Petrol yükseldi lakin Kazak protestoları ve Libya üretimindeki düşüş arz dehşetlerini besliyor

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – Petrol Cuma günü Asya’da yükseldi. Lakin Kazakistan’da devam eden protestolar ve Libya’daki üretimin düşmesi ile OPEC+’nın ham petrol arzında aksaklık yaşanmasına dair endişelere yol açtı.

Brent %0,74 artışla 82,60 dolar olurken WTI %0,79 yükselişle 80,09 dolar oldu. Her iki kontrat de 80 doların üzerine çıktı ve 2022’nin birinci haftası için %6’lık bir artış yolunda ilerliyor.

Rystad Energy analisti Louise Dickson, Reuters’e yaptığı açıklamada “Kazakistan’da olaylar kızışmaya ve Libya’daki siyasi durumun kötüleşmesiyle üretim olumsuz etkilenmeye devam ederken petrol fiyatlarındaki artış, sıklıkla piyasadaki tedirginliği yansıtıyor.” dedi.

Yeni Yıl günü bütan ve propan üstündeki fiyat tavanlarının kaldırılması ile ülkenin petrol bakımından güçlü olan batı bölgelerinde başlayan protestoların akabinde hükümet, Kazakistan’da OHAL ilan etti. Rusya, protestoları bastırmak için Perşembe günü asker gönderdi.

Şimdilik arz tasaları, Omicron’un yakıt talebi üstündeki tesiriyle ilgili telaşları bastırıyor.

OPEC+’nın hafta başında duyurduğu üretim artışı, talepteki büyümeyi yakalayamıyor. Kümenin 2021 Aralık üretimi, Kasım ayına nazaran günlük 70.000 varil artış yaşayarak 2021 arz mutabakatına nazaran belirlenen 253.000’lik üretim kotasının altında kaldı.

Başka yandan geçen yıl günlük 1,3 milyon varil olan Libya’daki üretim, boru sınırındaki bakım çalışmasının da tesiriyle günlük 729.000’e düştü.