Ekim ortasındayız, artık 2022’de dünya iktisadının alacağı hali tartışmanın vakti geldi. “Biraz erken değil mi?” diyebilirsiniz, karşılığım HAYIR. Bu ay büyük şirketler 2022 bütçe ve planlama çalışmalarına başlar. Kasım’da 2022 istihdam ve fiyat artışları konuşulur. Aralık’ta da küresel yatırım bankalarının piyasalar hakkında stratejik görüşleri yayınlanır. FÖŞ bu çalışmalara az, nadide ve naçiz katkılarını sunarak “helvada benim de tuzum olsun” demektedir.
FÖŞ’ün geleceğe bakışı makro-ekonomik trendleri kestirim ederken, jeo-politik risk ve fırsatları da bilinmeyenler listesine katmak. Bu alışılmamış perspektifin tüm Dünya ve Güneş Sistemi’ne iyi olmasını dilerim.
Aşağıda sunduğum tabloda Eylül ve Ekim aylarında önde gelen, emniyetli araştırma kümelerinin 2021-2022 büyüme ve enflasyon iddialarını derledim. Her kuruluş enflasyon varsayım yapmıyor, ya da yalnızca birtakım bölgeler için yapıyor. Ancak raporu okuduğunuzda, enflasyon trendi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
FÖŞ’ün geleceğe bakışı makro-ekonomik trendleri kestirim ederken, jeo-politik risk ve fırsatları da bilinmeyenler listesine katmak. Bu alışılmamış perspektifin tüm Dünya ve Güneş Sistemi’ne iyi olmasını dilerim.
Aşağıda sunduğum tabloda Eylül ve Ekim aylarında önde gelen, emniyetli araştırma kümelerinin 2021-2022 büyüme ve enflasyon iddialarını derledim. Her kuruluş enflasyon varsayım yapmıyor, ya da yalnızca birtakım bölgeler için yapıyor. Ancak raporu okuduğunuzda, enflasyon trendi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Kurum | 2021 büyüme | 2021 enflasyon | 2022 büyüme | 2022 enflasyon |
Euler-Hermes (Eylül) | %5.5 | EB: %2.2 | %4.2 | EB: %1.5 |
OECD (Eylül) | %5.7 | 2021’de tepe | %4.5 | 2022’de trende dönüş |
UNCTAD (Eylül) | %5.3 | %3.6 |