Tropik ne demek tıp ?

Leyla

Global Mod
Global Mod
Tropik Ne Demek Tıp? — Tatil Sandım, Bulaşıcı Hastalık Çıktı!

Selam dostlar,

Bu akşam sizlere hem tıp dünyasının hem de mizahın derinliklerinden sesleniyorum. Hani şu “tropik hastalık” lafını duyarız ya, insanın aklına ilk etapta palmiye ağaçları, güneş gözlükleri, deniz kabukları geliyor… Ama tıpta “tropik” deyince durum biraz daha… ateşli diyebiliriz — hem kelimenin hem hastalığın anlamıyla!

Bir düşünsenize: Tıp öğrencisisiniz, derste hoca diyor ki “Arkadaşlar, bugün tropik hastalıkları işleyeceğiz.”

Ve siz içten “Ooo hocam, sonunda tatil moduna geçiyoruz herhalde, azıcık güneşlenelim!” diyorsunuz.

Ama yok! Güneş değil, sıtma ateşi; palmiye değil, sivrisinekler; kokteyl değil, antibiyotikler sizi bekliyor.

Tropik: Tatil Gibi Başlar, Klinik Gibi Biter

Tıpta “tropik”, sıcak ve nemli iklimlerde görülen hastalıkları ifade eder. Yani olay tamamen coğrafi kader meselesi.

Sıtma, dang humması, sarı humma, fil hastalığı… Adları egzotik ama sonuçları hiç de öyle değil.

Ama gelin görün ki, “tropik” kelimesi kulağa öyle hoş geliyor ki, sanki bir otel zinciri ismi gibi:

> “Hoş geldiniz Tropik Klinik Resort’a! Oda servisi olarak size üç doz klorokin ve bir damla serum sunuyoruz.”

Erkek forumdaşlar burada hemen olaya stratejik yaklaşıyor tabii.

“Abi bak, bu hastalıkların yayılımını haritalandırıp, vektör kontrol algoritması kurarsak, üç yıl içinde çözülür!”

Kadın forumdaşlar ise olaya daha empatik yaklaşıyor:

“Ah o sıcakta çalışan sağlık gönüllüleri, çocuklar, kadınlar… Keşke herkes eşit sağlık hizmetine ulaşsa.”

Ve tam o sırada biri çıkıyor:

“Ben sadece neden tropik deyince hâlâ hindistan cevizi kokusu duyuyorum anlamadım.”

Erkeklerin Analitik Tropik Yaklaşımı: ‘Vektörleri Haritaya Dökelim!’

Erkeklerin tropik hastalıklara yaklaşımı tam olarak şöyle:

Bir grup erkek doktor, elinde grafiklerle haritaya bakıyor.

“Bak kardeşim, bu sıtma vakası ekvator çizgisini geçmemeli. Eğer şu vektörlerin hareket yönünü trigonometrik olarak hesaplarsak...”

Bir diğeri hemen atlıyor: “Buna göre sineklerin göç yollarını optimize edelim.”

Yani adamlar için tropik hastalık bile stratejik bir savaş alanı.

Kafalarında sivrisineklerle diplomatik müzakereler dönüyor adeta.

“Bak kardeşim, insanları ısırmaya devam ederseniz size antibiyotik ambargosu uygularız!”

Ama ne olursa olsun, erkeklerin o çözüm odaklı hali tatlı bir komedi yaratıyor.

Bir yanda sıcak iklim, diğer yanda Excel tablosu.

Tropik değil, tropikoloji dersi gibi!

Kadınların Empatik Tropik Yaklaşımı: ‘Ah O Çocuklar...’

Kadın forumdaşlar olaya bambaşka bir yerden yaklaşıyor.

Bir kadın doktor adayı anlatıyor mesela:

“Benim için tropik hastalık, sadece bir tanı değil. O hastalığı taşıyan çocukların gözlerinde gördüğüm yorgunluk, o annelerin çaresizliği…”

Bir başka forumdaş yazıyor:

“Düşünsene, tropikal bölgede bir sağlık kampındasın. Dışarıda 40 derece sıcak, herkes ter içinde ama bir çocuk gülümsüyor. O an, bütün yorgunluğun bitiyor.”

