Petrol, 2009’dan beri en uygun yıllık artışı yaşama yolunda

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – Petrol meblağları 2021’in son gününde düşüş yaşadı lakin 12 yılın en büyük yıllık artışını paylaşacak. Covid-19 enfeksiyonları rekor düzeylere çıkmış olsa bile global iktisattaki toparlanma ve üretim kısıtlamaları petrolü yıl boyunca destekledi.

Brent %0,54 düşüşle 78,58 dolar olurken WTI %1,17 kayıpla 76,09 dolara geriledi.

tıpkı vakitte Brent ham petrol, yılı %53 artışla kapama yolunda olurken WTI ise %57 yüksek bitirmeye hazırlanıyor. İki gösterge de meblağların %70’ten çok artış yaşadığı 2009 yılından beri en kuvvetli performanslarını hayatış olacak.

CommSec’ten kıdemli ekonomist Craig James, “Delta ve Omicron’la ve her çeşit kapanma ve seyahat kısıtlaması ile uğraştık lakin petrol talebi nispeten kuvvetli kaldı. Bunu, talebi destekleyen teşviklerin ve üretimdeki kısıtlamaların tesirlerine bağlayabilirsiniz.” dedi.

Bugün fiyatlarda görülen düşüş, arka arda yedi günlük bir artışın akabinde yaşandı. Yeni yıl arifesinde artan olay sayıları, Omicron yüzünden Avustralya’dan ABD’ye dünya çapında yeni bir rekora ulaştı.

ABD’nin sıhhat uzmanları artan tatil seyahatleri, Yeni Yıl kutlamaları ve okulların bir daha açılması ile enfeksiyon oranları muhtemelen daha da artacağından yakın gelecekte değerli aksaklıklara hazır olmaları konusunda halkı uyardı.

James, OPEC+’nın her ay günlük 400.000 varillik üretim artışı planına sadık kalmasını bekliyor. Küme, 2020’de uygulanan büyük üretim kesintilerini telafi etmeyi sürdürürken 4 Ocak’ta toplanacak.

“Piyasada yeteri kadar petrol arzı olduğuna garanti vermesi için OPEC+ üzerinde oldukça baskı bakılırsaceğimizi düşünüyorum.”