Petrol yüksek, OPEC+ görüşmeleri mutabakat ile sonuçlanamadı

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir: Doris Yu

Investing.com – Salı günü Asya’da petrol yükseldi. OPEC+, günler süren görüşmelerin akabinde Ağustos ayında üretimi artırma konusunda mutabakata varamadı.

Brent %0,38 artışla 77,45 dolar olurken WTI %2,06 yükselişle 76,72 dolara ulaştı.

Yatırımcılar Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) ABD ham petrol arz raporunu bekliyor.

Talep cephesinde ise Çin ve ABD’nin de ortasında olduğu kıymetli iktisatların, Covid-19 krizinden kurtulması ile yakıt talebi desteklenerek stoklardaki artış azaldı. API Haziran ayında, dünya genelinde artan yakıt talebinden dolayı OPEC+’yı piyasa istikrarını müdafaaya çağırdı.

Kartel üyelerinden BAE üretimi artırmak isterken Suudi Arabistan’ın üretim artışını dar tutma teklifi ile OPEC+ görüşmeleri başarısız oldu. Öteki yandan bir daha sonraki OPEC+ toplantısı için de tarih belirlenmedi.

Yatırımcılar, 2020’deki fiyat savaşı kadar yıkıcı bir çatışmaya dönüşmesinden korkuyor.

OPEC+, Mayıs ayından Temmuz ayına kadar günlük 2 milyon varil civarı üretimi piyasaya yine arz etti. Ağustos 2021-Nisan 2022 içinde günlük 400.000 varil ek üretim artışı daha yapacaktı. Fakat BAE, kotasının Suudi Arabistan ile tıpkı kurallarda hesaplanmadığı takdirde teklifi kabul etmediğini söylemiş oldu.

Kısa vadede piyasa, Ağustos ayında üretim artışı beklemeyecektir ve global ekonomik toparlanma ortamında eksik arz olacak.

UBS Group AG emtia analisti Giovanni Staunovo, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “aslına bakarsan eksik arzı olan petrol piyasası ve petrol talebindeki büyümeyi yakalayamayan arz büyümesi ile OPEC+’nın mevcut üretim hudutları, fiyatları yükseltecektir” dedi.