İşte bu! Kadınlar tropik hastalığı bile bir insan hikayesi haline getirebiliyor.

Erkekler “vektör dağılım grafiği” çizerken, kadınlar “insan hikâyesi haritası” çiziyor.

Ve ikisi birleştiğinde ortaya hem mantık hem duygu dolu bir tablo çıkıyor: gerçek tıp.

Forum Sohbetinde Tropik Kaosu: Sinekten Bilime, Bilimden Şakaya

Bir akşam forumda konuyu açtım:

“Tropik ne demek tıp dilinde bilen var mı?”

Birisi yazdı: “Benim için tropik, güneş kremini unuttuğum her tatil!”

Bir başkası: “Abi o sinekler beni geçen sene tropikal tatilde zaten mahvetti, resmen canlı örnek oldum.”

Ve biri çıkıp şöyle yazdı:

“Arkadaşlar, tropik hastalık deyince aklıma hâlâ ‘Tropikal Hastalıklar Müzikali’ diye bir sahne geliyor. Başrolde ben, elimde repelent sprey, arka fonda sineklerin korosu.”

Birden forum kahkahaya boğuldu.

Ama sonra bir biyolog arkadaş ciddileşti:

“Aslında mizah bir yana, tropik hastalıklar iklim değişikliğinin en ciddi sonuçlarından biri olacak. Bu gidişle Türkiye’nin Akdeniz bölgesi bile tropikleşebilir.”

O an herkes sustu.

Bir sessizlik oldu… sonra biri yazdı:

“Yani yakında biz de sıtmayı değil ama sıcaktan bayılmayı konuşacağız!”

Tropik Tıp mı, Tropik Tatil mi?

Bir yanda tıp öğrencilerinin “tropikal enfeksiyonlar” başlıklı ders notları, diğer yanda tatil planı yapan forumdaşlar.

Birisi “Bu yaz nereye gideceksin?” diye sorduğunda, cevap geliyor:

“Vallahi bilmiyorum, ya Maldivler ya da mikroskop altına.”

Tropik kelimesi gerçekten ilginç.

Aynı anda hem ateşi, hem serumu, hem de güneşi çağrıştırıyor.

Yani bir kelimenin içinde hem plaj hem parazit olabilir mi?

Tıpta olur!

Ve düşünsenize, tropik tıpta uzmanlaşmış bir doktorun tanıtımı:

> “Ben Dr. Burak, sıtma severim, dang hummasına bayılırım, tropikal iklimlerde iç ısıtan enfeksiyonlar ararım.”

> Kulağa sanki “Tropikal Meyve Uzmanı” gibi geliyor değil mi?

Forumdaşlara Sorular: Tropiksen El Kaldır!

Şimdi sizden ricam, dostlar:

- “Tropik” kelimesini duyduğunuzda siz de bir an için Maldivler mi hayal ediyorsunuz?

- Yoksa direkt sivrisinek ısırığı mı aklınıza geliyor?

- Tıp dünyasının bu sıcak terimlerine karşı mizahla mı yaklaşmalı, ciddiyetle mi?

- Ve sizce gelecekte iklim değişikliğiyle birlikte hepimiz “tropik tıp uzmanı” mı olacağız?

Son Söz: Tropik Gülümsemelerle Kalın

Tıpta “tropik” demek, sıcak, nemli, enfeksiyonla dolu bölgeleri anlatır.

Ama forumda “tropik” demek; kahkahası bol, fikri zengin, sıcağı samimiyet olan bir sohbet demek!

Sonuçta bazen en iyi tedavi, bir gülümsemedir.

Ve bazen bir kelime, hem mikroskop altında hem de kalbimizin içinde anlam bulur.

Ne dersiniz forumdaşlar?

Belki de hayatın kendisi biraz “tropik”tir…

Biraz sıcak, biraz kaotik, ama her şeye rağmen yaşanmaya değer!