Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz tarihi boyunca ayrım gözetmeden kendisine sığınanlara sahip çıktı

Leyla

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için toplumsal medya hesaplarından bir ileti yayımladı. İletisinde, “Ülkemiz asırlara sari tarihi boyunca ebediyen mazlum ve mağdura kucak açtı” diyen Erdoğan şunları söylemiş oldu:

26 milyondan fazla mülteci var

Bugün dünya genelinde 82 milyonun üzerinde yerinden edilmiş kişi ve 26 milyonu aşkın mülteci vardır. Son 9 yıldır daima artan sayılar, dünyamızın global bir mülteci kriziyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Her bir sayının, bir insan olduğunu düşünmek, yaşanmakta olan acıların ve insani trajedinin boyutunu anlamak için kafidir.

Afganistan ve komşumuz Suriye’de devam eden istikrarsızlık, milyonlarca Suriyeli ve Afganı konutundan yurdundan etmiştir. Sahraaltı Afrika’da, Myanmar’da da durum farklı değildir.

“Türkiye 4 milyon sığınmacıya inançlı liman”

Ülkemiz asırlara sari tarihi boyunca hep mazlum ve mağdura kucak açmış; din, lisan, ırk ve köken ayrımı gözetmeden kendisine sığınanlara sahip çıkmıştır. Hâlihazırda ülkemiz 3,7 milyonu Suriyeli yaklaşık 4 milyon sığınmacıya inançlı liman pozisyonundadır. Türkiye’nin bu fedakârlıkları hem insanlığın onurunu birebir vakitte mağdur ve mazlumların hayatını kurtarmıştır.

“Gelişmiş ülkeler mültecilerin dramlarına kayıtsız”

Mültecilerin Statüsü Hakkında Cenevre Mukavelesi’nin 70. yıldönümü olan 2021 yılında, global ölçekte işbirliği ve dayanışma ortamı hala sağlanamamıştır. Bunda gelişmiş ülkelerin sığınmacıların ve mültecilerin haklarını kısıtlayan, bir daha yerleştirme kotalarını azaltan, mültecilerin dramlarına kayıtsız kalan siyasetlerinin da değerli hissesi vardır. Gelişmiş ülkeler adil sorumluluk ve yük paylaşımına gitmedikleri üzere, memleketler arası mesuliyetlerini de üçüncü ülkelere yüklemeye çalışmaktadır.

Yaşanan mülteci krizinin tahlili hayata tutunma gayretini veren bu onurlu insanlara, yalnızca insani yardım göndermek değildir. Mültecileri ve sığınmacıları göçe zorlayan sebeplerin ortadan kaldırılması, çatışmaların ve istikrarsızlıkların sonlandırılması ve bu şahısların konutlarına dönmeleri için uğraş gösterilmesi kaidedir.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nün, koronavirüs salgınıyla birlikte acıları ve külfetleri daha da artan sığınmacıların tüm bu meselelerinin tahliline katkı sağlamasını diliyorum. Bu vesileyle on yıllardır topraklarına kavuşma hasretiyle bekleyen Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm mültecileri ülkem ve milletim ismine hürmetle selamlıyorum.