Cumhurbaşkanı Erdoğan: Attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil

Leyla

Global Mod
Global Mod
Rusya Federasyonu Devlet Lideri Vladimir Putin ile yapacağı görüşme için Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Rusya’nın Soçi kentine hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taşıyan uçak, saat 12.15’te, Soçi Milletlerarası Havalimanı’na indi.

Erdoğan ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in, Devlet Başkanlığı Resmi Konutu’ndaki görüşmesi başladı.

İki önder görüşme öncesi canlı yayında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şu biçimde:

“Salgın, pek epeyce dostları birbirinden ayırdı. Dünyada şu anda Covid’den ölenlerin sayısına baktığımızda 4 milyonu geçmiş durumda. Tabi tüm önlemleri almamazı karşın gayret devam ediyor. Öncelikle benim sizlere teşekkürüm var. Yangın ve felaketlerde verdiğiniz dayanaklardan dolayı milletim ismine teşekkür ediyorum.

TURİZMDE RUS TAKVİYESİ

Türkiye-Rusya münasebetleri hakkikatten kendini fazlaca farklı biçimde kendisini gösteriyor. Ticaret hacminde kısmi birtakım iniş çıkışlar olsa da şu anda çok âlâ durumda. Daha da uygun bir pozisyona geleceğine inanıyorum. Bilhassa turizmde vermiş olduğunuz takviye için hayli epeyce teşekkür ediyorum.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Akkuyu’yu ziyaret ettim. İnşaat devam ediyor. Aldığım bilgilere bakılırsa de belirlenen vakitte bitecek. Önümüzdeki yıl birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz, ağır bir çalışma var. Şu anda burada 13 bin insan çalışıyor. Bunların 10 bini Türk, 3 bini ise Rus. Ama bunların tamamına yakını da Rusya’da eğitim aldı.

S400 SORUNU

Bir başka mevzuda, savunma sanayiinde birlikte attığımız adımlar. Bunu da ayrıyeten konuşmamızda yarar var. Birleşmiş Milletler Genel Heyeti’nde da malum zevat birtakım mevzuları bilhassa sordu. Biz de onlara aslına bakarsanız gereken karşılığı verdik. Zira attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil.

RUSYA İLE BAĞLANTILAR

Bilhassa şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya münasebetlerinde her geçen gün hayli daha güçlenerek devam etmemizde epeyce büyük yararlar var.

SURİYE HUSUSU

Suriye ile alakalı birlikte attığımız adımlar büyük kıymet arz ediyor. Oranın da barışı bir daha Türkiye ve Rusya bağlantılarına bağlı. Ben bu mesken sahipliği için epey teşekkür ediyorum.

PUTİN: GÖRÜŞMELER SIKINTISIZ OLMUYOR ANCAK UZLAŞIYORUZ

Putin’in açıklamaları ise şöyle:

Putin, “Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı biçimde devam etmektedir.

Görüşmelerin sıkıntısız olmadığını ancak uzlaşmanın gerçekleştiğini belirten Putin, ‘İş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında birebir vakitte ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik değerli bir ögedir.’

(Karabağ’da) İş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında tıpkı vakitte ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik değerli bir ögedir.

“İŞBİRLİĞİMİZ BAŞARILI BİR HALDE SÜRÜYOR”

İkili ticaret hacmimiz bu yılın birinci 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Pandemi devrinde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, değerli bir artış da sağladık.

(Türkiye ile) İş birliğimiz, milletlerarası arenada başarılı bir biçimde sürüyor. Burada hem Suriye tıpkı vakitte Libya ile ilgili tavırlarımızı kastediyorum” dedi.

Detaylar geliyor…