Geçmiş borç krizleri Biden’ın müzakere yasağını nasıl şekillendirdi?

Kemal

New member
2011’de bir borç krizi başgösterirken, Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden Jr. Cumhuriyetçilerle ilk müzakereleri medeni olarak nitelendirdi ve bir noktada sürecin, onlara karşı kimin kendi tarafının bisikletine binmeye istekli olduğunu belirlemekle ilgili olacağını ima etti. diğer taraf .

Bu yaz, Meclis Başkanı John A. Boehner’in kendi grubundaki Cumhuriyetçileri ikna etmeyi başaramayınca bir anlaşmadan geri adım atmasıyla bu gösterişli ruh hali sona erdi. Aylar sonra Kongre liderleri, temerrüde düşmekten kaçınmak için borç tavanını yükseltmeyi ve federal harcamaları trilyonlarca azaltmayı kabul etti.

Yarım düzine mevcut ve eski danışmana göre, bu sert uzlaşma Bay Biden’ı iki şeye ikna etti: Bir anlaşmaya varamayacak bir konuşmacı ile müzakere etmeyin — Bay Boehner’ın hizbi muhtemelen mevcut bloktan daha az radikaldi Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin sayısı — ve egemen temerrüde düşmekten kaçınma sürecini bütçeleme hakkında bir tartışma haline getirmeyin.

Başkan Barack Obama yönetimindeki Hazine Bakanı Jacob J. Lew, 2011 destanını “Biraz korkunç bir geçişti çünkü birdenbire temerrüde düşüp düşmeyeceğiniz konusunda pazarlık yapıyorsunuz” dedi.

Bay Lew ekledi: “Bunun başarısız olabileceği hissine kapıldınız.”

On iki yıl sonra, hükümet bir kez daha borcunu ödememe riskiyle karşı karşıya ve Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, onun başkanlığından sonra borç tavanını yükseltmeyi kabul etmeleri karşılığında ve Obama dönemi mücadelelerinin Bay Trump’ı yakıp kül etmesiyle bir kez daha harcama kesintileri talep ediyorlar. Danışmanlar, Biden’ın 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltme tartışmasının harcama müzakerelerinden ayrı tutulması gerektiği konusunda kararlı olduğunu söylüyor.

Bu her zaman böyle değildi. Cumhuriyetçiler son haftalarda, Bay Biden’ın bir senatör olarak Reagan başkanlığı sırasında bütçe açıklarından yakındığına dikkat çekti. 1984’te federal harcamaları bir yıllığına dondurmak için bir teklifte bulundu. Planının “ABD Senatosundaki herkesi ölümüne şok edeceğini” söyledi, ancak boşa çıktı.

Ve 2011’de başkan yardımcısı olarak, Obama yönetimi için müzakere ederken, Bay Biden borç tavanını bütçe meselelerine bağladı. Bay Biden Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamalarda, bunu yalnızca kendisine bir anlaşma yapması talimatı verildiği için yaptığını ima etti.

“O sabah saat 6’da, Cumhuriyetçi liderin sadece benimle konuşacağını ve zaman kalmadığını söyleyen bir telefon aldım” dedi. “Ben de oturdum ve meseleyi halletmek için Beyaz Saray’dan talimat aldım. Ve bu benim işimdi. Ama benim haberim yoktu.”

2011 baharında, Bay Biden ve iki partiden oluşan bir kongre liderleri grubu, farklılıklarını çözmek için sık sık bir araya geldi. İlk toplantılarda grup, yabancı ileri gelenlerin Washington’u ziyaret ettiklerinde kaldıkları Blair House’da bir araya geldi. O yaz, Bay Boehner, büyük ölçüde sıradan Cumhuriyetçilerin zenginler üzerindeki vergi artışını kabul etmemeleri nedeniyle müzakereleri durdurdu. Haftalar sonra, Bay Obama’nın Demokrat seçmenlere neden vergileri artıramadığını ve harcamalarda en az 2.4 trilyon dolarlık kesinti yapmayı kabul ettiğini açıklamasını gerektiren karmaşık bir anlaşmaya varıldı.

Bay Biden’ın yardımcılarına göre yara dokusu duruyor.

2013’teki Obama başkanlığı sırasındaki ikinci borç tavanı savaşı, bölünmüş bir hükümet için başka bir sınavdı: Bay Obama, müzakere etmeyi açıkça reddetti ve Cumhuriyetçiler, düşen anket sayıları ve ülkenin kredi notundaki düşüşün siyasi faturası arasında nihayet acı çekti. geri adım attı.

Bay Biden, o zamandan beri, ABD’nin hükümeti finanse etmek ve sosyal güvenlik ağı programlarının ödenmesi ve finansman dahil olmak üzere mali yükümlülüklerini yerine getirmek için ödünç alabileceği para miktarını sınırlayan federal borç limitinin yükseltilmesine bağlı hiçbir koşul olmaması gerektiğini savundu. silahlı kuvvetlerin maaşları.

Biden danışmanları bariz bir şeye işaret ediyor: Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki ilişkiler son on yılda daha da gergin hale geldi. Bölünmüş bir hükümet en son borç limiti müzakerelerini alt üst etme tehdidinde bulunduğunda, Twitter emekleme dönemindeydi ve Başkan Donald J. Trump fikri bir yan gösteriden biraz daha fazlasıydı.

