Petrol meblağları, artan risk iştahı üzerine yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif – Gina Lee

Investing.com – ABD petrolü Çarşamba günü arka arda altıncı seansta da yükseldi.

Brent 78,78 dolardan süreç görürken WTI %0,03 artışla 76,00 dolara ulaştı. Her ikisi de pay senetlerindeki güçlenmenin dayanağını gördü.

Petrolden pay senedine kadar bir dizi varlık sınıfı, Omicron varyantının yatırımcıları bir sarmala soktuğu Kasım ayından bu yana yaşadığı kayıpları telafi etti.

Lakin artık İngiltere ve Fransa, yıl bitmedilk evvel yeni kısıtlama uygulamayı düşünmüyor ve bu da yatırımcılara umut veriyor. Omicron tesiriyle ilgili dehşetler yatıştıkça yatırımcılar riskli varlıklara dönüyor.

tıpkı vakitte Omicron işçi eksikliğine niye olurak hafta sonu ABD’de binlerce uçuşun iptal bulunmasına niye oldu.

Üç petrol üreticisinin bakım sıkıntıları ve petrol alanlarındaki kapanışlar niçiniyle petrol üretimini yavaşlatması da petrol fiyatlarını olumlu etkiledi.

Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) yayımladığı ABD arz raporu, 24 Aralık haftasında stoklarda 3,1 milyon varil düşüş yaşandığını gösterdi. Investing.com tarafınca yapılan iddialar 3,23 milyon varil istikametinde olurken bundan evvelki hafta 3,67 milyon varil düşüş kaydedilmişti.

Yatırımcıların gözü artık ABD Güç Bilgilendirme Dairesi’nin (EIA) ham petrol arz raporunda.

Analistlere ve şirket kaynaklarına göre Rusya’nın yedek üretim kapasitesi eksikliği niçiniyle pandemi öncesinde Mayıs ayı için hedeflediği üretim düzeylerine ulaşması muhtemel görünmese de bunu yılın ilerleyen vakit içinderında gerçekleştirebilir.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, petrol ve gaz kondensat üretiminin, tıpkı 2020 Nisan ayında olduğu üzere Mayıs ayına kadar günlük yaklaşık 11,33 milyon varil olan pandemi öncesi düzeyleri görmesini beklediğini söylemiş oldu.

Bu ortada OPEC+’nın 4 Ocak’ta toplantısı var ve bu görüşmede küme, Şubat ayında yola günlük 400.000 varillik üretim artışı ile devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Son görüşmede OPEC+, Omicron’a karşın Ocak ayında üretimi artırma sonucu verdi.

İran Petrol Bakanlığına bakılırsa İran’ın en büyük petrol alanı olan Azadegan’ın geliştirilmesi, 2023 ortalarına kadar tamamlanmış olacak. Bu saha, günde toplam 320.000 varil üretim kapasitesine sahip.