Doç Dr. Baki Demirel: Fed tek başına enflasyonu önleyemez

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Yalova Üniversitesi’nden İktisatçı Doç. Dr. Baki Demirel, CRI Türk’te Samet Demir’in hazırlayıp sunduğu İktisat Basını programına konuk oldu. Demirel, global iktisattaki son gelişmeler ve Türkiye’ye yansımalarını kıymetlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşanan enflasyon krizini ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) siyasetini yorumlayan Baki Demirel, enflasyonun geçiciliği konusunun tartışmalara yol açtığını belirtti.

Fed’in enflasyon için evvel süreksiz daha sonra süreksiz değil söylemiş olduğini hatırlatan Demirel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyleki:

“Esas sorun global gelir eşitsizliği. Arz ve üretim-bölüşüm münasebetleri bağlamında sorunu pahalandırmak lazım. Belirsizlik berbattır, belirsizliğin olması Türkiye’deki üzere fiyatlama davranışlarını daha da bozar. Enflasyon üretim süreçlerini de bozucu bir tesir yaratır. Bu yüzden de fiyat belirsizliklerinin artması kaygı verici. ABD için önemli olan sorun dünya için de önemli bir meseledir.

“1000 BAZ PUANLIK ARTIŞ DA ENFLASYONU BESLER”

“KAMULAŞTIRMALAR KAÇINILMAZDIR”

ötürüsıyla gelir eşitsizliği, sermaye hareketlerini kontrolsüzlüğünden dolayı siyasetlerde bir tıkanmışlık vardır. Bu Fed için de geçerli. Klasik Ortodoks reçeteler de buna tahlil olmuyor. Daha farklı tahliller olması lazım. Bunlardan biri de borç tasfiyeleri, servet vergisidir. Kimi dallarda kamulaştırmalar kaçınılmazdır. Artık herkes Çin üzere devlet kapitalizmini düşünmelidir. Türkiye için de birebir şeyleri söyleyeceğiz. Doğal monopollerin bütün dünyada kamulaştırılması, güç bilhassa temel olacaktır. ABD için de bu gerçek bu biçimdedir, ötürüsıyla Fed tek başına Amerikan Enflasyonu’nu önleyebilir mi? Önleyemez.

DÜNYADAKİ PARA HİYERARŞİSİ

Dünya hegemonya sistemine sahip. Bu hegemonya sistemi nakdî hegemonyayı da içeriyor. Bu hiyerarşisinin en zirvesinde de ABD doları var ve bunu ortaya çıkaran nizam Bretton Woods sistemi. Bunlar bir halde doların hakimiyetini perçinleyen şeyler. Global sermayeyi belirleyen şeylerin de ABD ve Fed siyasetleri olduğunu gördük. IMF ve öbürleri boşa çıktı. Doların tahtını sallamak güç, zira hegemonya sistemi var ve sistemin doruğunda dolar var. Hegemon sistem değişmeden nakdî hiyerarşide doların en zirvedeki pozisyonu da değişmeyecek.

“YUAN ASYA’DA YEN’İN HAKİMİYETİNİ ORTADAN KALDIRDI”

Çin iktisadının Aysa-Pasifikteki gelişimi dikkat çekiyordu benim için. Burada da şunu fark ettim; Çin 90’ların ortasından itibaren devlet kapitalizmine geçti. Bu ortada da Asya-Pasifik’te Japon yeninin hakimiyetini ortadan kaldırdı. 2000’li senelerda Asya-Pasifik’in hakimi artık yuan oldu. Çin iktisadı yaygınlaştıkça yuanın kullanması da artacaktır.

Ticari kontaklarla hegemon para ünitesi olmak kolay değil. Öteki şeyler de var, İkinci Dünya Savaşı daha sonrasında doların hegemon para ünitesi olduğunu unutmayalım.

Ukrayna- Rusya tansiyonu ve yeni gelişmelerin İktisada tesirleri

FÖŞ yazdı: Dünya yangın yerine döndü, bizim iktisatta gözler parıl parıl

Gelişmekte Olan Piyasa FX Çin’e yenik düştü