Koro Filmindeki Öğretmen Okuldaki Katı Disiplin Yaklaşımına Karşı Hangi Kuramı Kullandı ?

Tolga

New member
Koro Filmindeki Öğretmen ve Eğitim Kuramı Uygulaması

Fransız yapımı 2004 yılı çıkışlı "Koro" (Les Choristes) filmi, öğretmen-öğrenci ilişkileri ve eğitim sistemine dair önemli mesajlar vermektedir. Filmde, katı disiplin yaklaşımına sahip bir okulda görev yapan öğretmen Clément Mathieu'nin, öğrencilerine yaklaşımındaki değişim, eğitimin insani yönüne dair derin izler bırakır. Mathieu'nin, okuldaki sert disiplin anlayışına karşı geliştirdiği yaklaşım, özellikle çocukların ruhsal gelişimini ön plana çıkaran eğitim kuramlarıyla örtüşmektedir. Bu makalede, Koro filmindeki öğretmenin katı disipline karşı hangi eğitim kuramını kullandığı incelenecektir.

Koro Filmindeki Katı Disiplin Anlayışı ve Öğretmen

Filmin başlangıcında, öğretmen Clément Mathieu, çocukların eğitimi konusunda oldukça katı olan ve otoriter bir yaklaşımla hareket eden bir okulda çalışmaktadır. Bu okul, yetimhaneye benzer bir yapıya sahiptir ve burada çocuklar, disiplin anlayışının merkezinde yer alır. Okulun yönetimi, çocukları sert bir şekilde eğitmeye çalışırken, özellikle öğretmenler ve personel de bu katı yaklaşımı destekler. Öğrencilerin her türlü davranışını kontrol altına almak ve onları zorla düzene sokmak amaçlanmıştır.

Bu katı disiplin anlayışı, öğrencilerin bireysel gelişimlerini engeller ve onların yaratıcı düşünme yeteneklerini, duygusal ifadelerini sınırlamaktadır. Çocuklar, duygusal ve zihinsel anlamda sıkışmış bir şekilde, sistemin dışına çıkmayı cesaret edemezler. Filmde, bu durum, özellikle baş karakter olan Pierre Morhange'in içsel dünyasında bir boşluk oluşturur.

Clément Mathieu'nin Eğitim Kuramı ve Uygulamaları

Filme giriş yaptıktan sonra, öğretmen Clément Mathieu, okulda uygulanan katı disiplinin getirdiği olumsuz etkileri fark eder. Mathieu, çocukların eğitimine dair yeni bir yaklaşım geliştirmeye başlar. Bu yaklaşım, sadece akademik başarıya odaklanmak yerine, öğrencilerin duygusal ve yaratıcı gelişimlerini de desteklemeyi amaçlar. Bu noktada, Mathieu'nun kullandığı eğitim kuramları, özellikle Dewey'in pragmatizmi ve Montessori'nin çocuk merkezli eğitimiyle paralellik göstermektedir.

Jean Piaget'in bilişsel gelişim kuramı da, filmde Mathieu'nin öğrencilerine yaklaşımında etkili olmuştur. Piaget, çocukların gelişim süreçlerini doğal bir biçimde geçirmeleri gerektiğini savunmuş ve eğitimin bu gelişimi desteklemesi gerektiğini vurgulamıştır. Filmde, öğrencilerin bireysel farklarını göz önünde bulundurarak onların gelişim süreçlerine uygun bir eğitim modeli benimseyen Mathieu, eğitimde bireysel farklılıkların ön planda tutulması gerektiğini savunmaktadır.

