Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aşı daveti: Hadiseleri çift haneye düşürmeliyiz

Leyla

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Babalar Günü niçiniyle görüntü konferans metoduyla gerçekleştirilen “Gençlerle En Baba Buluşma” programına katıldı. Erdoğan, 81 vilayetten gençlerin sorularını yanıtladı.

“Sizce, koronavirüsle savaş ne vakit bitecek” sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye’nin, salgının başladığı periyottan beri sıhhat hizmetlerinden kamu güvenliğine kadar her mevzuda başka ülkelerin önünde yer aldığını söylemiş oldu.

Tıpkı durumun aşı çalışmalarında da geçerli olduğunu lisana getiren Erdoğan, “Aşı tedarikinin bir çok güç olduğu bir devirde, vakitlice yaptığımız temaslar yardımıyla süratli bir aşılama takvimi yürütüyoruz. Birtakım aksaklıklarımız var fakat bu gecikmeleri de aşıyoruz. Şu anda çok güzel durumdayız. İnşallah bu musibetin üstesinden yakında geleceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, yerli aşı çalışmalarının sürdüğünü, bu mevzuda da amacın eylül-ekim üzere üretime geçmek olduğunu belirterek, aşılamada yaşı 30’a çektiklerini, bunun kıymetli bir merhale olduğunu kaydetti.

Meslek kümelerinin da aşılandığını, güvenlikte ve öğretmenlerde bu cins külfetlerin aşıldığını tabir eden Erdoğan, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Şimdi artık dedik ki yaş konusunu halledelim. Bunlarda da aşılama hızlandıkça, bu bize inançlı süreci getirecek ve bu biçimdece de inşallah artık kovid var mı yok mu olayını aşacağız. Şu anda kovidde önemli manada oran düştü ancak bu oranı bizim fazlaca daha düşürmemiz lazım. Hadise sayısı günde 5 bin civarında. Biz, bunu bile fazla görüyoruz. Vefat 50 civarında, bunu da dilek etmiyoruz. Ancak evvel hadise sayısını bizim artık çift haneliye düşürmemiz gerekiyor. Bunun çalışmalarını ağır bir biçimde sürdürüyoruz. Temennimiz odur ki hem olay sayısında çift haneliye inelim birebir vakitte vefatta artık tek haneliye inmiş olalım. Bunda da en büyük müjde olarak biz aşıyı görüyoruz. Aşı konusunda da ithal noktasında güzeliz ve bunu da süratle devam ettireceğiz.”

“Bilimi inkar etmek mümkün değil”

“Aşı aksisi olanlara nasıl bir davette bulunursunuz?”
sorusu üzerine Erdoğan, şu anda aşılamada 40 milyon sayısına yaklaşıldığına dikkati çekti.

Bunun uygun bir yükseliş olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları paylaştı:

“30 yaş sonu ile alakalı olduğu için bundan daha sonra bu daha da artacak. Biz bir taraftan çalışıyoruz, siz de bir taraftan çalışacaksınız ve daima birlikte bu oranı artırmamız lazım. Annelerimiz, anneannelerimiz, baba, babaanne… Onları da bizim ikna etmemiz lazım. Bunlar bugünün sorunu değil, geçmişin sorunu. Geçmişten bu yana maalesef bu çeşit kampanyalar daima oldu ve bu kampanyalarda ne yazık ki birtakım külfetler da olmadı değil, yaşandı. Temennim odur ki bu aşı süreci içerisinde elde edilecek muvaffakiyet, bu çeşit olumsuz kampanyaları da ortadan kaldırsın. Milletimizin her bir ferdi aşıya erişim konusunda dünyada milyarlarca insanın peşinde koşup da ulaşamadığı bir imkana sahip olduğunu bilmelidir. Aşının geliştirilmesi ve beşere uygulanabilir hale getirilmesi bilim insanlarının sorumluluğudur. Bize düşen, bilime hürmet duyarak her biri kendi alanlarının en yeterli uzmanlarının geliştirdiği aşıyı kullanmaktır. Kendimizi dünya nüfusunun tamamını kapsayan bir müddetcin haricinde tutamayız.”

Bununla ilgili Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın, Bilim Şurası’nın da verdiği bilgiler ışığında açıklamalar yaptığını anımsatan Erdoğan, “Bilimi inkar etmek mümkün değil. Bütün sorun bu bilimi, ilimi beraberinde irfanla bütünleştirmektir. Onunla aslına bakarsanız bütünleştirdiğimiz anda biroldukça düşünceyi da ortadan kaldırmış olacağız. Şu anda vakit zaman bilim insanlarımız da bu cins açıklamaları yapıyorlar. Ben inanıyorum ki yerli ulusal üretimimizi yaptığımız anda, halkımızın bu noktadaki inancı daha da artacaktır” dedi.

“Ben, birinci anda aşımı oldum”

Şu andaki gelişmelerin olumlu olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ben Cumhurbaşkanı olarak birinci anda aşımı oldum. Birinci, ikinci dozu oldum çabucak sonrasında bir de antikor için oldum. Alınan sonuçlar de olumlu istikamette gelişti” tabirini kullandı.

Halktan, aşının ikinci dozunu olanların da epey önemli sayılara ulaştığını lisana getiren Erdoğan, Türkiye’nin elinde aşının bulunduğunu, maksadın aşıyı 18 yaşına kadar indirmek olduğunu aktardı.

Kovid-19’u “bela bir hastalık” olarak nitelendiren Erdoğan, hastalara şifa, vefat edenlere de Allah’tan rahmet diledi.