Gündoğan’ın derin bağı: İlk kez Türkiye’ye karşı

Kemal

New member
Frankfurt/Ana–İlkay Gündoğan siyah eldivenlerini giydi ve Antonio Rüdiger ile birkaç top attı. Sakin, sakin.

Milli takım kaptanı, ailesinin memleketine karşı oynayacağı maç öncesinde rutin antrenmana başladı. Siyasi açıdan zor bir dönemde, 33 yaşındaki oyuncu ilk kez olgun bir futbolcu yaşında Türkiye’ye karşı forma giyiyor. Alman Basın Ajansı’na “Düşündüğümde oldukça uzun zaman aldığını görüyorum” dedi. Benim için çok özel bir maç olacak, buna şüphe yok.”

Berlin’de “duygusal”

Cumartesi günü (20:45/RTL) biletleri tükenen Berlin Olimpiyat Stadı’na on binlerce Türk taraftarın katılması bekleniyor. Siyah-beyazlı Alman milli formasının ve ebeveynlerinin ülkesiyle derin bağlarının göz ardı edilemeyeceğini kendisinden önceki hiçbir oyuncuya benzemeyen şekilde kanıtlayan Gelsenkirchen doğumlu FC Barcelona profesyoneli, bunun “duygusal” olacağını söyledi. Ayrıca – veya özellikle – DFB kariyeri 13 Mayıs 2018’den sonra farklı şekilde sona erebilirdi.

Gündoğan, Mesut Özil’den farklı olarak 5,5 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la çekilen skandal fotoğrafın ardından kendisini detaylı bir şekilde anlattı ve görünüşünü gizli tuttu. Bir yıldan kısa bir süre sonra, şu anda 33 yaşında olan oyuncu, o zamanlar hala geçici olarak ilk kez DFB takımına kaptan olarak liderlik etti. Eylül ayında milli teknik direktör Julian Nagelsmann, Hansi Flick’in teknik açıdan üstün orta saha oyuncusunu kalıcı lider olarak atama kararını şüphesiz devraldı. Kolunda kaptanlık pazu bandıyla Cumartesi günü DFB takımını sahaya çıkaracak.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Türkiye ile büyük bağlantı

“Her yıl en az bir kez Türkiye’ye seyahat etmeye çalışıyorum. İstanbul dünyada en sevdiğim şehirlerden biri ve Türk yemeklerini çok seviyorum” diyen Gündoğan, kulüp düzeyinde her şeyi kazanan ancak bu performansını milli takımda yıllardır sürekli olarak teyit etmekte sorun yaşayan Gündoğan’ı ifade etti. “Annem, büyükbabam, annem ve babam ve diğer akrabalarım hâlâ Türkiye’de, İzmir’de yaşıyor ve elbette benim de orada birçok arkadaşım var.”

Haziran ayında Türkiye’nin dev metropolündeki Atatürk Stadı’nda Gündoğan, Manchester City’ye kaptanlık yaparak Şampiyonlar Ligi’nde zafere ulaştı. Arenada çok sayıda aile üyesi tezahürat yaptı. Bir Türk takımına karşı yarışmak, gelişim oyuncusu için yeni olmasa da nadir görülen bir durum.

DFB spor direktörü Rudi Völler, Bayerischer Rundfunk’a verdiği röportajda, “Elbette günümüzde durum böyle, çoğu kişinin başka kökenleri, ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları var, başka bir yerde büyümüş veya doğmuş.” dedi. “Bu bizim zamanımızda tamamen normal, Illy bununla harika bir şekilde başa çıkabilecektir.”

Sosyal açıdan güçlü bir bağlılık

Gündoğan, Erdoğan’la çektirdiği fotoğrafın üzerinden çok zaman geçmesine rağmen Alman hayranlarının düşmanlığına maruz kaldı. Soğuk bir Cumartesi akşamı Olimpiyat Stadı’nda Alman kaptanın topa dokunuşuna Türk taraftarların nasıl tepki vereceğini tahmin etmek zor. Gündoğan, ailesinin memleketinde sosyal olarak oldukça aktiftir. Corona nedeniyle Ekim 2020’deki Türkiye testini kaçıran orta saha oyuncusu, 2021’deki orman yangınları veya bu yılki deprem gibi “zor anlarda” “hayır projeleriyle yerel olarak destek ve yardımda bulunduğunu” söyledi.

Oyunun siyasi boyutu Türkiye veya Almanya doğumlu taraftarların çatışmasının ötesine geçiyor. Erdoğan, önceki gün Federal Şansölye Olaf Scholz’un konuğuydu; Türk cumhurbaşkanı yakın zamanda İsrail’i Gazze savaşında “devlet terörü” ile suçlamış ve aynı zamanda ülkenin meşruiyetini sorgulamıştı. Maç günü binlerce Kürt, Türkiye’nin yasakladığı PKK işçi partisi adına ve Erdoğan’ın politikalarına karşı gösteri yapmak istiyor. Alman Futbol Federasyonu, Türkiye maçına ziyaretin Erdoğan’ın gündeminde olmadığını üzüntüyle kaydetti. Çatışma hâlâ stadyuma taşınabiliyor.

Völler temel olarak futbol ve siyaset tartışması hakkında “Spor bundan kaçamaz” dedi. “Her zaman belli bir tavır sergilemeye çalışıyoruz.” 1990 dünya şampiyonu, konunun ne olduğunu anlamak için “her şeyi biraz okumanın” kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Gündoğan aceleci ya da düşüncesizce yorum yapan bir futbol profesyoneli değil. Kendisi için duygusal olan maç öncesinde Barçalı profesyonel, siyasi sorulardan uzak durdu. Kendisinin de keyif alabileceği harika bir futbol festivali olmasını umuyorum” dedi.