“Doğudan yeni geldim”

Kemal

New member
Andreas Thom, Olimpiyat Parkı'ndaki ikinci lig futbol takımının basın toplantısı odasının arkasındaki kapıdan Hertha eşofmanıyla giriyor. Eski futbolcu ve şimdiki altyapı antrenörü kendisine gösterilen ilgiye biraz şaşırmış gibi görünüyor. Doğu Almanya A Milli Takımı'nda 51, Almanya Federal Cumhuriyeti'nde ise 10 uluslararası maça çıkan 59 yaşındaki oyuncu, röportaj vermeyi pek sevmiyor. Yepyeni bej kanepeye oturuyor ve mutlu bir şekilde şöyle diyor: “Ah, yeni bir kanepe, çok rahat” – ve Berliner Zeitung için bir istisna oluşturuyor.

Bay Thom, yılın zamanı dileklerin ve kararların zamanıdır. Yeni yıl için ne istiyorsun?

Tabii ki Hertha BSC'nin ikinci lig sıralamasında yukarılara çıkmasını umuyorum. Kişisel olarak sağlık diliyorum. Benim için yılın dönüşü torunlarımla geçirdiğim harika bir zaman.

13, 14, 15 yaşınızdayken, BFC Dynamo'da şu anda Hertha BSC'de çalıştırdığınız çocuklarla aynı yaştayken ne istediğinizi hatırlayabiliyor musunuz?

O zamanlar hâlâ çocuktum.

Andreas Thom Fransız Alain Giresse'ye hayran kaldı

Büyümeyi arzuladınız mı?

Evet, ben her zaman en küçüğüydüm. Büyümeye geç başladım, ancak 16 ya da 17 yaşımdayken. Bugün de durum aynı: U15'te bazıları 1.90 metre boyunda, bazıları ise oldukça küçük. Küçüklerin bir şeyler düşünmesi ve en azından şimdilik biraz daha akıllıca futbol oynaması gerekiyor. Daha sonra bir noktada büyüyüp büyümeyecekleri varsayımsaldır. Evet büyümek istiyordum. Aynı zamanda kendi kendime dedim ki, dostum, iyi küçük futbolcular da var. Birini seçip onu izledim.

Roland Holschneider/dpa

Kişiye

Berlin'in doğusundaki Rüdersdorf'tan Andreas Thom, futbol oynamayı TSG Herzfelde ve BFC Dynamo'da öğrendi. BFC ile beş kez GDR şampiyonu oldu ve iki kez FDGB Kupası'nı kazandı (resimde: BFC'nin 1988'de Werder Bremen'e karşı kazandığı Avrupa Kupası zaferinden sonra Thom). Ocak 1990'da GDR Oberliga'dan Bundesliga'ya, Bayer Leverkusen'e geçen ilk oyuncuydu. 59 yaşındaki oyuncu daha sonra Celtic Glasgow ve Hertha BSC'de forma giydi. A antrenörlük lisansına sahip olan eski GDR ve FRG milli oyuncusu, 2010 yılından bu yana Hertha'da çeşitli altyapı takımlarına yardımcı, bireysel ve teknik antrenör olarak antrenman yapıyor.

O zaman kim?

Alain Giresse de nispeten kısaydı; 1.63 metre. Bu kadar küçük bir futbolcunun büyüklerin ülkesinde nasıl geçindiğini gördüm. Fransız, o zamanlar büyük bir futbolcuydu. Günter Netzer'e de baktım.

Duvar yıkılmadan önce bir röportajınızda futbolda en çok 8 ile 14 yaşları arasında öğrendiğinize inandığınızı söylemiştiniz. Bugün hala bu şekilde mi görüyorsunuz?

Bu uyum çağıdır. BFC Dynamo'da iyi bir eğitim almış olmalıyım, yoksa daha sonra olmama izin verilen kişi olamazdım. O zamanki U13 antrenörüm Helmut Koch ile hâlâ iletişim halindeyim. Bence konu kafanıza gelince o yaşta en çok özümsersiniz ama öğrenmekten de asla vazgeçmezsiniz. Leverkusen'den Celtic Glasgow'a taşındığımda da bir şeyler öğrendim.

