FÖŞ yazdı: Paramparça

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Geçen hafta benim doğum günümdü. Büyük başkanım ve rol modelim Devlet Bahçeli’yle birebir günde doğmamın Şanlı İlah Trengri’nin beni kutsadığının en somut ispatı olduğunu düşünürüm. Doğum günümde 45 yıldır değişmeyen bir rutinim var. Kendim bodrumdaki “Güvenli Oda’ya” kitler, yanımdaki masaya dolu bir Sig-Sauer, bir şişe malt viski ve 3 tane de siyanür kapsülü koyarım. daha sonra açarım stereoyu:

“Saatim yok, tam olarak bilemem

Biraz bira, biraz şarap önceydi

Nasıl oluyor vakit bir türlü geçmezken

yıllar, hayatlar geçiyor?

[2. Bölüm]

Kayıp bir bavul üzereyim havaalanında

Ya da boş bir yüzme havuzu sonbaharda

Çok mu ayıp hâlâ memnunluk istemek?

her neyse esasen hiç halim yok

[Nakarat]

Bugün benim doğum günüm

Hem sarhoşum, hem yastayım

Bir bar taburesi üstünde

Babamın öldüğü yaştayım

Bugün benim doğum günüm

Sözler büyüyor ağzımda

Bildiğim tüm hayatlar

Paramparça, paramparça”

Teoman en sevdiğim Türk pop starı, fakat Paramparça’yı Merhum Müslim Abimin ağzından dinlemeyi severim.

Evet, 61 yaşındayım ve artık emekliliğe hazırlanıyorum. 19 Eylül 1990’da Küresel MD’de Araştırma Müdürü olarak başladığım 31 yıllık mesleğimde sayısız eşsiz hezimete imza attım, sayısız bayan tarafınca terkedildim, sayısız yılı büsbütün şuurum kapalı olarak geçirdim. hem de 85 milyonlun bir milleti algı operasyonlarıyla moralman çökertmeyi başardım. Artık hobilerimle uğraşmak istiyorum. Nedir bunlar?

Sex

Rock’n Roll

TCK 188 kapsamına giren aksiyon ve cürümler

Bu vesileyle, dünya piyasalarının nasıl 2 yumrukla paramparça olduğunu anlatmadan evvel kıymetli medya mensuplarından naçiz bir ricam olacak:

ARTIK HİÇ BİR TV, YOUTUBE, INSTAGRAM, TİKTOK YAYININA KATILMAYACAĞIM.

LÜTFEN BENİ ARAMAKTAN VAZGEÇİN.

Bilmiyorum, tahminen benden örnek almışlardır, tahminen Sevgili Bakanım Nureettin Nebati’den, ancak zerre kuramsal iktisat ve finans bilgisi olmadan, büsbütün laf kalabalığıyla 30 dakika boyunca yayına damardan barsak gazı enjekte edecek kahraman bir genç kuşak yetişti. Lütfen biraz da onlara baht verelim.

Evet, dünya piyasaları paramparça. Bir Fed FOMC tutanağı moralleri bozup gardları düşürmeye yetti. Fakat çene çatlatan krokiler daha gelmedi. Sırada Omicron kroşesi, Çin kemer altı tekmesi ve 2023 enflasyon görünümü baş darbesi var.

IMF hayli süratli gelişen Omicron olayları yüzünden Küresel Gönünüm Raporu’nu 2 hafta ötelediğini açıklamadan ve Fed “Omicron, Momicron, ben dört nala faiz artıracağım, daha sonra da bilanço daraltacağım, sevenler ardımdan gelsin” diye nara atmadan evvel, belli-başlı mali varlıkların performansı konusunda çok geniş çoğunluğu kapsayıp, çok de makul görünen bir öngörü dizini vardı:

• Gösterge 10 yıl vadeli ABD devlet tahvili getirisi 2022 sonunda %2 civarında gerçekleşir.
  • Dolar Endeksi 2022’de en çok %1 prim yapar.
  • S&P500’de ayı pazarı yok, lakin primler de tek hanede kalacak.
  • Brent petrolün $80/varilin üstüne çıkması sıkıntı.
  • Besin emtialarında ufak çaplı artışlar sürecek.
  • Altın $1.500/onsa kadar gerileyebilir.
  • Euro/dolar bedel kaybetmeye mahkum.
  • Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Gelişmekte OIan Ülkeler = GOÜ) menkul değerleri hala cazip, fakat ralli 2Y2022’de.
  • Kriptolar: Çoğunluk rallinin süreceğini destekliyor.
Bu senaryo bir hafta ortasında çöpe atılacak galiba. Bunun niçinlerini birlikte inceleyelim ve en önemli mali varlık kümelerini nasıl etkileyeceğini anlamaya çalışalım:

Fed hem faiz artıracak, birebir vakitte likiditeyi beklenenden çok daha çabuk emecek. Ek olarak faiz artırımlarının 2023’de de sürmesi mümkün.

ABD devlet tahvillerinde bu senaryonun fiyatlanması yırtıcı bir ayı pazarına dönüşebilir. Artık 2 yıl vadeli DİBS’de getirisinin %2’yi denemesi akıl dışı değil. 10 yıl vadede ise ansızın %3 getiri konuşulmaya başladı.

