OPEC+ toplantısı öncesinde ham petrol düşüş yaşadı

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif – Peter Nurse

Investing.com – OPEC+’nın, bu haftaki toplantısında üretimde daha büyük ibr artış yapabileceğine dair artan spekülasyonlar üzerine Salı günü petrol meblağları düşüş yaşadı.

WTI %1,1 düşüşle 87,20 dolar olurken Brent %1 azalarak 88,33 dolara geriledi.

ABD Akaryakıt RBOB vadeli süreçleri, %0,7 kayıpla 2,5354 dolardan süreç gördü.

OPEC+, gelecekteki üretim düzeylerini tartışmak üzere Çarşamba günü toplanacak ve geçen yıl Ağustos ayından bu yana sürdürdüğü günlük 400.000 varillik üretim artışı planına sadık kalması bekleniyordu.

Lakin kıymetli yatırım bankası Goldman Sachs, 31 Ocak tarihindeki bir yazısında petrol meblağlarında 90 dolara gerçek görülen artışın, kümenin beklenenden daha büyük bir artış duyurmasına yol açabileceğini öne sürdü.

Goldman analistleri, “Son rallinin temposuna ve ithalatçı ülkelerin beklenen baskısına bakarsak bu görüşmede daha büyük bir artış mümkünlüğünün yükseldiğini görüyoruz.” dedi. “’Üretici grubun’, merkez bankasının, bu yıl daha yavaş global büyümeye ve daha az petrol gelirine yol açabilecek şahin değişikliği konusundaki tasası artmış olabilir.”

Ham petrol piyasası bu yıl başarılı bir seri yakaladı. Güç tüketimi pandemiden toparlanmaya devam ederken üretimdeki artış daha temkinli oldu.

Her iki gösterge de Cuma günü 2014 Ekim ayından beri gördüğü en yüksek düzeye ulaştı. Rusya’nın Ukrayna hududundaki askeri varlığıyla ilgili jeopolitik belirsizlikler, Orta Doğu’daki huzursuzluk ve ABD’deki dondurucu havalar fiyatlara takviye oldu.

OilPrice.com’un tahliline göre “OPEC+’yla ilgili sorun, epey az üyenin kotaların müsaade verdiği üretim artışını gerçekleştirebiliyor olması ve bunu yaparken Rusya ile Batı içinde Ukrayna konusunda yaşanan tansiyon üzere jeopolitik kaygılara ve arz şoklarına daha kırılgan hale gelen global yedek kapasiteyi azaltması.”

İlgi bu haftanın ABD arz raporlarına dönecek. Amerikan Petrol Enstitüsü kendi raporunu TSİ 00.30’da paylaşacak ve analistler, ham petrol stoklarında 1,8 milyon varil artış olduğunu göstermesini bekliyor.