Ham petrol meblağları düştü, gözler gelecek hafta yapılacak olan OPEC toplantısında

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Muharrir: Peter Nurse

Investing.com – Perşembe günü ham petrol meblağları düşüş yaşadı. Yatırımcılar, önümüzdeki hafta yapılacak görüşmede üretim artışı mümkünlüğünü pahalandırıyor.

Çarşamba günü 74,25 doları bakılırsan WTI %0,5 düşüşle 72,72 dolar olurken Brent %0,4 kayıpla 74,86 dolardan süreç gördü. Çarşamba günü Brent de 2018 yılının tepesi olan 76 doları gördü.

ABD akaryakıt RBOB vadeli süreçleri, %0,7 düşüşle 2,2515 dolara geriledi.

Perşembe günü piyasaları baskılayan şey, gelecek haftaki OPEC+ toplantısında fiyatlardaki süratli artışı önlemek için üretim artışının tartışılacağını tez eden yorumlar oldu.

Suudi Güç Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman’ın, “bu piyasanın denetimden çıkmamasını sağlayarak enflasyonu yatıştırma ve denetim altına almada bizim de rolümüz var” dediği bildirildi.

Bu bilgilendirme, Rusya’dan gelen ve kümenin en tesirli üyelerinden birinin önümüzdeki hafta yapılacak görüşmede petrol üretiminde bir artış önermeyi düşündüğünü öne süren raporları takip ediyor.

Bu yıl petrol piyasaları, talebin süratle tepeye geri döneceği umutları üzerine şimdiye kadar %40 üzerinde kıymet kazandı.

ABD’de artan talep, Güç Bilgilendirme Dairesi’nin (EIA) raporuna yansıdı. Kurum, 18 Haziran ile biten haftada ABD stoklarında 7,6 milyon varil düşüş olduğunu raporladı. Arka arda beşinci haftalık düşüş ile bu seri, 2021 Ocak ayından beri görülen en uzun seri oldu.

Küme, gelecek haftaki görüşmede Ağustos ayı ve bir ihtimal daha sonrası için üretim kotalarını tartışacak. Global iktisat Covid-19 salgınının yol açtığı tahribattan kurtuldukça OPEC+ istikrarlı bir biçimde üretimi artırıyor fakat bir daha de günlük 5 milyon varilden çok üretim kesintisi yapılıyor.

Perşembe günü OPEC+ ile yapılan yıllık görüşmelerinde Hindistan’ın petrol bakanı, artan petrol meblağlarının tüketiciler üstündeki tesiri konusunda ihtarda bulunarak “uygun fiyatlı” güç daveti yaptı.

Hindistan dünyanın en büyük üçüncü tüketici ülkesi ve bu yorumlar, toplantı öncesinde üreticiler üstündeki baskıyı artıracak.