“Berlin’dekiler beni o kadar da tanımıyor”

Kemal

New member
Pazartesi günü (18:00, Max-Schmeling-Halle) VfB Friedrichshafen’e karşı play-off final serisinin başlamasından birkaç gün önce, Cedric Enard BR Volleys antrenman salonunda çan kulesinin yanında tek başına oturuyor. Oyuncular yan taraftaki ağırlık odasında ter atarlar. Bu, Enard’ın Berlin’deki son final serisidir. Sezonun ardından Fransa’ya dönme kararı aldı. Röportaj başlamadan önce voleybolcularının günlük olarak nasıl uyuduklarını, kendilerini nasıl hissettiklerini ve ne kadar stresli olduklarını doldurmak için kullandıkları tabloyu kontrol ediyor. “Her şey yolunda” diyor. “Başlayabiliriz.”

Bay Enard, kruvasan getirdim. Alman ve Fransız kruvasanları arasında bir fark var mı?

Charlottenburg’daki fırınımda kruvasan ve Fransız kruvasanları var. Fransız olanlar daha fazla tereyağı ile yapılır. Sağlığınız için o kadar iyi değiller ama tadı…

2018’de Berlin’e geldiğinizde yanınızda Fransızca bir şey getirdiniz mi?

Benim zihniyetim, benim yolum. Takım menajeri Oli Sotte ile haftalık programı tartıştığımızda, ne zaman kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği yiyeceğimize karar vermem Fransızlardan olabilir.

Cedric Enard sezonun ardından BR Volleys’ten ayrıldı, halefi hazır
  • hisseler
Ve Fransız savunma işi?

Evet, savunma bir şeydir, artı benim kişisel odak noktam bloktur. Ben bir orta blokçuydum. Ve bu, aktarmaktan hoşlandığım bir şey: rakipler nasıl saldırıyor, bloğu nasıl organize ediyoruz, nasıl uyguluyoruz, orta blokçular oyunu nasıl okuyor? Fransızcadan daha kişisel.

Sen geldiğinde, Tours ile Fransa şampiyonuydun. Corona nedeniyle sezonun iptal edildiği 2020 yılı dışında, o zamandan beri her yıl Berlin’de şampiyonluk kazandınız…

… hayır hayır hayır. 2020’de de şampiyonduk – bazı insanlar unvan vermemeye karar verse bile. Belki de resmi olarak şampiyon değildik. Ama benim için takıma saygımdan ötürü ısrar etmek önemli. İnanılmaz iyi bir sezon geçirdik.

bilgi kutusu resmi

Tom Weller/dpa

Kişiye

47 yaşındaki Fransız Cedric Enard, Poitiers yakınlarından geliyor. Stade Poitevin, Avignon ve Spacer’s Toulouse’da orta blok oyuncusu olarak kariyerinin ardından Toulouse ve Tours’da teknik direktör oldu. 2018’de BR Volleys’e katıldıktan sonra 2019’da Berliners ile hemen Almanya şampiyonluğunu kazandı. Bunu 2021 ve 2022’deki şampiyonluklar ve iki kupa galibiyeti izledi. Mart ayında kulüp, Enard’ın sözleşmesinin sona ermesinden bir yıl önce, sezon sonunda kendi isteği üzerine BR Volleys’ten ayrılacağını duyurdu. Bu yaz aynı zamanda Hırvatistan’ın milli teknik direktörü olarak da aktif.

Şampiyon teknik direktör kelimesi Fransa’da da var mı?

Bunun için özel bir kelimemiz yok. Kulüpteki oyuncularla izlediğimiz yoldan memnunum. Şampiyon antrenörün kulüple işi var. İlk iş, her zaman menajer Kaweh Niroomand ile bir takım oluşturmaktı. Orada birlikte çok iyi çalıştık. Ve günlük eğitimde yönü korumakla ilgiliydi. Bazen oyuncular istemiyor, motivasyonları düşüyor. Bir teknik direktör bununla baş etmek zorundadır. Oyuncuları dinlemek zorundasınız. Bir koç olarak onlarla eşit düzeydesiniz, üstlerinde değil. Ama sonunda yönünü korumak zorundasın.

Şimdi finalde Friedrichshafen’e karşı BR Volleys ile dördüncü kez oynuyorsunuz.

Klasik.

Bazıları diyor ki: sıkıcı!

Bundesliga’da yeni bir dinamik var. Düren bu sezon çok güçlü. Tamam onları yarı finalde yendik ama onlar da kupa finalindeydi. Sıkıcı demek Lüneburg’a biraz saygısızlık olur. İnanılmazlardı, harika bir takımları, harika bir salonları var, Stefan Hübner harika bir koç. Fransa’daki arkadaşlar, Almanya’da şampiyon olmanın kolay olduğunu söylüyor. Ama bakın bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde Lüneburg Modena’yı, Düren Ziraat Ankara’yı yendi. Montpellier ve Tours’u elediler. Ligin ilk dördü güçlü, Giesen ve Herrsching harika bir iş çıkardı. Sadece Berlin-Friedrichhafen finaline bakmak yeterli değil. Diğer kulüplerin yaptıklarını unutuyorsunuz.

Berlin’den ne öğrendin?