Andreas Thom hiçbir zaman Bundesliga'da baş antrenör olmayı istemedi

Yıllardır Hertha'nın futbol akademisinde çalışmanızın bir nedeni iyi öğrenim yaşınız mı?

Hiçbir zaman teknik direktör olmayı istemedim. Bunu karakterime bağladım. Bu bana pek uymadı. Yardımcı antrenörlük rolünde kendimi her zaman çok rahat hissettim. Ve şimdi burada, yavrularda da var. 2010 yılında U17 takımı için Hertha Berlin'e geri döndüm. Onlar küçük yetişkinler. Bazıları bunu sonradan başardı. Daha sonra biriyle tekrar karşılaşmak her zaman güzeldir.

U15'te bireysel ve teknik antrenör olarak göreviniz nedir? Çocuklar sizden ne öğreniyor?

Onlara saçmalık öğretmemeye çalışıyorum. Sahada uygulayabileceğiniz gerçekçi şeyler: Birkaç yönergeyle belirli açılardan gol sonu şekilleri. Atış her zaman keskin olmak zorunda değildir. Her zaman güçlü olmak zorunda değil. Zayıf ayakla da yerleştirilebilir. Bu yüzden bazı antrenman formlarımda zayıf ayak ön planda; bu günlerde bu kadar açık bir şekilde eğitilmiyor.

1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında BFC'de aldığınız eğitim ile bugün Hertha'da aldığınız eğitim arasındaki en büyük farklar nelerdir?

Bugün hem eğitimde hem de önlemede her şey daha bilimsel. Ama aslında eski moda olduğunu söylemenize gerek kalmadan o zamandan kalma pek çok şeyi benimseyebilirsiniz. Bu her zaman ne yaptığınıza ve nasıl yaptığınıza bağlıdır. En önemlisi: nasıl söyleneceği.

Kendinizden nefret ettiğiniz egzersizleri de başkalarına aktarıyor musunuz?

Nefret ettiğim şey dayanıklılık için acı veren uzun koşulardı. Daha kısa yolları tercih ettim. Ancak uzun olanlar bunun sadece bir parçasıydı.

Genç oyunculardan hangisinin Bundesliga'da potansiyeli olduğunu görebiliyor musunuz?

Şu an sahip olduğum yaş grubundan (13, 14, 15) birinin veya diğerinin bunu yapabileceğini söyleyecek kadar küstah değilim. Farklı türleri var. Herkesin yaklaşımı ve yeteneği vardır. Ama işin içinde pek çok faktör var. Ne kadar büyük olacak? Ne kadar hızlı olacak? Yaralanmaya yatkınlığa bağlıdır. Eğer iyiyseniz, futbolda bir şeyler başarmak için pek çok fırsatınız var demektir.

Gözlemciler ve oyuncu menajerleri bugün çocukların ensesinde nefes alıyor mu?

Bu ayrı bir konu, kolay bir konu değil. Zaten işler o yaş aralığında başlıyor. Genel koşullar son derece farklıdır. Biraz daha iyi olan futbolcuların bugün erkenden bir danışmanı var. U13, U14 ve U15'teki bir gençlik maçına baktığınızda ve orada kaç gözlemcinin bulunduğunu gördüğünüzde, bu çılgınlık. Orada ne söylendiğini bilmiyorum. Hiç ilgilenmiyorum.

Oğlanlar ebeveynleri ve danışmanlarıyla birlikte değişiklikler mi yapıyorlar?

Bunlar yetişkin olmayan çocuklardır. Anne babalarına ihtiyaçları var. Ne yazık ki günümüzde bir erkek çocuğunun 14 yaşında A noktasından B noktasına gitmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Peki bu para işin içinde mi?

Buna cevap veremem.

