Petrol yükselse de OPEC toplantısı öncesinde büyük bir hareketlilik yaşanmadı

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – Salı günü petrol Asya’da yükseldi lakin OPEC toplantısı öncesinde sakin hareket etti. Öbür yandan dünya çapında artan Covid-19 hadise sayılarının, en büyük tüketici ülkelerde çabucak hemen önlemleri artırmaya yol açmaması yardımıyla yakıt talebi görünümü optimistliğini korudu.

Brent %0,29 artışla 79,21 dolar olurken WTI %0,22 yükselişle 76,25 dolara ulaştı. Her ikisi de dün %1’den çok yükseldi.

OPEC+ gün ortasında toplanacak. Ortak Bakanlıklar İzleme Komitesi toplantısı lokal saat ile 12.00’da ve bakanlıklar toplantısı bir saat daha sonrasında gerçekleşecek. Tüm toplantılar sanal ortamda olacak.

Reuters’e nazaran küme, Şubat ayında günlük 400.000 varillik üretim artışı planıyla devam edebilir.

RCB analistleri paylaştıkları bir notta, mevcut fiyat görünümünü, ABD Lideri Joe Biden’den gelen üretim artışı baskısını ve Covid-19’dan kaynaklı yeni ve büyük bir kısıtlama haberi olmadığını göz önüne alınca OPEC+’nın rota değiştirmesinin mümkün olmadığını söylemiş oldu.

“Omicron kıymetli bölgelerde artmaya devam etse de yaygın kapanmalar olmayışı, kısa vadeli talep kaygılarını denetim altında tutacak üzere görünüyor.”

birebir vakitte küme, Ukrayna konusunda Batı ile Rusya içindeki tansiyonlar alevlenip yakıt arzına darbe vurduğu takdirde konumunu değiştirmek zorunda kalabilir. Ayrıyeten İran ve majör güçler içinde devam nükleer görüşmeler, İran üstündeki yaptırımların kaldırılmasına niye olarak OPEC+’nın planlarında değişikliğe yol açabilir.

“Bu iki olayın, fiyat gidişatını acilen değiştirebilecek ve OPEC’in süratli reaksiyon sistemini test edebilecek büyük jokerler olduğunu düşünüyoruz.”

Yatırımcılar artık Amerikan Petrol Enstitüsü’nün gün ortasında paylaşılacak olan ABD ham petrol arz raporunu bekliyor.