Matthieu'nin İnsan Odaklı Yaklaşımı: Montessori ve Dewey'in Etkisi

Clément Mathieu, okulda öğrencilerin sadece derslerden değil, aynı zamanda sanat ve müzikten de faydalanmalarını sağlamak için büyük çaba harcar. Mathieu'nin en belirgin yaklaşımı, öğrencilerin bireysel yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanımaktır. Bu yönüyle, Montessori'nin çocuk merkezli eğitim anlayışı ile paralellik gösterir. Montessori, çocukların özgürce öğrenmelerine olanak tanıyacak bir ortamın sağlanmasının önemli olduğunu vurgulamış ve öğretmenin bu süreçte yalnızca rehberlik etmesi gerektiğini belirtmiştir. Mathieu, filmde çocuklara şarkı söyleme fırsatı sunarak onların duygusal yönlerini keşfetmelerini sağlar.

John Dewey'in pedagojik anlayışı da filmde açıkça gözlemlenir. Dewey, eğitimin toplumsal bir deneyim olduğunu savunmuş ve öğrencilerin deneyim yoluyla öğrenmelerinin önemli olduğunu belirtmiştir. Clément Mathieu'nin öğrencilerine yönelik yaklaşımı, bu anlayışla örtüşmektedir. Öğrenciler, yalnızca müzikle ilgili teknik bilgileri öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bu süreçte kendilerini ifade etme ve topluluk içinde yer alma fırsatına sahip olurlar. Bu deneyim, öğrencilerin duygusal gelişimlerini destekler ve özgüvenlerini artırır.

Disiplin Anlayışındaki Değişim ve Öğrenci Motivasyonu

Clément Mathieu'nin, okuldaki disiplin anlayışına karşı geliştirdiği insancıl yaklaşım, öğrencilerin motivasyonlarını artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Filmde, başlangıçta öğrenciler oldukça isyankar ve düzensizdir. Ancak, Mathieu'nin müzikle kurduğu bağ, öğrencilerin daha dikkatli ve ilgili olmalarını sağlar. Bu süreç, öğrencilerin sadece öğretmenlerine değil, aynı zamanda birbirlerine karşı da daha saygılı olmalarını sağlar. Öğrenciler, müzik sayesinde duygusal bir bağ kurar ve bu bağ, öğretmenin sınıfta oluşturduğu pozitif atmosferin bir yansımasıdır.

Bu değişim, eğitimin yalnızca akademik bilgi aktarımından ibaret olmadığını, aynı zamanda öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini de dikkate alması gerektiğini gösterir. Çocukların bir arada vakit geçirmeleri, işbirliği yapmaları ve birlikte bir hedef uğrunda çalışmalarının sağlanması, onların toplumsal beceriler kazanmalarına ve empati geliştirmelerine yardımcı olur. Mathieu, öğrencilerine sadece bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda onları bir arada tutan bir ekip olma bilinci aşılar.

Sonuç: Katı Disiplinin Karşısında İnsan Merkezli Bir Eğitim Modeli

Koro filmi, eğitimde katı disiplinin çocukların ruhsal gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne sererken, öğretmen Clément Mathieu'nin sergilediği insan merkezli yaklaşımın önemini vurgular. Öğrencilere sadece akademik bilgi aktarılmasının ötesinde, onların duygusal, sosyal ve yaratıcı yönlerinin de desteklenmesi gerektiği bir gerçektir. Clément Mathieu'nin, müzik ve sanatla öğrencilerin iç dünyalarına dokunarak oluşturduğu eğitim ortamı, modern pedagojik kuramların izlediği yolda önemli bir örnek teşkil eder.

Bu yaklaşım, hem Dewey'in deneyimsel öğrenme teorisiyle hem de Montessori'nin çocuk odaklı eğitim anlayışıyla örtüşmektedir. Ayrıca, Piaget'in bilişsel gelişim kuramı ve öğrencilerin doğal gelişim süreçlerine saygı gösterme anlayışına dayanan bir eğitim modelini de benimsemiştir. Sonuç olarak, Koro filmindeki öğretmen, katı disiplinin aksine, öğrencilerin duygusal ve bireysel gelişimlerine odaklanarak, eğitimi daha insancıl ve kapsamlı bir şekilde yeniden tanımlar.