OPEC+ üretim planına sadık kalmayı seçtikten daha sonra petrol yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir – Gina Lee

Investing.com – OPEC+ üretim artışı davetlerini kulak gerisi ederek daha kademeli bir üretim artışı ile devam etmeyi seçtikten daha sonra petrol Asya’da yükseldi.

Perşembe günü %2 civarı düşen Brent %0,97 artışla 81,32 dolar olurkilk evvelki seansta %2,5 düşen WTI, %1,09 artarak 79,67 dolara ulaştı.

Perşembe günü OPEC+, Aralık ayından itibaren günlük 400.000 varil üretim artışı planı ile devam etmeye karar verdi.

OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Reuters’e yaptığı açıklamada “Bu, kolay ve süratli bir toplantı oldu. OPEC+’nın üretim stratejisini değiştirmeyi düşündüğü bir nokta olmadı, ki verdikleri bildiri büsbütün buydu.” dedi.

Devam eden Covid-19 olay artışları da OPEC+’nın temkinli yaklaşımını besledi. Ayrıyeten global arz çöküşü petrol piyasasındaki darlığı artırırken kimi OPEC üyelerinin üretim amaçlarına ulaşamaması, ham petrol arzı üstündeki baskıyı artırdı.

Kartel, ABD Lideri Joe Biden’in, artan meblağları sakinleştirmek için planlanan ölçünün iki katı kadar ekstra bir üretim artışı davetini önemsemedi. ABD ayrıyeten OPEC+’nın üretimde artış yapmaması halinde kendi stratejik rezervlerini kullanmayı düşünen kilit tüketiciler içinde.

OPEC+, Covid-19’un yakıt talebine olan tesirinden dolayı arz kısıtlaması yapıyor. Petrol yedi yılın yüksek düzeyine ulaşmış olsa da Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ile ABD Güç Bilgilendirme Dairesi’nin (EIA) ABD ham petrol stoklarında artış olduğunu gösteren raporları daha sonrası düşüş yaşadı.