Andreas Thom BFC Dynamo'da her zaman rahat hissetti

BFC Dynamo'da oynadığınızda, Leverkusen'in o zamanki menajeri Rainer Calmund, uluslararası bir maç sırasında sizi kaçırmak amacıyla Doğu Almanya bankasına yaklaşmak için fotoğrafçının önlüğünü kullandığı söylenen bir adamı kiralamıştı.

Ben kelle avcısı değildim.

Adres verildi mi?

Her zaman seninle konuşulur. 23 yaşındaydım, Doğu Almanya'da 50 uluslararası maça çıkmıştım ve birdenbire politik bir şeyler oldu. Duvar yıkılmasaydı muhtemelen hayatım boyunca BFC Dynamo'da futbol oynardım. O zamanlar transfer yoktu. Doğu Almanya'da bir heyet vardı. Temel olarak televizyonda futbol izledim. Tabii ki Bundesliga da. Her ne kadar resmi olarak Batı televizyonlarını izlememize izin verilmiyor olsa da. Ama elbette var. Televizyonu açıp şöyle diyeceğimi asla hayal edemezdim: Dostum, bir gün burada ya da orada çalacağım. Bu, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından kaynaklandı.

Futbolcu olarak en iyi dönemimdeydim ve bugün dedikleri gibi yeni bir mücadele arıyordum. Ancak şunu söylemem gerekiyor: BFC Dynamo'da çok iyi bir eğitim aldım ve Stasi yüzünden Doğu Almanya'nın en nefret edilen kulübü olmamıza rağmen orada kendimi her zaman rahat hissettim.

80'lerin ortalarında bir muhabir şöyle yazmıştı: Thom bir güney Avrupalı gibi oynuyor. Bunu beğendin mi?

Logo. Elbette bu bir iltifattı. Aynı zamanda antrenörüm goller önünde daha tehlikeli olmam gerektiğini söyledi.

Sen de öyleydin. Doğu Almanya Oberliga'sından Bundesliga'ya transfer olan ilk oyuncuydunuz ve size egzotik bir yaratık gibi mi bakılıyordu?

Bu çok tuhaftı. Diğerleri de benimle tamamen aynı şeyi yaptılar: futbol oynadılar. Doğudan yeni geldim. Ve birden kendimi daha önce televizyonda izlediğim maçlarda buldum. Ama alışmak çok çabuk oldu. 23 ya da 24 yaşında ya da 14 ya da 15 yaşında ebeveynsiz bir yere taşınmanız arasında fark var. O dönemde eşim ve çocuğumla Leverkusen'e gitmiştim.

Celtic Glasgow'da üç yıl geçirdikten sonra 1998'de Hertha BSC'ye geldiniz.

Bu bilinçli olarak en iyi zamanımdı. Zaten 32 yaşındaydım ve hala iyi durumdaydım. Hâlâ nispeten hızlı olma avantajına sahiptim. Bu yaşta bu bir dezavantaj değil.

Hertha’ya geldiğinizde 27 numaralı formanıza çok fazla talep vardı. Şu anda hangi formayı satın alırdınız?

Bu çok kötü bir soru. Ama muhtemelen Passi'den, Pascal Klemens'ten forma alırdım. Birkaç yıl önce U19 takımının yardımcı antrenörüydüm, Pascal da her iki yılda da oradaydı. Artık profesyonel takıma adım attı. Şimdi orada oynuyor. Tıpkı Linus Gechter gibi.

Torunlarınız Hertha hayranı mı?

Berlin'de değil Leverkusen'de yaşıyorlar. Eski işverenim hakkında övünüyorlar. Geçenlerde torunumla Bayer taraftar mağazasına gittim ve ona bir forma aldım. Bunu burada, Hertha'nın odalarında söylemeye iznim var mı?

Bunu kesinlikle yapabilirsin. Bugün genç bir futbolcu olmak ister misiniz?

Her halükârda. Her şey acıtıyor. Gelecek yıl 60 yaşında olacağım ama futbol işini yeniden yapacağım. Tüm yönleriyle.

Röportaj: Karin Bühler