Levan Kobiashvili Gürcistan'daki sıkı çalışmasının meyvelerini alıyor

Kemal

New member
Gürcü Levan Kobiashvili'nin anısına iki tarih kazındı: 15 Mayıs 2012 ve 26 Mart 2024. Şimdi 46 yaşında olan 46 yaşındaki oyuncu, on iki yıldan fazla bir süre önce sona eren Mayıs ayının ilk gününü hatırlamakta son derece isteksiz. kendisi ve Hertha BSC takımı için, ikinci Bundesliga'ya düşme de dahil olmak üzere kaos içinde. Daha sonra bunun hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

26 Mart 2024 tüm Gürcistan'a neşe getiriyor

Eski Bundesliga profesyoneli bu yıl 26 Mart akşamı hakkında konuşmayı tercih ediyor. Birkaç gün önce Berliner Zeitung Tiflis'te kendisine telefonla ulaştığında, aylar önce tüm Gürcistan'ı sevinç çılgınlığına sokan olayı kısaca hatırladı. Bir zamanlar Berlin'de kendisine verilen isim olan Kobi, “O gün,” dedi, “Daha önce varlığından haberdar olmadığım bir duyguyu hissettim. Bütün ülke çılgınca bir sevinç içindeydi. Eşsizdi, tek kelimeyle sansasyoneldi! Son birkaç yıldaki sıkı çalışmamızın ödülü.”

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Fransız teknik direktörü Willy Sagnol yönetimindeki Gürcistan milli takımı, Avrupa Şampiyonası'nın son turunda yer almak için belirleyici play-off maçında favori Yunanistan'ı penaltılarda 4-2 mağlup etti. Orta saha oyuncusu Nika Kwekweskiri son penaltıyı kullanıp topu Yunan kalesinin sol köşesine dümdüz gönderip gol attığında, Tiflis stadyumundaki taraftarlar coşkuya kapıldı ve sahayı doldurdu. Gürcistan ilk kez bir Avrupa Şampiyonası'nın final turuna katılmaya hak kazandı.

Levan Kobiashvili'nin de bu zaferde büyük rolü oldu. Kendi ülkesinin 100 kez milli oyuncusu olan bu oyuncu, Gürcistan Futbol Federasyonu'nun başkanı olarak, arkadaşı ve başkan yardımcısı Alexander Iashvili ile birlikte (her ikisi de bir zamanlar SC Freiburg'da birlikte oynamıştı) Gürcistan'da futbolda reform yaptı ve onu derin bir vadiden çıkardı. Mayıs 2014'te Hertha BSC'de popüler bir profesyonel olarak yaşadığı kariyerinin sona ermesinden yalnızca birkaç ay sonra, kendisini kendi ülkesinde futbolu profesyonelleştirme yönündeki Herkül gibi bir göreve adadı.

Bu noktada 15 Mayıs 2012 tarihine kısaca bakmak yerinde olacaktır. Çok yönlü savunmacı, Bundesliga'da kalmak için Fortuna Düsseldorf'a karşı küme düşme maçında Hertha BSC ile mücadele etti. Berlin'deki 1:2'lik yenilginin ardından Düsseldorf'ta 2:2 biten rövanş maçı korkunç bir kaosa dönüştü. Fortuna taraftarları sahaya erken hücum ederek sahayı tahrip etti, oyunu kesintiye uğrattı ve soyunma odalarına kaçtı. Oyunun kesinlikle terk edilmesi gerekiyordu ama olmadı.

10 Mayıs 2014'te Levan Kobiashvili (solda), Hertha BSC adına son Bundesliga maçını oynadı.Michael Schulz/Resim

Maçın bitiş düdüğünün ardından futbolcuların sahayı terk etmesiyle büyük bir kargaşa yaşandı. Kobiashvili de merdivenlerde itildi ancak hakem Wolfgang Stark'a sert bir şekilde dokunmuş olmalı. Stark, Gürcü'yü kendisine vurmakla suçladı. DFB spor mahkemesi Kobiashvili'yi 4 Haziran'dan 31 Aralık 2012'ye kadar yasakladı; bu, Bundesliga'da bir profesyonele verilen en uzun yasak oldu. Gürcistan'da 2000 ve 2005 yıllarında “Yılın Futbolcusu”, SC Freiburg, Schalke 04 ve Hertha BSC takımlarında toplam 351 Bundesliga maçı oynamış kusursuz bir profesyonel olarak görülüyordu…

Günümüze dönelim. Ekim 2015'te, profesyonel olarak oynadığı son maçtan sadece bir buçuk yıl sonra – Berlin Olimpiyat Stadı'nda Hertha'nın Borussia Dortmund'a karşı aldığı 4-0'lık yenilgi – Kobiashvili, Gürcistan Futbol Federasyonu'nun başkanlığına seçildi. Kobiashvili, “Çok büyük sorunlarımız vardı” diyor, “en kötüsü insanların işlerin daha iyiye gidebileceğine olan inancını kaybetmesiydi. Ben bu büyük görevi üstlenip değişim yaratmak istedim.”

Levan Kobiashvili Gürcistan futbolunun yapısını değiştiriyor

Onun himayesi altında yapılar kökten değiştirildi, seviyeyi yükseltmek için birinci ligde takım sayısı 16'dan 10'a düşürüldü, gençlik performans merkezleri kuruldu ve amatör futbola da kapsamlı destek verildi. Hükümetin desteğiyle 14 stadyum yenilendi. Şu ana kadar başarılanlardan gurur duyan Kobiashvili, “Şimdi üçüncü kez seçildim – 2027'ye kadar” diyor. 2023'ten beri aynı zamanda UEFA İcra Komitesi üyesidir. 2015 yılı sonunda göreve başlamasından bu yana milli takım, FIFA sıralamasında 110. sıradan 75. sıraya yükseldi. Kobiashvili, “Biz Gürcüler için en önemli anlardan biri, 2023'te U21 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaktı. Takımımız genellikle 40.000 kişinin önünde oynuyordu” diyor ve ekliyor: “Bu, futbolumuz için çok iyiydi.”

Şimdi milli takım Almanya'daki büyük şampiyonaya katılıyor. Başkan'ı övüyor: “Teknik direktörümüz Willy Sagnol başarımızda büyük rol oynadı.” Fransız oyuncu, Kobiashvili yönetimindeki dördüncü milli teknik direktör. Özlem duyulan başarı ancak Sagnol ile adım adım geldi. Şimdiye kadar Sagnol'un büyük çalışmalarına rağmen Avrupa Şampiyonası sonrasında görevinden ayrılacağı söyleniyordu. Kobiashvili son sözün henüz söylenmediğini söylüyor. Gürcistan, Avrupa Şampiyonası'nda F Grubu'nda Portekiz, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti ile karşılaşacak. Ekip, Kuzey Ren-Vestfalya'daki Velbert'teki Best WeHaberler Plus Parkhotel'de kalıyor. Kobiashvili, “Orada çok iyi koşullarımız var” diyor. Peki ya eski aşkı Hertha BSC? Başkan, “Çok stresliyim ama her şeyi takip ediyorum” diyor. Tüm strese rağmen Berlin gezisine mutlaka zaman olacak.