Şimdi, Temsilciler Meclisi’ndeki büyük bir Cumhuriyetçi grubun Bay Trump’a sadık kaldığı ve siyasi nedenlerle Bay Biden’a seve seve acı çektirdiği bir zamanda, bütçe de dahil olmak üzere önemli konularda çok az uzlaşma var.

Bay Obama’nın eski kıdemli danışmanı Dan Pfeiffer bir röportajda, “Talebiniz ekonomik gerilemeyi önlemekse ve talebiniz bundan başka bir şeyse, nasıl ortadan kalkarsınız?” dedi. “Herkesin bir daha asla o yolu yürümeyeceğimize inandığını hatırlıyorum.”

Cumhuriyetçiler, ülkenin borcunu rehin almadıklarını, ancak borçla birlikte artan faiz maliyetlerinden uzun süredir habersiz olan Demokratlara yanıt verdiklerini savunuyorlar.

Salı günü Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile yapılan bir toplantıda, birkaç danışman, başkanın bir temerrüdün sonuçlarını vurgulamaya ve liderleri her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınılması gerektiğine ikna etmeye çalıştığını söyledi. Ancak Biden yönetimi yetkilileri, bir temerrüdün önlenmesi gerektiği konusunda herkes hemfikir olsa bile, oradan çalışmanın en acı verici kısım olacağını kabul ediyor.

ABD’nin 1 Haziran’da temerrüde düşebileceği konusunda uyarıda bulunan Hazine Bakanı Janet L. Yellen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Başkanın konumu ile Cumhuriyetçilerin konumu arasında çok büyük bir uçurum var.” dedi.

Bay Biden, gruptan Cuma günü tekrar buluşmasını istediğini ve personelin hafta içinde daha sonra buluşacağını söyledi. İki danışman, benzer toplantıların düzenli olarak yapılmasını beklediklerini söyledi. Yine de her iki taraftan yetkililer, kısa vadede acısız bir anlaşmaya varılabileceği konusunda fazla iyimser değiller.

Salı günü, Bay McCarthy toplantıda “herhangi bir ilerleme görmediğini” söyledi ve Başkan’ın 14. Değişiklik’te federal hükümeti yeni borç vermeye devam etmeye zorlayacak bir maddeye başvurmayı düşünme önerisini eleştirdi. parasız.

McCarthy, “Koridordaki insanlarla çalışmak veya bir şeyi halletmek için kendi partinizle çalışmak söz konusu olduğunda, sizin biraz başarısız olduğunuzu düşünürdüm,” dedi.

Danışmanlar, Biden ve azınlık lideri Kentucky’den Senatör Mitch McConnell’in düzenli iletişim halinde olduklarını söylüyorlar, ancak başkanın danışmanları, Bay McConnell’in borç tavanı batağından bir çıkış yolu bulacağını ummak konusunda isteksizler.

Başkanın ayrıca, bir uzlaşmaya varmak için gerekli oylara ihtiyacı olacak Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries’de denenmemiş bir Demokrat müttefiki var. (Bay Pfeiffer, önceki tartışmalarda Bay McConnell’in “en fazla etkiye sahip olduğu” son dakikada müdahale ettiğini ve “temelde onun işine yarayan” bir anlaşmaya vardığını, kabul edildiğini ve ardından şehri terk ettiğini belirtti. ” “)

Bütçe üzerinde çok az anlaşma olacak. Bay Biden, şirketleri ve yüksek gelirlileri vergilendirerek federal harcamaları artırmak ve gelecekteki borcu azaltmak istiyor. Hükümetine göre, bu plan önümüzdeki on yılda açık büyümesini yaklaşık 3 trilyon dolar azaltabilir. Cumhuriyetçiler, Bay Trump’ın 2025 sonunda sona erecek olan onayladığı vergi indirimlerini uzatmak istiyor.

Geçen ayın sonlarında McCarthy, cumhurbaşkanının iç siyasi gündeminin derinliklerine inecek ve ihtiyari harcamaları azaltacak bir harcama yasa tasarısını kabul etti, ancak Cumhuriyetçiler neyin ve neden kesilebileceğini açıklamadı. O zamandan beri, Biden Beyaz Saray, Cumhuriyetçileri gazilerin sağlık harcamalarından Sosyal Güvenlik’e kadar her şeyi kesmek istemekle suçlayarak boşluğu mutlu bir şekilde doldurdu. (Bay McCarthy buna “yalan” dedi.)

Bir sonraki toplantı öncesinde başkanın danışmanları, Biden’ın mesajında herhangi bir değişiklik beklemediklerini ancak her iki tarafça taviz verilmesi gerektiğini belirttiler. Bay Biden’ın Salı günü, harcanmamış koronavirüs yardım fonlarının kaldırılmasını desteklemeye ve Cumhuriyetçilerin talebini karşılamaya istekli olabileceği yönündeki yorumu, müzakerelerin kireçlenmesini engelleyecek türden bir uzlaşma olabilir.

Ancak, Bay Biden’ın danışmanları, borç tavanından sapmayı reddetmeleri halinde önümüzdeki birkaç hafta içinde Cumhuriyetçiler için siyasi riskleri vurgulamasını da bekliyorlar. Bunu sadece Beyaz Saray’dan değil, kongre bölgelerinden de yapacak.

Çarşamba günü, cumhurbaşkanı New York’un Hudson Valley bölgesindeydi ve burada bölgesi bölgenin bazı kısımlarını içeren bir Cumhuriyetçi olan Cumhuriyetçi Marc Molinaro onu “tavuk oyunu” oynamakla suçladı.