve onurla gömülmeyi hak ediyorlar.” dedi.

Nükleer Santralin Rusya’nın eline geçme tehlikesi

Kyslytsya, Rusya’nın nükleer silah kullanma ihtimali kaygılarına ait ise şunları söylemiş oldu:

”Dünyadaki herkes nükleer savaştan kaygı duymalı ve hiç kimse bunun yaşanmamasını istemiyor. Nükleer savaş olur mu olmaz mı bilmiyorum fakat bu durum Putin’in düğmeye basması kararı nükleer bir füzenin Avrupa’nın üzerinde uçacağı halinde sıradanleştirilmemeli.

Putin nükleer füze konusunda daha fazlaca blöf yapıyor. Bizim asıl tasamız Rusya’nın Ukrayna’daki nükleer santralleri ele geçirmesi. Avrupa’daki en büyük nükleer santral olan Zaporijya’da fecî bir şey olursa bu biçimde tüm Avrupa nükleer tozla kaplanacak ve bu 1986’daki Çernobil nükleer kazasından 10 kat daha tehlikeli.”

“Ukrayna kendini savunmazsa bir daha sonraki gaye NATO olacak”

Ukrayna’nın daha fazla silaha muhtaçlık duyduğunu ve Ukrayna’yı savunamayan NATO’nun Ukrayna’ya silah sağlamasının kendi çıkarına olacağını söyleyen Kyslytsya, ”Ukrayna kendini savunmazsa Rusya’nın daha sonraki gayesi bir NATO ülkesi olacak.” dedi.