Petrol, OPEC+’daki çatışmanın üretim mutabakatını ertelemesinden daha sonra 75 dolar civarında seyretti

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif: Gina Lee

Investing.com – Petrol Cuma günü Asya’da yükseldi. OPEC+ ortasında yaşanan bir uyuşmazlık, üretim düzeyleriyle ilgili tartışmayı erteledi, bu da çözülmediği takdirde fiyatlarda enflasyonist bir artışa yol açabilir.

Brent %0,30 artışla 76,07 dolar olurken WTI %0,36 yükselerek 75,50 dolardan süreç gördü.

BAE, kümenin aylık üretim sonucu vermesini engelleyerek son dakikada muahede yapılmasına mahzur oldu. Uyuşmazlık, OPEC+’nın üretimi büsbütün artırmaması ile sonuçlanabilir. Bu da ittifakın, 2022 Nisan ayına kadar üretimin değişmeden kalacağı bundan evvelki şartlara geri döneceği manasına geliyor.

Uyuşmazlık öncesinde OPEC+, Ağustos-Eylül içinde üretimi her ay günlük 400.000 varil artırmak için prensipte anlaşmıştı. OPEC+ bakanları, geçen yıl yaşanan Suudi Arabistan-Rusya fiyat savaşının akabinde mevcut kararın piyasayı belirsizlik ortasında bırakması ve ittifakın prestijini zedelemesi niçiniyle Cuma günü tekrar toplanacak.

OPEC+ çatışmayı çözemezse ham petrolün daha da yükselme mümkünlüğü, global iktisattaki artan enflasyon baskısını daha da artıracak. Petrol, majör iktisatların güç talebindeki toparlanmanın arzı geçmesinden dolayı 2009’dan beri yaşadığı en düzgün yarıyılı çabucak hemen bitirdi. Citigroup Inc (NYSE:C) analistleri bir yazıda, çatışma yaşanmadan evvel, OPEC+’dan gelen üretim artışını hesaba kattıktan daha sonra bile bu çeyrekte piyasanın derin bir açık vermesini beklediklerini söylemiş oldu.

Vanda (NASDAQ:VNDA) Insights kurucusu Vandana Hari, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “OPEC+’da geçen Nisan ayındaki üzere bir patlama mümkün değil” dedi. “Geçtiğimiz yıl bu etapta muahedeyi terk etmek için fazlaca uğraştılar. Suudi Arabistan ile Rusya içinde süreksiz bir mutabakatın gerçekleşmesini bekliyorum lakin BAE’ye de bir çeşit taviz verilebilir.”

Petrol vadeli süreçleri eğrisi boyunca piyasa yapısı daha da güçlendi ve vakit farkları (timespreads), derin bir biçimde gecikme tazminatına (backwardation) düştü. Perşembe günü WTI’deki en yakın üç vakit farkı 1 doları gördü. Bu, piyasanın arzdaki darlık konusunda gitgide daha hayli endişelendiğini gösteriyor, bilhassa de ABD ham petrol vadeli süreçlerinin fiyatlandığı Oklahoma, Cushing depo limanında. Brent’in Eylül mukavelesi, Ekim ayındakinden 90 sent fazla. Bir hafta evvel 80 sentti.

Delegelere nazaran BAE, sadece kendi kesintilerinin referans çizgisi değerli ölçüde yükseltildiğinde bir muahedeyi destekleyeceğini söylemiş oldu. Ülkenin yaptığı kesinti, günde azamisi 3,168 milyon varil olarak belirlenen 2018 yılındaki başlangıç noktasına nazaran ölçülüyor. Lakin büyüme projeleri ile bu sayı bu biçimdedan beri günlük 4 milyon varil civarına yükseldi. Bu yeni kapasiteyi referans sınırına yansıtmak, günde yüzbinlerce varil ek ham petrol üretilmesine müsaade verebilir.

Gözlemciler, ek üretimi sağlamak için OPEC+’nın Cuma günü anlaşabileceklerine inanıyor. Hong Kong’da kıdemli bir analist olan Sanford C Bernstein, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “piyasa istikrarını korumak için bu yılın kalanı boyunca her ay günlük 400.000 varil artış bekliyoruz” dedi. Brent’in kısa vakitte 80 doları da aşabileceğini kelamlarına ekledi.