Michael Barr, Fed'in denetimden sorumlu başkan yardımcısı görevinden ayrılıyor

Kemal

New member
Fed Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Michael Barr'ın Fed'in denetleyici başkan yardımcılığı görevinden 28 Şubat'a kadar veya seçilen Başkan Donald J. Trump'ın halefini ataması halinde daha erken ayrılacağını söyledi.

Sayın Barr, Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nda görev yapmaya devam edecek. Ancak bir röportajda Bay Barr, denetleyici başkan yardımcısı görevinden ayrılma kararının, Bay Trump ile merkez bankasına zarar verebileceğini söylediği uzun süreli bir hukuk mücadelesinden kaçınmayı amaçladığını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle konuşan, konuya yakın kaynaklara göre Trump yönetimiyle bağlantılı bazı kişiler, başkan vekili olarak görev süresi dolmadan Bay Barr'ı kovmak istedi.

Bu, yeni başkanın bağımsız bir kurumda Senato tarafından onaylanmış bir pozisyondan birini görevden alma yetkisine sahip olup olmadığı konusunda uzun ve maliyetli bir hukuki mücadeleye yol açabilirdi.

Bazı mali düzenleme uzmanları, Bay Barr'ın ve bizzat Fed'in, kimin güçlü rollere sahip olduğunu etkilemek için politika değişikliklerine neden izin verdiğini sorguladı. Fed Başkanı Jerome H. Powell, Fed'in Beyaz Saray'dan bağımsız olduğunu ve kararlarının siyasetten etkilenmediğini vurguladı. Bay Powell ayrıca Bay Trump'ın kendisini Fed başkanlığı görevinden alacak yasal yetkiye sahip olmadığı konusunda ısrar etti ve bu Senato tarafından da onaylandı.

Capital Alpha genel müdürü Ian Katz bir e-postada, “Barr'ın açıklaması beni şaşırttı çünkü Cumhuriyetçilerin görevden alınması yönündeki çağrılarına direnmesini ve Fed'in bağımsızlığını savunmasını bekliyordum” dedi.

Bay Barr, kendisi ve avukatlarının, Bay Trump'ın onu görevden almaya çalışması halinde mahkemede galip geleceğine inandıklarını söyledi. Ancak Fed'e zarar verebileceği için kavgaya değmeyeceği sonucuna vardı.

Bay Barr, “Konu dava edilseydi ben kazanırdım” dedi. Kendisi, asıl sorunun şu olduğunu söyledi: “Önümüzdeki birkaç yılı bunun hakkında tartışarak geçirmek ister miyim ve bu Fed için iyi bir şey mi?” Ve şu sonuca vardım: Hayır, bu Fed için iyi değil. misyonumuza hizmet etme yeteneğimizi ciddi şekilde bozabilir.”

Bay Barr kararın kolay olmadığını söyledi. “Uğraştığım soru zor bir soru ve birçok açıdan acı verici bir karar oldu.”

Onun ayrılışı, Bay Trump başkan vekili rolü için birini atayana kadar tüm bankacılık düzenleyici işlemlerini etkili bir şekilde donduracak. Hareketini açıklayan merkez bankası şunları söyledi: “Yönetim kurulunun, bir başkan yardımcısının denetimsel halef olarak onaylanıncaya kadar büyük bir kural koymaya başlama niyeti yok.”

Bay Barr'ın istifa kararı ile moratoryumun birleşimi, bazı mali düzenleme uzmanlarını özellikle sorunlu buldu.

Miriam K. Carliner başkanı ve Brookings Enstitüsü ekonomi araştırmaları kıdemli araştırmacısı Aaron Klein, “Fed tarihsel olarak bağımsızlığını gayretle korumuştur” dedi. “Fed'in Barr'ın bu kararını zımnen desteklemekle kalmayıp, hatta bir adım daha ileri giderek kural koyma konusunda moratoryum ilan etmesini garip buluyorum.”

