Euro Bölgesi sanayi üretimi Ağustos’ta çip kıtlığına bağlı düşüşte

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Üretimdeki %-1,6’lik düşüş yüklü olarak araba kesimindeki üretim problemlerini yansıtıyor. bir daha de öbür kesimlerin de aramalı kıtlıkları niçiniyle üretimlerinde yavaşlama görünmekte. Açıklanan sayı 2021 ikinci yarıda Euro bölgesi büyümesinin yavaşlamakta olduğunu teyit etse de siparişlerin gücünü müdafaası 2022’nin başlangıcı için umut sağlıyor.

Her ay yeni siparişlerdeki kuvvetli büyüme ile talep kuvvetli olmaya devam ederken, arz tarafındaki meseleler daha fazla üretim kaybı üzerinden büyümeye yük vermeye devam ediyor. Mevcut tüm eksiklikler içinde, yarı iletkenler makro resmi en yıkıcı olduğunu kanıtlıyor ve araba dalı fırtınanın merkezinde yer alıyor. Euro Bölgesi’nde araba üretimi şu anda üretim aksaklıkları oluşmaya başlamadan hemilk evvelki tepe olan Kasım 2020 düzeyinin %24 altında. Bu, toplam üretimi değerli ölçüde yavaşlatmakta.

Kesimler içindeki ayrışma büyük bulunmasına rağmen, birden fazla kesim son aylarda büyüme suratında bir ölçü ılımlılık gördü. Son aylarda, elektronik de üretimde bir ölçü düşüş yaşadı ve bu da muhtemelen tıpkı çip kıtlığı problemiyle ilgili. Öteki kıtlıklar daha yavaşça bir tesire sahip olmakla birlikte, yaz aylarında üretim zayıflığına da yansıyor üzere görünüyor.

Ülkeler açısından bakıldığında, araba bölümünden gelen büyük yavaşlama, Almanya’da ortalama performansın hayli altında bir performansa olarak yansıyor. Genel Almanya üretimi ağustos ayında aylık %-4,1 düşerken, Fransa ve İspanya arttı. İtalya’da %-0,2’le üretimde küçük bir düşüş yaşandı. Genel olarak, çip kıtlığının 2022 ve hatta tahminen de 2023’e kadar sürmesi beklenirken, soru Alman zayıflığının devam edip etmeyeceği. Üretimde iyileşmelerin fazlaca yakında olduğuna dair kimi işaretler var, fakat arz meçhullüğü, kısa vadede öteki ülkelere kıyasla kimi düşük performansların beklenebilir olduğu manasına geliyor.

Avro Bölgesi büyümesi için, üretim büyümesinin solmaya devam ettiği dalların sayısındaki kademeli artışa dikkat etmek gerekli. Arz tarafındaki problemler 2Y 2021 büyüme sayılarına daha fazla yansımaya başlıyor ve yılın bu yarısı için beklenen GSYİH büyümesindeki kaymaya katkıda bulunuyor. Hala kuvvetli genel büyümenin devam etmesini ve daima gelen talepten teselli bu almasını bekliyoruz. Şimdilik, tedarik tarafı sıkıntıları sert bir inişe niye olacak üzere görünmüyor, lakin uçuş boyunca olağana dönüş boyunca birtakım türbülanslara niye olacak.

ING