Petrol, arza ve jeopolitik tansiyonlara yönelik telaşlarla 7 yılın doruğuna yakın

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif – Gina Lee

Investing.com – Yedi yılın doruğuna yakın olan petrol Pazartesi günü Asya’da yükseldi. Arz ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu’daki jeopolitik tansiyonlarla ilgili kaygılar petrol fiyatlarını destekledi.

Brent %0,76 artışla 89,68 dolar olurken WTI %1,43 yükselişle 88,06 dolardan alıcı buldu.

Brent ve WTI, Cuma günü 91,70 ve 88,84 dolar ile 2014 Ekim ayından bu yana gördükleri en yüksek düzeylere ulaştılar. Bu, artışla bitirdikleri arka arda altıncı hafta oldu.

Fujitomi Securities Co Ltd.’de analist olan Toshitaka Tazawa, “Küresel arz kıtlığına yönelik temek korku ile jeopolitik risklerin birleşmesi, piyasanın haftaya kuvvetli bir biçimde başlamasına yol açtı.” dedi.

Brent’in 90 dolar üzerinde kalıp WTI’nın da 90 dolara hakikat devam edeceğini önbakılırsarek ekledi; “OPEC+’nın kademeli üretim artışı siyasetini sürdüreceği tarafındaki beklentiyle birlikte petrol fiyatları, bu hafta boğa hissiyatını sürdürecek üzere görünüyor.”

OPEC+, üretim maksadını Ağustos ayından beri her ay günlük 400.000 varil artırıyor. Bu, 2020 yılında yaptıkları rekor üretim kesintilerini telafi etmek için yapılıyor.

Fakat kimi üyeler kapasite kısıtlamaları niçiniyle üretim amaçlarını tutturmada sorun yaşıyor.

Reuters’in kaynaklarına göre 2 Şubat’taki görüşmede OPEC+, Mart ayı için de üretim maksadında artış planına sadık kalabilir. Yakında yapılacak faiz artırımlarına ve pandemiyle ilgili düşüş istikametli öbür risklere karşın talep artmaya devam ediyor.

Ham petrol meblağlarını etkileyen bir başka faktör, Rusya ve Batı içindeki tansiyonlar. Rusya ve Batılı güçler Ukrayna üzerine baş başa gelerek Avrupa’nın güç arzında kesinti olabileceği kaygılarına yol açtı.

İngiltere’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı “büyük olasılıkla” işgal etmek istediği ihtarından daha sonra Pazar günü NATO lideri, Avrupa’nın güç kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Yemenli Husi hareketinin BAE’ye yaptığı akınlar da piyasadaki gerginliği artırıyor.

Bu ortada Pazar günü ABD’de 1.400’den çok uçuş iptal oldu. ABD’nin kuzeydoğu eyaletlerinde geçen gün meydana gelen ölümcül bir kış fırtınası, biroldukça eyaletin acil durum ilan etmesine yol açtı.