Bay Klein, Bay Trump'ın bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca kimseyi seçmeme kararının, bankacılık kurallarının süresiz olarak belirlenmesiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.

Daha sıkı mali düzenlemeyi savunan kar amacı gütmeyen Better Markets'ın başkanı, icra kurulu başkanı ve kurucu ortağı Dennis Kelleher, Bay Barr'ın kararını “şok edici” olarak nitelendirdi ve bunun, Fed'in mali piyasaların küresel ekonomiyi etkilediği güvenlik ve sağlamlığı denetleme rolünü baltalayacağını söyledi. sistem.

“Onun kuralsızlaştırma meraklılarına haksız yere teslim olması, aslında bu görevi, bu pozisyonla ilgili herhangi bir anlaşmazlıktan daha hızlı ve daha kapsamlı bir şekilde yok edecek” dedi.

Bay Barr'ın bu hareketi, ülkenin en büyük bankalarının düzenleme ve denetimini denetlediği çalkantılı bir görev süresinin ardından geldi. Bay Barr, bankaların tutması gereken para miktarının artmasıyla sonuçlanacak olan mali kuralları yeniden yazma girişimine öncülük etti.

Reform, en büyük bankaların sermaye tamponlarını (nakit ve zararları karşılamak için kullanılabilecek diğer kolayca erişilebilen varlıklar) artırmasını gerektirecekti. Barr, bunun bankaların şiddetli türbülans dönemlerini atlatabilmesini sağlayacağını söyledi.

Teklif ve Bay Barr, aralarında bankacılık sektörü, milletvekilleri ve hatta Fed'deki bazı meslektaşlarının da bulunduğu çok çeşitli grupların saldırısına uğradı. Her ikisi de Trump tarafından atanan Fed'in yedi başkanından ikisi kurallara karşı oy kullandı.

Bay Barr, aksiliği kabul ettikten sonra Eylül ayında öneriyi sulandırdı.

Bay Barr bu ayki bir etkinlikte, “Hayat insana alçakgönüllülük dersini öğrenmesi ve yeniden öğrenmesi için bol miktarda fırsat sunuyor” dedi.

Bay Trump, Bay Barr'ın yerine geçme planını açıklamamış olsa da, gelecek dönem başkanı, yönetiminin ilk dönemindeki yaklaşımını yansıtarak, bankalara karşı sanayi yanlısı bir duruş sergilemek istediğini açıkça belirtti. Bay Trump'ın denetimden sorumlu başkan yardımcısı Randal K. Quarles, görevde olduğu süre boyunca bankacılık düzenlemelerinin hafifletilmesi için baskı yaptı.

Bay Barr ayrılma kararını açıklamadan önce bile, Basel III'ün son oyunu olarak bilinen bankacılık teklifinin Trump yönetiminde nihai onay almayacağına dair yaygın spekülasyonlar vardı.

Değişikliklerin Fed, Federal Mevduat Sigorta Kurumu ve Para Denetleme Ofisi tarafından ortaklaşa kabul edilmesi gerekiyor. Bay Trump'ın FDIC ve OCC'nin direktörlerini aday gösterme fırsatı var ancak kimin adını vermeyi planladığını henüz söylemedi.

Güçlü Senato Bankacılık Komitesine liderlik edecek olan Güney Karolina Cumhuriyetçi Senatör Tim Scott, Silikon Vadisi Bankası ve diğer bölgesel şirketlerin yanı sıra Basel III -Regulate'in 2023 baharındaki başarısızlığını gerekçe göstererek Bay Barr'ın istifa kararını memnuniyetle karşıladı.

Scott, yaptığı açıklamada, “Michael Barr, 2023 baharındaki banka başarısızlıkları sırasındaki düzenleyici başarısızlıklardan, felaketle sonuçlanan Basel III oyunsonu teklifine kadar, pozisyonunun sorumluluklarını yerine getirmekte başarısız oldu” dedi. “Dümende sorumlu mali düzenleyicilerin olmasını sağlamak için Başkan Trump ile çalışmaya hazırım.”