Toni Kroos ve İlkay Gündoğan 'belli düzeyde destek sağlamak' istiyor

Kemal

New member
Toni Kroos basın toplantısına oldukça geç katılmadan önce, artan antrenman nedeniyle harika bir saç modeliyle, Herzogenaurach'taki Alman Futbol Federasyonu'nun geniş Avrupa Şampiyonası medya merkezinin yöneticisi, orta saha oyuncusunun 7-1'lik destansı galibiyetteki iki golünü oynadı. Brezilya karşısında: 24. ve 26. dakikalarda bir kez sol ayağıyla, bir kez de sağ ayağıyla skoru 2-0 ve 3-0 yaptı. Havalı Kroos bile bunu görünce şaşırdı.

Toni Kroos, üç yıllık ara vermesine rağmen şimdiden 106 uluslararası maçta forma giydi.

İlkay Gündoğan, 10 yıl önce sırtındaki sinir kökü iltihabı nedeniyle tarihi anı çaresizce izlemek zorunda kalmıştı. Gündoğan'ın meslek hayatındaki tek rahatsızlık bu değildi. Böylece Kroos, kendi isteğiyle ülke adına işten uzak kaldığı üç yıllık bir ara vermesine rağmen, Cuma günü İskoçya'ya karşı oynanan Avrupa Şampiyonası açılış maçından önce DFB takımıyla 106 kez forma giydi. ZDF), Gündoğan ise sadece 77 sayı attı. Milli teknik direktör Julian Nagelsmann'ın planı: 33 yaşındaki Gündoğan ve 34 yaşındaki Kroos, oyunu on ve altıncı numarada tutmalı. Ve rakibinkini mümkün olduğu kadar erken bastırın. Kroos, “İlkay, arkadan çalıştırılması gereken bir oyuncu değil” diyor.

İkili, 2021 Avrupa Şampiyonası'nı çift altılıda birlikte geçirdi ve fiziksel durumları nedeniyle ideal bir uyum sağlayamadı. Gündoğan, “İkimiz de gerçek bir mücadele canavarı değiliz” diye itiraf ediyor, ancak özellikle Kroos bu alanda çok büyük gelişme kaydetti. Kroos, Nagelsmann'ın yakın zamanda büyük bir heyecanla “çelik gövde” olarak tanımladığı şeyi “Oyunuma ekstra sağlamlık kazandırmak istedim” diye açıklıyor.

Bir Terminatörün savunma gücü, yedi maça kadar olan bir turnuvada kesinlikle faydalıdır. Ancak her şeyden önce bu, daha az deneyimli takım arkadaşlarına güvenlik sağlamakla ilgilidir. Nagelsmann şunu biliyor: “Ayrıca baskı anları da yaşayacağız. Kafan ve tekniğin açısından istikrarlı olmalısın.” Kroos ve Gündoğan, görevi devralın!

Buna göre Kroos, “belirli bir düzeyde destek sağlamayı” ve şu duyguyu aktarmayı acil bir görev olarak görüyor: “O kadar dramatik değil. Sahada bir sorun varsa ben oradayım! O zaman topu bana ver.” ” Onun inancı: “Oyuncular sahada ne kadar rahat hissederse o kadar iyi.”

Ancak İlkay Gündoğan'ın Ukrayna (0:0) ve Yunanistan (2:1) ile oynanan iki testte de kendini rahat hisseden birine benzemediği de doğru. Sonuç olarak kaptanın dokunulmazlığı konusunda kamuoyunda hassas bir tartışma başladı. Gündoğan, kendisi hakkındaki yaygaralara rencide olmuş bir tavırla cevap vermiyor: “Modern futbol değişti. 'Kaptan her zaman oynamak zorunda!' diyemezsiniz. Performans seviyesi bunun için çok yüksek ve çok fazla harika futbolcumuz var.”

Kendisi de optimize edilebilir olduğunu düşündüğü fiziksel duruma dikkat çekiyor: “Dürüst olmak gerekirse, şu ana kadar geçirdiğim en zorlu sezonlardan biriydi. Premier Lig'de yedi yıl geçirdikten sonra buna inanmayabilirsiniz. Ama biz bunu başaramadık. Barselona'da çok fazla rotasyon seçeneği yok.” Bunun anlamı şuydu: “Çok oynadım ve dürüst olmak gerekirse bunu hissettim. Sezon boyunca öyle uçup gitmedim. Hala biraz hissediyorum.” TV uzmanı Lothar Matthäus daha önce eleştirel bir konuşma yapmıştı: “Son zamanlarda Gündoğan her zaman yaklaşık bir saat sonra oyuna girdi. Bu pek kaptanlık tarzı değil.”

Bu aynı zamanda Matthäus'un zamanında bu biçimde yaygın olmayan daha düz hiyerarşilerin bir ifadesidir. Gündoğan sessiz bir lider, Kroos da sahada sorumluluğunu daha çok görüyor ve konuşmayı ayaklarına bırakmayı tercih ediyor. Kai Havertz, “Arkanızda Toni Kroos olduğunda sahada kendinizi farklı hissedersiniz” diyor.

Kroos ve Gündoğan, bir süredir profesyonel hayatlarında artık öncelikle kendileriyle ilgilenmedikleri bir dönemdeler. Birinde bu daha önce de görülüyordu: “Kariyerimde” diyen Gündoğan, “Ben her zaman kendimden çok takım arkadaşlarına önem veren bir oyuncu oldum. Baktım: Nerede yapabilirim?” oğullarımı daha iyi hale getirip onları destekleyebilir miyim?”

İlkay Gündoğan genç oyunculara ihtiyaç duydukları istikrarı sağlıyor

Savunmada bu kadar sorumluluk alan çok fazla 10 numara yok. Bu iş profili oyun kurucularda nadiren görülür. Barça kalecisi André ter Stegen takım arkadaşını büyük bir saygıyla tanımlıyor: “İlkay çok dengeli bir insan ve aynı zamanda çok dengeli, çok dikkatli futbol oynuyor. Takımımızın lideri.” Bu özellikle genç bir takım için önemli: “Barselona'da işlevsel olarak stabil olmayan çok sayıda oyuncumuz var ve İlkay onlara istikrar sağlıyor. Takımımıza ne kadar çabuk entegre olduğunu övemezsiniz.” Gündoğan'ın DFB takımında başarmak istediği şey, takım arkadaşları Jamals Musiala ve Florian Wirtz'e bolca özgürlük vererek bu işi iyi yapmak. Ancak son zamanlarda bunu ideal seviyeye yakın bir yerde yapmayı başaramadı. Bunu kendisi de biliyor.

Toni Kroos'un şu anda kendisi ve oyunu hakkındaki kamuoyu şüpheleriyle uğraşması gerekmiyor. Bu kesinlikle her zaman böyle değildi. Bu arada, yanında zarif bir şekilde yaşlanan Gündoğan'dan da korkmuyor: “Kutuya girmeyi seviyor. Onu benden ayıran da bu.”