Türkiye'de gelecekte hangi meslekler olmayacak ?

Arda

New member
Türkiye'de Gelecekte Hangi Meslekler Olmayacak? Bilimsel Bir Yaklaşım

Merhaba! Türkiye’de gelecekte hangi mesleklerin yok olacağına dair bir araştırma yapmak, günümüzdeki teknolojik gelişmeler, sosyal dinamikler ve iş gücü piyasasındaki değişimlerle ilgili derinlemesine bir bakış açısı gerektiriyor. Bu yazıda, bilimsel bir perspektiften, gelecekte hangi mesleklerin yok olabileceği üzerinde duracağım. Araştırmalar ve verilerle desteklenmiş bir analiz sunarak, hem erkeklerin veri odaklı yaklaşımını hem de kadınların toplumsal etkilerle şekillenen bakış açısını dengeleyeceğiz. Gelin, Türkiye'deki iş gücü piyasasında gelecekteki değişimlere birlikte göz atalım.

Teknolojik Dönüşüm ve Otomasyonun Etkileri

Teknolojik gelişmeler, iş gücü piyasasında büyük bir dönüşüm yaratıyor. Otomasyon, yapay zeka (YZ) ve robotik teknolojilerinin hızla ilerlemesi, bazı mesleklerin ortadan kalkmasına neden olabilir. Türkiye'deki iş gücü piyasasını incelediğimizde, özellikle fiziksel ve rutin işlerde çalışan kesimlerin bu dönüşümden daha fazla etkileneceğini görebiliyoruz.

Otomasyonun Etkisi: 2019 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde otomasyon nedeniyle 75 milyon iş kaybı yaşanması bekleniyor, ancak aynı zamanda 133 milyon yeni iş fırsatının ortaya çıkması da öngörülüyor. Türkiye'de de otomasyon teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, özellikle üretim sektörü ve lojistik alanındaki bazı mesleklerin ortadan kalkması söz konusu. Örneğin, montaj hattında çalışan işçiler, depo ve lojistik sektörlerinde yer alan bazı görevler, robotlar ve YZ sistemleri tarafından devralınabilir.

Veri Odaklı Bakış: Erkeklerin bu konuda daha çok analitik bir bakış açısıyla yaklaşacakları düşünülebilir. Erkekler, iş gücü piyasasında otomasyonun en çok etkileyeceği sektörlerin başında üretim, tarım ve lojistik alanlarını sıralayabilir. Örneğin, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki sanayi sektörü çalışanlarının büyük bir kısmı, otomasyon ile iş gücü kaybı yaşayabilir. Bu nedenle, üretim sektöründe çalışan kişilerin yerini robotlar alacakken, insana dayalı bazı meslekler de hızla değişecektir.

Toplumsal ve Sosyal Etkiler: Kadınların Perspektifi

Kadınlar, genellikle iş gücü piyasasında daha fazla sosyal etkilere ve empatiye dayalı bir bakış açısıyla yaklaşır. Gelecekte, mesleklerin yok olması yalnızca teknolojik gelişmelerle sınırlı kalmayacak; toplumsal normlar ve eşitsizlikler de bu dönüşümde etkili olacak.

Kadınların Çalışma Alanları ve Eşitsizlikler: Türkiye’de kadınların en fazla yer aldığı sektörler arasında sağlık, eğitim ve hizmet sektörü bulunuyor. Ancak, bu alanlarda da teknolojik gelişmelerin etkisiyle değişimler yaşanabilir. Özellikle sağlık sektöründe, hasta takibi ve veri analizi gibi görevlerde YZ ve otomasyon araçları devreye girmeye başlayabilir. Sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesiyle birlikte, bazı geleneksel sağlık hizmeti mesleklerinin yok olma riski bulunuyor. Örneğin, sağlık kayıtları, reçete yazımı gibi işlemler dijital ortamda yapılmaya başlandıkça, bu süreçleri yöneten personel ihtiyacı azalabilir.

Kadınların en çok tercih ettiği diğer sektörlerden eğitim alanında da benzer bir dönüşüm yaşanabilir. Eğitimde dijitalleşme ve uzaktan öğrenme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla, öğretmenlerin yerine öğretim teknolojileri, yapay zeka destekli öğrenme platformları devreye girebilir. Bu da, bazı öğretmenlik alanlarında istihdam kayıplarına yol açabilir. Ancak, kadınlar için bu dönüşüm daha farklı bir boyut taşıyor. Kadınlar, öğretmenlik gibi “bakıcı” rollerin toplumsal anlamını ve önemini de göz önünde bulundurduklarında, dijitalleşmenin getirdiği bu dönüşümdeki toplumsal etkileri derinlemesine değerlendirebilirler.

Sosyal Yapı ve Değişen İhtiyaçlar: İş Dünyasının Geleceği

Toplumsal cinsiyet, sınıf ve ırk gibi faktörler, gelecekteki mesleklerin varlığını sürdürebilmesi için kritik bir rol oynayacak. Türkiye'deki sosyal yapı, iş gücü piyasasında değişen ihtiyaçlarla şekillenecek. Her ne kadar bazı meslekler teknolojik dönüşümle yok olacaksa da, bazı mesleklerde kadınların ve erkeklerin daha fazla temsil edilmesi için fırsatlar da doğacaktır.

Sosyal Hizmet ve Bakım Alanları: Sosyal hizmet sektörü, yaşlanan nüfusun etkisiyle gelecekte giderek daha fazla önem kazanacak bir alan olarak öne çıkıyor. Türkiye’de özellikle yaşlı bakım ve engelli destek hizmetleri, teknolojinin henüz tam anlamıyla devreye girmediği alanlardır. Kadınların, genellikle bu alanda daha fazla temsil edildiği biliniyor ve bu mesleklerin sosyal açıdan öneminin artması, toplumsal cinsiyet rollerinin değişimine katkı sağlayabilir.

Eğitim ve Yaratıcı Endüstriler: Diğer yandan, yaratıcı endüstriler ve eğitim sektörü gibi insan odaklı mesleklerdeki değişim, kişisel dokunuş ve empati gereksinimleri nedeniyle daha yavaş gerçekleşecektir. Örneğin, sanat, kültür ve medya alanlarında insan yaratıcılığı hala temel bir değer olarak kalacaktır.

Sonuç: Geleceğin Meslekleri ve İş Gücü Piyasasında Değişim

Sonuç olarak, Türkiye'deki iş gücü piyasasında gelecekte hangi mesleklerin yok olacağı, yalnızca teknolojik gelişmelere değil, aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve kültürel faktörlere de bağlıdır. Otomasyon ve yapay zeka gibi teknolojik yenilikler, özellikle üretim ve hizmet sektörlerinde birçok mesleği ortadan kaldırabilir. Ancak, bu dönüşümün kadınlar ve erkekler üzerindeki etkileri farklı olacak ve toplumsal eşitsizlikler, bu değişim sürecini daha karmaşık hale getirecektir.

Bu değişimin olumsuz etkilerini azaltmak için, eğitim sisteminin dijitalleşmeye uyum sağlaması, kadınların teknoloji sektörlerine daha fazla entegre olması ve sosyal hizmetlerin gelecekteki iş gücü ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesi gerekiyor. Herkesin bu değişim sürecine adapte olabilmesi için toplumsal yapıların, cinsiyet normlarının ve ırksal eşitsizliklerin üzerine gitmek çok önemli.

Forumda bu konuda sizin düşüncelerinizi duymak çok isterim. Gelecekteki iş gücü değişimleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi mesleklerin yok olacağını ve hangi mesleklerin daha fazla ön plana çıkacağını düşünüyorsunuz?