Eski antrenör Funkel Kaiserslautern'le bir mucize umuyor

Kemal

New member
Fotoğraf çekiminde Friedhelm Funkel, 1. FC Kaiserslautern'in kupa tarihini taşıyan dev bir grafitinin önünde durmaktan çekinmiyor. Orada beyaz spreyle “Kupayı kazananlar” yazıyor. Cumartesi günü 70 yaşında kupayı yeniden elinde tutabilecek mi? Berlin'de finale bu kadar mağlup çıkan bir takım çok nadir görülür. İkinci lig futbol takımının teknik direktörü, Almanya şampiyonu Bayer Leverkusen'e karşı oynayacağı mücadele öncesinde, “Bir maçta – bunu çok saygıdeğer meslektaşım Otto Rehhagel'den biliyorum – her şey mümkündür. Önceden ne kadar olası görünmese de” diyor. Olimpiyat Stadı (başlama vuruşu 20:00/ARD ve Sky).

Funkel'in soğukkanlılığı elbette yaşı ve tecrübesinden kaynaklanıyor. “Kendi deneyimlemediğim bir şeyden bahsetmiyorum” diye açıklıyor. Her açıklamasına şablon gibi uygulanabilecek bir cümle. Eski teknik direktörle bocalayan FCK, üçüncü lige düşmekten kaçınmayı başardı; Betzenberg'deki son maç gününde neredeyse 50.000 taraftar Funkel'i kutladı.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

1. FC Köln'ü yine küme düşmekten kurtardı

Neuss yerlisi şimdi üçüncü kez başantrenör olarak DFB Kupası finaline gidiyor, ancak bunu oyuncu olarak yalnızca bir kez kazandı: 1985'te Bayer 05 Uerdingen ile. Funkel, “O zamanlar büyük bir sürpriz ve sansasyonduysa, şimdi bir mucizeye ihtiyacımız var” diyor. Takımı FC Bayern Münih'i 2-1 mağlup etti. Efsaneye göre Uerdingen taraftarları ünlü “Berlin, Berlin, Berlin'e gidiyoruz!” finali işaretlemek için.

Bu neredeyse 40 yıl önceydi ve Funkel hâlâ futbol işinde. Daha doğrusu: yine. Fortuna Düsseldorf'un kendisinden ayrıldığı 2020 yılında antrenörlük kariyerinin sona erdiğini zaten ilan etmişti. 2021'de 1. FC Köln'ü Bundesliga'ya düşmekten kurtardı. Kaiserslautern'deki görevi kupa finalinin ardından sona erdi, dolayısıyla büyük sahne bir veda olacak. Eğer bir ise. “Yaş durmak için bir neden değil. Bunu keyif aldığım için yapıyorum” diyor yorulmak bilmeyen tecrübeli antrenör. “Temel gereksinim şu: Kendimi sağlıklı hissetmeliyim. Eğer böyle kalırsa devam etme ihtimalini göz ardı etmiyorum. Her nerede.”

FCK onun yedek kulübesindeki 13. durağı. “Futbol benim hayatım; diğer şeyleri de ihmal etmiyorum.” Funkel, bırakamayacağını reddediyor. “Aslında hiçbir şey yapmadığım zamanlarda futbol endüstrisini biraz özledim” diye itiraf ediyor ama şunu da vurguluyor: “Çok tatilde olduğum için futbol stadyumlarına pek sık gitmiyordum ve bundan keyif alıyordum.”

Ancak yıldız antrenör Jürgen Klopp'un Liverpool FC'den ayrılırken yaptığı açıklama Funkel için de geçerli: Bu profesyonel futbolun bir uyuşturucu olduğu ortada çünkü herkes geri dönüyor ve herkes 70 yaşına kadar çalışıyor. Ya da daha da yaşlılar; 2012 yılında 73 yaşındayken Hertha BSC'ye katılan Lautern'in eski dehası Rehhagel gibi.

Berlin'de Funkel'in eşi Anja, iki yetişkin kızı, kocaları ve sekiz ila üç yaşları arasındaki dört torunu da tribünlerde oturacak. Funkel finale kalmayı şöyle anlatıyor: “Tarif edilemez bir mutluluk hissi, bunu hayatımda hiç beklemiyordum.” Oyuncularının iki kuşak genç olması onu rahatsız etmiyor. Parlak renkli ayakkabılar giymeleri, prova edilmiş gol kutlamalarını göstermeleri, o kaçana kadar soyunma odasındaki müziği açmaları – “bu artık benim dünyam değil ve kendimi özdeşleştirebileceğim bir şey değil.” Ama o bunu kabul ediyor.

“Dizüstü bilgisayar eğitmeni terimini sevmiyorum”

“Baştan aşağı dövme yaptıran bir sürü erkek var. Kendime soruyorum: Büyüdüğünde nasıl görüneceğini gerçekten biliyor musun?” Funkel diyor. Asistanlar ve analistlerden oluşan bir koçluk ekibinde bugünlerde mevcut olan birçok seçeneği gerçekten takdir ediyor. “Eskiden Haber analizi yapmak için üç günlük bir hazırlık süresine ihtiyacınız vardı: VHS kasetleriniz ve iki kaset kaydediciniz vardı. Sürekli durdur tuşuna basardınız. Tekrar kayıt yaparsınız. Ve tekrar durdurursunuz. Günümüzde bu birkaç dakika içinde yapılabiliyor. saniye.”

Eğitmenlerden oluşan ekibi yeni teknolojiyi kullanıyor. “İzliyorum” diyor ve ekliyor: “Dizüstü bilgisayar eğitmeni terimini de sevmiyorum.” Sosyal medyaya ilginiz nasıl Bay Funkel? 70 yaşındaki adam hareketsiz bir şekilde “Hiçbir şey” diye yanıtlıyor ve cep telefonunu pantolonunun cebine dokunduruyor. “Çaldığında fark ediyorum. WhatsApp'ım, e-postam ve SMS'im var. Bunu yapıyorum, bunda iyiyim.”

Dizüstü bilgisayarı yok. Funkel, “Ben biraz kullanabiliyorum ama diğerleri her şeyi çok daha hızlı yapıyor” diye açıklıyor. “Fakat son derece önemli bir şey daha var: İnsanlık ve iletişim, bugün sadece futbolda değil, birçok alanda tamamen kaybolmuş durumda. Bu beni rahatsız ediyor.”