Boksu sosyal açıdan kabul edilebilir hale getirdi

Kemal

New member
Göz kamaştırıcı akşam dövüşleri ve yüksek reytingler: Manfred Wolke, 1990'larda Almanya'daki boks patlamasında büyük rol oynadı. Şimdi boks dünyası başarılı antrenörün kaybının yasını tutuyor. Henry Maske ve Axel Schulz'un eski teknik direktörü, memleketi Frankfurt'ta (Oder) uzun ve ciddi bir hastalığın ardından geçen Çarşamba günü 81 yaşında hayatını kaybetti. Maske, aileyi gerekçe göstererek bunu Pazartesi günü Alman Basın Ajansı'na doğruladı. Welt ve 91.7 Oderwelle radyo istasyonu başlangıçta bunu bildirmişti.

Eski boks dünya şampiyonu Maske, önemli antrenörünün ölümünden üzüntü duyuyor. 60 yaşındaki oyuncu, “Benim için tartışmasız antrenördü” dedi. “Ortalama kabul edilen bazı sporcular onun yönetimi altında uluslararası alanda başarılı boksörler haline geldi” diyen Maske şunları ekledi: “Elbette sporcunun bunu tek başına yapması gerekiyor, ancak Manfred Wolke onlara olasılıkları gösteren ve muhtemelen yapmayacakları taleplerde bulunan yol arkadaşıydı. aksini uyguladık.”

Wegner: “Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra profesyonel boksu sosyal olarak kabul edilebilir hale getirdik”

Artık “Beyefendi” olarak bilinen eski boksör, 1988'de Seul'de Olimpiyat orta sıklet şampiyonu ve 1993'te profesyonel hafif ağır siklet dünya şampiyonu olduğunda Wolke, Maske'nin yanındaydı. Wolke ayrıca tüy siklet Rudi Fink'i 1980'de Moskova'da Olimpiyat altın madalyasına taşıdı.

“Manne” olarak da bilinen Wolke, her şeyden önce boksun pis köşeden büyük sahneye taşınmasına yardımcı oldu. Yeniden birleşen Almanya'da nihayet Sauerland boks sahasında adını duyurdu ve Maske'yi büyük başarıya taşıdı. Milyonlarca kişinin katıldığı akşam programında kavgalar yaşandı. Antrenör ikonu Ulli Wegner, “Duvar'ın yıkılmasından sonra Almanya'da profesyonel boksu sosyal olarak kabul edilebilir hale getirdi. Maske'nin başarısının arkasındaki itici güç oydu” dedi.

1943 yılında Potsdam'da doğan antrenör, bir sporcu olarak Doğu Almanya sporunun en önemli yüzlerinden biriydi. Ve büyük bir başarı elde etti. Wolke, ağır sıklet olarak 1968'de Mexico City'de Olimpiyat altın madalyası kazandı. Aynı zamanda 1967 ve 1971'de Avrupa ikincisi oldu. Münih'teki 1972 Yaz Oyunları'nda Doğu Almanya bayrağını Olimpiyat Stadı'na taşıdı. Wegner, “Kesinlikle dünyanın en iyi antrenörlerinden biriydi. Bu kadar başarılı olan ve aynı zamanda antrenör olarak bu kadar başarılı çalışan çok az sporcu vardır” dedi.

Henry Maske: “Sadece bir insan”

Wolke, 2001 Avrupa süper orta sıklet şampiyonu Danilo Häußler ve Timo Hoffmann, Kai Kurzawa, Enad Licina ve Artur Hein gibi profesyonelleri eğitti. Maske'ye göre katı Wolke, az sözle çok şey anlatan özel ve benzersiz bir karakter olarak görülüyordu. Ve sporcuları üzerinde büyük bir etkisi vardı, onlardan en iyi performansları talep ediyor ve onların sınırlarını zorluyordu. Maske, “Zamanla Manfred Wolke'nin de tanrı olmadığını anladım, çünkü o bir zamanlar benim için öyleydi. O, tırnak içinde sadece bir insan” dedi. eski teknik direktör.

Wolke ayrıca ağır siklet Axel Schulz'u da eğitti. Amatör günlerinde de ona koçluk yapmış ve büyük direnmelere rağmen onu profesyonel saflara taşımıştı. Schulz sorulduğunda “Manne olmasaydı ben olamazdım” dedi. 1995 yılında George Foreman'a karşı boks yapma teklifi geldiğinde Wolke, Schulz'u dövüşmeye ikna etti. Her ne kadar Alman oyuncu sonuçta puanlarda mağlup olsa da büyük boks sahnesinde kendini göstermeyi başardı. Eski ağır sıklet boksör, “Bu benim atılımımdı. Sahip olduğum en iyi antrenördü” dedi.