Petrol, OPEC üretiminin beklenenden az artması üzerine yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif – Gina Lee

Investing.com – OPEC, Ekim ayında beklenen üretim artışının altında kaldıktan daha sonra petrol Asya’da yükseldi. Başka yandan Çin, dizel talebindeki artışı karşılamak için kapasiteden yararlanma oranını yükseltti.

Brent %0,28 artışla 84,95 dolar olurken WTI %0,24 yükselerek 84,25 dolara ulaştı.

OANDA’nın kıdemli analisti Edward Moya, Reuters’e yaptığı açıklamada “ABD üretimi stabil ve OPEC+ günlük 400.000 varillik üretim artışı planına sadık kalırken ABD Güç Bilgilendirme Dairesi’nin (EIA) ham petrol stoklarının, biroldukca esere olan talebin yanlışsız tarafta ilerlediğini göstermesinin akabinde kimi yatırımcıların teyit beklemesi ile ham petrol fiyatları daha da yükselmeye hazır görünüyor.” dedi.

Covid-19 daha sonrası talepte yaşanan toparlanma ve OPEC+’nın aylık olarak günde 400.000 varillik kademeli üretim artışı planına sadık kalması ile petrol, geçen hafta biroldukça yılın yükseğini gördü.

Reuters anketine bakılırsa OPEC, 2021 Ekim ayında günlük 27,50 milyon varil üretim yaptı. bundan evvelki aya bakılırsa günlük 190.000 varil artış hayatış olsa da bu sayı, OPEC+ arz muahedesi altında müsaade verilen 254.000 varillik artışın altında. Suudi Arabistan ve Irak üzere üreticilerin arzındaki artış, kimi küçük üreticilerin istekli kesintileri ile karşılandı.

Kartelin bir daha sonraki toplantısı 4 Kasım’da.

Çin’de ulusal petrol firmaları, dizel kıtlığını önlemek ismine rafineri kullanım oranlarını yükseltti. Yatırımcıların gözü artık Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) ham petrol stok raporunda.