Rafael Nadal, Roger Federer'in emekliliğini takip ediyor

Kemal

New member
Rafael Nadal'ın fırtınalarla boğuşan Malaga'daki son görünümü, iklim felaketine ilişkin en büyük kaygıları bile birkaç gün boyunca ikinci plana itti. Palacio de Sports José María Martín Carpena'nın cephesinde devasa bir poster var. Üzerinde büyük harflerle “Gracias, Rafa” (Teşekkür ederim, Rafa) yazıyor.

Çünkü 22 yıllık turnenin ardından İspanyol tenis devi bu hafta sona eriyor. Pek çok sakatlık geçiren Nadal, etkileyici kariyerine Davis Kupası finallerinde son verdi. 38 yaşındaki oyuncu Ekim ayında bir Haber mesajında birçok kişinin uzun zamandır korktuğu ama aynı zamanda bir süredir beklediği şeyi açıklarken “Bu artık mümkün değil” dedi.

Rafael Nadal en büyük başarılarını Paris'te kutladı

Paris aslında bu çok özel tenis kariyerinin sona ereceği mantıklı yerdi. Nadal, başka hiçbir kortta bu kadar büyük başarıları kutlamadı ve Roland Garros Stadyumu'ndaki Philippe Chatrier kortunda olduğu kadar rekabeti domine etmedi. İspanyol, Fransa Açık'ta kazandığı 22 Grand Slam şampiyonluğunun 14'ünü kazandı. Ayrıca 2022'deki sonuncusu.

O zamanlar bile birçok kişi Nadal'ın zafer konuşmasını kariyerinin sonunu duyurmak için kullanacağını varsayıyordu. Ancak Mayorkalı'nın tenis sevgisi durdurulamayacak kadar büyüktü. Bu yüzden Nadal iki yıl daha tekrar tekrar geri dönmek için çabaladı, ancak kısa sürede katılımı defalarca iptal etmek zorunda kaldı. Yıllar boyunca gösterdiği yorucu oyun, çok fazla zarara yol açtı. Sonunda vücut artık bunu yapamaz.

Nadal, son resmi maçını Temmuz ayının sonunda Paris'teki Yaz Olimpiyatları'nda ikinci turda uzun süredir rakibi olan Novak Djokovic'e karşı oynadı. O zaman bile artık Grand Slam rekorunun tek kazananı olan Sırp için eşit bir rakip değildi. Şimdi Nadal, memleketi İspanya'da son kez tenis kortlarına dönüyor. Asıl soru hangi durumda? 38 yaşındaki oyuncu, Mallorca'daki kendi akademisindeki son antrenman günleri hakkında “Oldukça iyi hazırlanabildim” dedi. Nadal, Malaga'ya gelişinde “Bu haftanın tadını çıkarmak için buradayım, sonra ne olacağını göreceğiz” dedi.

Elbette herkes Nadal'ın bu hafta sonunda tekrar teklerde oynamasını umuyor. Ev sahibinin Salı günü (17.00) Hollanda'ya karşı oynayacağı maçın biletleri birkaç saat içinde tükendi. Turnuva direktörü Feliciano Lopez, Real Madrid'in yaklaşık 80.000 seyirci kapasiteli futbol stadyumuna atıfta bulunarak, “Estadio Santiago Bernabéu'yu doldurabilirdik” dedi. Ancak Malaga'da spor, gösteri ve siyaset dünyasından ünlülerin de aralarında bulunduğu yalnızca 11.300 civarında seyirci olacak. Lopez, “Elbette bu çok özel sporcu ve kişi için çok özel bir veda planlıyoruz” dedi. Buradaki zorluk, Nadal'ın son kez ne zaman sahneye çıkacağını kimsenin tam olarak bilmemesi.

Nadal'ın her görünümü yakından inceleniyor

Zaten Salı günü Hollanda'ya karşı mı? Yoksa sadece yarı finalde, muhtemelen Almanya'ya karşı mı? Veya Pazar günkü finalde bile? Peki Nadal tekrar oynayacak mı? Yoksa yedek oyuncu olarak görev süresi sona mı yaklaşıyor? İspanya'nın takım patronu David Ferrer ile yakın temas halinde olan Nadal, “Mantıklı gelmiyorsa bunu ilk söyleyen ben olacağım” diye söz verdi.

Bir karar verilene kadar Nadal'ın her görünümü yakından incelenecek. İspanya'da her hareket dikkatle analiz ediliyor. Nadal çılgınlığı neredeyse sınır tanımıyor. İspanyol tenis efsanesi, tüm bu heyecana rağmen kariyerinin son günlerinin tadını olabildiğince çıkarmaya çalışıyor. Nadal, “Hayatımın uzun ve harika bir bölümünü sona erdirmenin heyecanını yaşıyorum” dedi. “Her şeyin bir başlangıcı ve sonu olduğunu kabul etmelisiniz.”

Nadal, Roger Federer'in ardından emekli olan üç büyükler arasında ikinci sırada yer alıyor. İsviçreli oyuncu, “Her zaman bu günün asla gelmemesini umdum” dedi. Nadal'ın aksine 37 yaşına rağmen gelecek yıl da forma giymeye devam edecek olan Sırp Novak Djokovic, “Bir oyuncu olarak beni en çok şekillendiren rekabette beni sık sık sınırlarımı zorladığınız için teşekkür ederim” dedi.