Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. İlhan: Aşı olmayanlara kısıtlama yerine vatandaşı aşıya teşvik etmek daha değerli

celikci

New member
Bilim Heyeti Üyesi Prof. Dr. İlhan: Aşı olmayanlara kısıtlama yerine vatandaşı aşıya teşvik etmek daha değerli
Kısıtlamasız geçen Kurban Bayramı’nın akabinde Türkiye’de koronavirüs olay sayıları önemli biçimde artıyor. Olayların artmasıyla kısıtlamaların bir daha dönme ihtimali vatandaşlarda büyük tasa yaratırken, aşı yaptırmayanlara kısıtlama geleceği istikametindeki argümanlar da gündemdeki yerini koruyor.

Son gelişmelerle ilgili CNN Türk canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şunları söylemiş oldu;

“Şu an için geldiğimiz noktada hadise sayımız maalesef 20 bine dayanmış durumda. Hala aslında 20 bine sabit kalması da çift doz aşı olanlar yardımıyla vurgulamak isterim. Çift doz olan vatandaşlarımız olmasaydı bu sayılar 50 binlere hakikat çıkabilirdi.

“SON 2-3 GÜNDÜR UMUT VERİCİ GELİŞMELER VAR”

İkinci doz ortalamasında yüzde 40’lardayız. Biz bunu bir an evvel yüzde 80’e çıkarırsak güz devrinde rahat edebiliriz. Aşıların antikor oluşturduğu mühlet muhakkak. Aşının tesirli olma mühleti 6 ay, çift doz aşılı kişi sayısını yüzde 80’e getirirsek fakat başarılı olabileceğimizi söyleyebilirim. Son 2-3 gündür umut verici gelişmeler var. Bayram daha sonrası aşılama tekrar 1 milyona kadar geldi. Vatandaşlarımız giderek bilinçleniyor.

“MUTLAKA 2. DOZU OLMALARI GEREKİYOR”

şahsi olarak kapanmanın en son seçenek olduğunu düşünüyorum lakin belirli bir noktaya gelince bütün dünya tıpkı uygulamayı yapıyor. Oğlum 17 yaşında randevu olmadan gidip aşısını oldu. Bizi izleyenler çabucak çıkıp gitsinler aşılarını olsunlar. 1. dozu olanların da bir kısmının 2. dozu ertelediğini görüyoruz. Kesinlikle gidip 2. dozu olmaları gerekiyor.

“AĞIR HASTALARIN YÜZDE 92’Sİ AŞISIZ”

Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde ağır hastaların yüzde 92’sinin aşısız olduğunu söylemek isterim. 2 doz aşısını olduğu biçimde vefat eden vatandaşlarımız var lakin yüzde 99’u kronik hastalığı olan vatandaşlarımız. 4. dalga şayet olacaksa aşısızların salgını olacak.

Bilim Konseyi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan.

ÇOCUKLARA AŞILAMA GELİR Mİ?

Çocuklar fazlaca ağır temastalar, hayli iç içeler. Okullar en son kapanması ve birinci evvel açılması gereken yer bence. Bir kişi aşı olduğu vakit o kişi koronavirüslü şahıslarla temas etse dahi hastalığı yavaşça geçiriyor, etrafa bulaştırması da güç oluyor.

Çocuklarımızın okula gitmesini istiyorsak, günlük hayatımıza devam edelim diyorsak aşımızı olacağız. Aslında tahlil hayli kolay. Türkiye’de 16 yaşın üzerine başladı. ABD’de, İsrail’de 12 yaş üzerine de aşı başladı, Türkiye için çabucak hemen erken. Bilim Şurası’nda konuşulur, karar verilir.

AŞISIZLARA KISITLAMA GELİR Mİ?

Ayrımcılık yapmak yerine vatandaşı aşıya teşvik etmenin daha değerli olduğunu düşünüyorum lakin bir işletme sahibi ben aşısız almıyorum diyebilir. Üniversiteler, okullar, kamu daireleri üzere yerlere bakmak gerekiyor. Ben kısıtlama yapmadan teşvik yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”