Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Leyla

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türk Kurulu 8. Tepesi’nde konuşuyor.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyleki:

Türk Kurulu’nun 8. doruğu vesilesiyle İstanbulumuzda sizleri konuk etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Tarihi kararlara imza atacağımız doruğun ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Salgın karşısında verdiğimiz ortak çaba bir muvaffakiyet örneğidir. Bugün ayrıyeten katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon dokümanını uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız üzere iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz.

Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar pahasında seyrediyor. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı hızla artırmalıyız. Kara hava ve deniz yollarıyla birbirimize sıkı sıkıya biçimde bağlanamazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Memleketler arası yük nakliyatı muahedesini bir an evvel imzalamalıyız.

Sayın Binali Yıldırım’ı Aksakallar Kurulu’na Türkiye’nin Aksakalı olarak atadık. Bu nazaranvde kendisine muvaffakiyetler diliyorum.

Paris İklim Mutabakatını onaylayıp yürürlüğe koyarak yeni bir periyodun kapılarını açtık. Devir başkanlığımız mühletince ağır gayret harcayacağız. Önümüzdeki süreçte kentlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı kentlere dönüştürmeliyiz.

Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere bir arada imza atmalıyız. Global ısınmanın da tesiriyle doğal afetlerin sayısının katkısıdır. Yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların müddetinde bizimle dayanışma gösteren bütün ülkelere teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Müdafaa Düzeneği kurulmasını teklif ediyoruz.

Terörün her türlüsüyle gayretimizi sürdürmekte kararlıyız. Bu niçinle işbirliğimizi artırmalı ve birlikte hareket etmeliyiz. Teşkilatımızın gözlemcilik statüsü ve kararları da bugün kabul edeceğiz. Aile fotoğrafımızın daha da zenginleşmesi için KKTC’yi de ortamızda görmeyi canı gönülden dilek ediyoruz.

Dört yıldır ülkemizde muvaffakiyetle düzenlenen Teknofest’i gelecek yıl Azerbaycan’da gerçekleştireceğiz.

Detaylar geliyor…