OPEC+’nın potansiyel arz kesintisi öncesinde petrol yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Petrol meblağları Pazartesi günü yükseldi. Yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde yapılacak bir görüşmeden OPEC’in potansiyel üretim kesintilerine ait detayları beklerken geçen hafta yaşanan sert kayıpların akabinde fiyatlar bir nebze toparlandı.

Brent petrol vadeli işlemleri %1,4 artışla 94,59 dolara yükselirken ABD WTI vadeli işlemleri %1,6 artışla 88,30 dolara ulaştı.

Ham petrol meblağları, global ekonomik sakinliğe ait artan kaygıların ham petrol talebi görünümünü önemli biçimde olumsuz etkilemesi niçiniyle geçtiğimiz hafta 6-8 dolar içinde düşüş gösterdi. Yatırımcılar, Fed nakdî sıkılaştırma döngüsünü benimserken ABD’de uzun müddetli bir ekonomik yavaşlamadan korkuyor.

ABD ve İran’ın nükleer muahedeyi yenilemeye yaklaştığına dair haberler de arz bolluğu beklentisiyle ham petrol fiyatlarını düşürdü. Cuma günü Washington, ABD’nin yüksek yakıt fiyatları niçiniyle yüksek enflasyonla uğraş etmesi niçiniyle Tahran ile bir mutabakat yapmaya istekli olduğunun sinyalini verdi.

Şimdi gözler, arzın azaltılıp azaltılmayacağına karar vermek üzere günün ilerleyen saatlerinde toplanacak olan OPEC+’ya çevrildi. Kartel daha evvel, birfazlaca üyesi günlük kotalarının altında üretim yapsa bile fiyatları desteklemek için üretimi azaltacağının sinyalini vermişti.

Ancak raporlar, kartelin muhtemelen üretim düzeylerini değiştirmeyeceğini ya da küçük bir arz kesintisi uygulayacağını gösteriyor. Yavaşlayan ham petrol talebine ait tasalara karşın bilhassa Rusya’nın ham petrol ihracatını azaltmayı planlaması niçiniyle arz şartlarının sıkı olduğu görülüyor.

Moskova bununla birlikte Avrupa’ya gaz sevkiyatını da durdurarak Euro Bölgesi’ndeki güç krizini daha da kötüleştirebilir ve talebi destekleyebilir.

Geçtiğimiz hafta ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş yaşanması, dünyanın en büyük iktisadında akaryakıt talebinin yılın büyük bir kısmında yaşanan sakinliğin akabinde güzelleşmekte olduğunu gösterdi.

Ancak dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki ekonomik yavaşlamaya ait telaşlar, ham petrol talebi görünümünü olumsuz etkiledi. COVID-19 karantinaları ve yakın vakitte yaşanan güç badiresi bu yıl Çin’de ekonomik faaliyetlerin durmasına niye oldu.