KKTC için tarihi adım: Bizim için gurur vesilesidir

Leyla

Global Mod
Global Mod
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak kabul edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildi” diyerek her vakit KKTC’nin yanında olduklarını belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesinin TDT’ye gözlemci üye kabul edilmesini “tarihi bir adım” olarak nitelendirdi.

DÜNYAYA İLETİ VERİLDİ

Tatar, “Bir sefer bu, tarihi bir adımdır. Tarihi bir karardır. Zira sonuç prestijiyle ben cumhurbaşkanı olduktan daha sonra eşit egemenlik temelinde ve eşit ulusal statüyü vurgulamıştım. Bir milletlerarası kuruluşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi ismiyle üye olması, iki devletli siyasi çabamızı dayanaklar nitelikte ve bunun ehemmiyeti epeyce büyük” dedi. KKTC’nin dünya tarafınca tanınması için Türkiye’nin yürüttüğü ağır diplomasi eforlarına dikkati çeken Tatar, “KKTC’nin TDT’ye kabulü ile tüm dünyaya şu ileti verilmiştir, ‘Kıbrıs Türkleri yalnız değildir. Kıbrıs Türklerin hâkim olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti yavaş yavaş, etap kademe demek ki memleketler arası topluluktan kabul görmektedir.” tabirlerini kullandı.

MÜCADELE GÜÇLENDİ

KKTC’ye yönelik izolasyonlar ve ambargoların da son bulmasını isteyen Tatar, “Şimdi bu tarihi kararla Türk Devletleri Teşkilatı’na bizim gözlemci statüsü ve kendi ismimizde Kuzey Kıbrıs Türk hükümeti olarak kabul edilmemiz bir kademedir. Bütün bunlar, bütün bu gelişmeler verdiğimiz siyasi uğraşın güçlendiğini göstermektedir” değerlendirmesini yaptı.

MİLAT OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu’na teşekkür eden Tatar, “Bu olumlu gelişmeden daha da cüret alarak onurlu çabamıza sürat kesmeden devam edeceğiz” sözlerini kullandı. KKTC’nin milletlerarası bir örgüte daha katılmasının başka bir ehemmiyeti olduğunu vurgulayan Tatar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Devletimiz, memleketler arası bir örgütte birinci defa anayasal ismiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu statüyü kazanmıştır. Tarih sayfalarına geçecek milat niteliğindeki bu öge, bizim için ek bir gurur vesilesidir. Özbekistan’ın Semerkant kentinde 9. Türk Devletleri Teşkilatı Başkanlar Zirvesi’nde oy birliğiyle kabul edilen gözlemci üyeliğimiz, bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.”

Diplomatik başarı

TBMM Lideri Mustafa Şentop, KKTC’nin gözlemci üye olarak kabul edilmesiyle ilgili “Kıbrıs ulusal davamızdır. Türkiye, her vakit Kıbrıs’ın haklı davasına takviye olmaya devam edecektir” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “KKTC, geçmişi ve geleceğiyle Türk dünyasının ayrılmaz bir modülüdür. Bu hoş başlangıç, Türk Dünyasına ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimize iyi olsun” sözünü kullandı. Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun da “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türkünün haklı davasına vermiş olduğu şartsız dayanağın ve kıymetli bir diplomatik muvaffakiyetin tezahürü olmuştur” paylaşımı yaptı.