Şanghay’daki karantina yakıt talebiyle ilgili tasalara niye olurken petrol düşüş gösterdi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – Pazartesi sabahı Asya’da petrol düşüş yaşayarak 4 dolar civarı bedel kaybetti. Şanghay’daki dokuz günlük karantina, yakıt talebiyle ilgili kaygılara yol açtı.

Brent %2,68 düşüşle 114,22 dolar olurken WTI %3,03 bedel kaybederek 110,45 dolara indi. Her ikisi de Cuma günü %1,4 artışla üç hafta ortasındaki birinci haftalık hasılatını elde etti.

Bu hafta belirsizlikle dolu görünüyor; Ukrayna’daki savaş ikinci ayında.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin, son olay dalgasıyla uğraş etmek için karantinaları artırdı. Şanghay’daki tüm firma ve fabrikalar, dokuz günlük iki kademeli bir karantina niçiniyle üretim askıya alacak yahut insanları uzaktan çalışmaya yönlendirecek. Seyahat paylaşım hizmetleri de dahil toplu ulaşım da askıya alınacak.

Fujitomi Securities Co Ltd.’de kıdemli analist olan Kazuhiko Saito, Reuters’e verdiği demeçte “Şanghay’daki karantina, bu biçimde bir karantinadan kaçınılacağını bekleyen yatırımcıların hayal kırıklığına uğraması niçiniyle yeni bir satış dalgasına yol açtı.” dedi.

Evvelki Cuma günü piyasa, Suudi petrol dağıtım tesisine yönelik atağın tesirini değerlendirmişti fakat “OPEC+’nın, üretimi son aylarda olduğundan daha süratli bir tempoda artırma mümkünlüğünün düşük olması ile petrol piyasasının bu haftanın sonlarında bir daha boğaya dönmesini bekliyoruz.”

Cuma günü Yemen’in Husi isyancıları, Suudi güç tesislerine saldırdıklarını söylemiş oldu. Aramco’nun Cidde’deki petrol eserleri dağıtım istasyonu vuruldu ve iki depo tankında yangın çıktı. tıpkı vakitte can kaybı olduğu bildirilmedi.

Perşembe günü OPEC+ üyeleri bir ortaya gelecek lakin kartel, ABD’nin de ortasında olduğu üreticilerin üretimi daha fazla artırma davetlerine şimdiye kadar direndi ve 2021 Ağustos ayından bu yana her ay günlük 400.000 varil üretim artışı planıyla ilerlemeye devam etti.

ABD’nin ise bir daha Stratejik Petrol Rezervi’nden, ay başında sattığı 30 milyon varil üzerinde petrol kullanmayı düşündüğü raporlandı.

Fakat Saito, global stokların 2014’ten beri en düşük düzeyde olmasından dolayı “Rezervden yeni bir petrol satışı, aslına bakarsanız düşük olan stoklarda kıtlık yaşanacağına dair endişelere yol açabilir.” dedi.