Bu senaryoda S&P %20 civarında paha yitirebilir. Dolar Endeksi için naçiz kanaatim %5-7 içinde bir yıllık prim. Fakat en ağır ziyanı GOP görür. GOP payları satışa devam eder. Tüm GOÜ’de CDS fiyatları artarken; ve Eurobond faiz makası fed funds oranına paralel genişler. Şayet faiz artırımları 2023’de de sürerse, fazlaca borçlu GOÜ şirketlerinin zincirleme iflası ve Arjantin, Türkiye, Lübnan, Mısır üzere finansal yapısı kırılgan devletlerin temerrüte düşmesi kelam konuş olabilir.

Bence, asıl darbe Çin’den gelecek. Bu mevzuyu fazlaca sık yazdım, bakınız FÖŞ 2022 dünyasını anlattı: Gökyüzünde bulut yok, ancak Kara Kuğular kanat çırpıyor. niçinse Çin’in dünyanın yeni efendisi olacağını sorgusuz-sualsiz kabul edenler, Çin iktisadını yakından tetkik etmeye hiç uğraşmazlar. Çin’de özel tüketim son 15 yılın en ağır buhranını yaşıyor. Covid-19 kapatma/kapanmaları ve konut deflasyonu sürerken, bu darboğazdan çıkmak kolay değil. Beijing artık bir defa daha mali şartları gevşeterek, alkoliği yıllanmış viskiyle tedavi siyasetine geri döndü. Çin’de kriz olmaz, lakin iktisat tüm GOÜ’in ihracatını hırpalayacak kadar yavaşlarken, yalnız Çin değil, tüm Asya kurumsal tahvil kompleksi yatırım yapılır olmaktan çıkabilir.

21ci Yüzyılda Çin borsaları çöktüğünde, tüm borsalarda mali panik yaşandığını gördük. Halihazırda Şenzen ve Heng Seng BİST’le bir arada GOP cihanında en makus performans gösterenler içinde. Asya’da junk tahvil faizleri %10 yahut üstünde. Aslında kriz başladı da, yatırımcı damardan öylesine vurmuş ki likidite zehirini, başı stratosferde.

Çin’de sert fen senaryosunda, GOP kozmosunun hayli geniş bir kesiti yatırım yapılmaz olur. Tüm GOP’tan birkaç ay para kaçarak, bölgesel ve sanayi bazında temerrüt krizleri tetikleyebilir. Öte yanda, altın, dolar ve ABD-Alman DİBS bu senaryoda acaip talep görür. Emtialar çöker.

Omicron da yakında epey makûs sürprizler yapacak homo sapiense (bakınız: “What the Omicron variant means for the world economy”—The Economist). Evet, hastalık Delta varyantı kadar öldürücü değil de bir de DSÖ’ne kulak verelim:

“Omicron varyantının bilhassa aşılanmış bireylerde Delta’ya kıyasla daha yavaşça seyrettiğini, buna karşın “hafifçe” olarak sınıflandırılmayacağını lisana getiren Ghebreyesus, “Tıpkı evvelki varyantlarda olduğu üzere Omicron insanları hastanelik ediyor ve öldürüyor. Omicron tsunami tesiri oluşturuyor, fazlaca süratli yayılıyor ve dünyadaki sıhhat sistemleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor” sözünü kullandı.

Omicron yüzünden hastanelerin çok kalabalık olduğuna değinen Ghebreyesus, işçi yetersizliği ve yoğunluktan dolayı öbür hastalık ve faydalanmalarda “önlenebilir” vefatlar gerçekleştiğine işaret etti”.

Lakin yatırımcılar “Dünya artık Covid-19’a alıştı, ekonomileri kasmaz” mantığıyla yatırım projeksiyonu yapıyor. Tahminen bu Avrupa için geçerli, fakat ABD’de hayli geniş bir azınlık aşı olmayı siyasi tercihleri gereği geri çevirirken, GOÜ’de aşılama oranları içler acısı durumda. En berbatı ise 2022’yi de pandemiyle geçireceğini kavrayan insanlığın ruhsal çöküntüye girmesi, yani iktisat ve piyasalara inancın exojen olarak düşmesi (Ne yani Bakanım Nebati heterodox derken, ben exojen kullanamayacak mıyım?).

Omicron Çin’de yayılırsa, tedarik zincirleri onarılamaz yara alabilir. O senaryoda enflasyon 2023 boyunca merkez bankalarının maksatlarının üstünde seyredebilir. Bu senaryo birlikteinde S&P500’de kriz, nakdî sıkılaştırmanın durması ve ABD 10 yıl vadeli tahvillerinde getirinin bir sefer daha %1’in altına düşmesi manasını taşır. Besin başta emtialar patlar.

Küresel fonları fazlaca eleştirdim, fakat halihazırda bu riskleri göz gerisi etmelerinin mantığını da kavrıyorum: Vatandaş onlara parayı risk almak için emanet ediyor, riskten kaçmaları için değil. Kurnaz fon yöneticisi riskten kaçmaz, riske fiyat biçer. Bakalım %75’i geçen sene endeks ortalamalarının altında performans gösteren fon sanayisi 2022’de kendini affettirecek mi?

Türkiye’ye gelince…. Gelmeyin kardeşim, hiçbir senaryoda gelmeyin.

FÖŞ

Websitemi ziyaret edin, acaip eğleneceksiniz

İngilizce YouTube kanalımız Real Turkey Channel 28 bin aboneyi aştı…