Bu kadar. Buradaki kulübün Avrupa’nın en profesyonel kulüplerinden biri olduğunu biliyordum. Max-Schmeling-Halle’ı duymuştum. Kulübün nasıl organize edildiğini merak ettim. Bu beni tüm sporlarda ilgilendiriyor. Başarılı olmanın nasıl çalıştığını anlamayı seviyorum. Bu yüzden gelecekte genel müdür veya yönetici olmayı hayal edebiliyorum. Burada Kaweh Niroomand ile geçirdiğim beş yılda çok şey öğrendim. Gelecekte, sadece sahada çalışmak ve sadece bir takım oluşturmak, sadece oyuncularla sözleşme imzalamak değil, aynı zamanda sponsorlarla çalışmak, bir vizyona sahip olmak, takımın arkasında bir takım oluşturmak istemiyorum. Berlin’in Şampiyonlar Ligi’nde üç kez üst üste çeyrek finale yükselmesi, fark yaratan bir oyuncuyla anlaşmamız nedeniyle değil, arkasındaki daha görünmez olan her şey yüzündendi. Burada her şey güvenilir, istikrarlı, tesadüf değil. Kaweh ve ekibi her zaman bir sonraki adımı düşünüyor.

Yine de Berlin’den ayrılıyorsunuz.

Bence spor yapma şansınız varsa, her şey duygularla ilgili. Aksi takdirde bu bir tutku değil, sadece bir iştir. Bazen bir koç olarak duygularınızı gizlemeniz ve oyuncu olmanız gerekir ama sonunda herkes sizin de duygulara sahip olduğunuzu bilir.

Kendini boşlukta hissettiğini söyledin. Tükenmişliğe yakın mısınız?

Kelime çok güçlü. Kariyerimi bitirmek zorunda kaldığımda tükenmişlik, depresif anlar yaşadım. ne anlama geldiğini iyi biliyorum. Voleybol için çok şey verdiğimi düşünüyorum. Belki çok fazla. 15 yıl boyunca kulüp ve milli takımlar hakkında tutkuluydum. Yazın bazen üç, bazen iki hafta tatilim oluyordu. Başlangıçta antrenör yardımcısıydım. Ancak bir baş antrenör olarak hissettiğiniz baskı daha da yüksek. Şimdi tamamen boş hissetmiyorum ama boş olmaktan da uzak değil.

Öte yandan, BR Voleybollarını seviyorsunuz.

Emekli olana kadar burada çalışabilirim. Bu yüzden karar çok zordu. Kaweh’in bana BR Volleys için danışman olarak çalışma fırsatı sunması benim için çok şey ifade ediyor. Evine gelip yöneticilik fikrimi, Limoges’ta yöneticilik kursuna başvurduğumu söylediğimde, “Bu sana yakışıyor” dedi.

Ailenizin bir yıl önce Berlin’den Fransa’ya taşınmış olması da kararınızın bir nedeni mi?

Kızlarım şimdi 19, 16 ve 12 yaşındalar. Üniversiteye doğru gidiyor, belki seneye biri taşınır. O kadar hızlı oldu ki büyüdüler. Sezonu görüntülü görüştük, nasıl gidiyor diye sorduk. Sonra tekrar kapattık – ve ben dairede tek başıma oturdum.

Berlin’de ne yaptın?

Biraz padel tenisi, Grunewald’da bisiklet sürmeyi severim. Gladow’da golf oynuyorum. Aslında takım doktorumuz Dr. Miltner ile konuşmak istiyordum ama sanırım bundan korkuyor.

Noel ağacı olmadan uzakta: Berlin Voleybolları kendilerini yeniden keşfetti

Noel ağacı olmadan uzakta: Berlin Voleybolları kendilerini yeniden keşfetti
  • hisseler
Armonika mı çalıyorsun?

Toulouse’da antrenörken ayda iki ya da üç kez dersim vardı. Ne zaman sevdiğim bir şarkı duysam, melodiyi çalmaya çalışırdım. Bunu bir hafta boyunca çalıştım ve mızıkayı tekrar kaldırdım. Toulouse’da her zaman arabamdaydı, çünkü orada çok fazla trafik ve sıkışıklık var. Şimdi hala ara sıra oynuyorum.

Ailenizin Fransa’ya dönmesi kolay oldu mu?

Ortanca kızı Maelle, Berlin’i ve arkadaşlarını çok özlüyor. Bağımsız olmanın, büyük şehirde metro ya da otobüsle seyahat etmenin nasıl bir şey olduğunu keşfetmişti. Berlin’de basketbol oynayan en küçük kızı Ewen, Poitiers’te “Basketbolu bırakıyorum ve babamın izinden gitmek istiyorum” dedi. Sonunda ailemizde bir voleybolcu var! O gerçekten uzun, takım fotoğrafındaki herkesin üzerinde yükseliyor. Bir arkadaşım okulunda beden eğitimi öğretmeni. Bu yüzden okulda, kulüpte ve seçimde oynuyor. Onu seviyor. Onu izlemek için zamanım olsun istiyorum.

Siz de Berlin’deki voleybolculardan bir şeyler öğrendiniz mi?

Doğal olarak. Onlardan öğrenmek istemiyorsan, sadece aptalsın. Birçoğu Sergei Grankin ve Benjamin Patch hakkında konuşuyor. Uzun zamandır takımın yüzü oldun. Sergej, aurası ve karizması olan harika bir oyuncu. Sakindi, sahada sadece kendisi, etrafındaki her şeyi yönetebiliyordu. Ama aynı zamanda Basti Kühner veya Georg Klein gibi adamlardan da bahsetmek istiyorum. Onları oldukları gibi, nasıl oldukları için seviyorum: antrenmanda, otobüste, restoranda, maçta. Net bir çizginiz, iyi değerleriniz var.

Daha fazla cilt, daha fazla tarih: Volleys takvimi için Benjamin Patch fotoğrafları

Daha fazla cilt, daha fazla tarih: Volleys takvimi için Benjamin Patch fotoğrafları
  • hisseler
Bu sezondan önce Grankin, BR Volleys’ten ayrıldı.

Sergei’yi kaybedersen, Maestro’nu da kaybedersin. Onu nasıl değiştireceğinizi düşünmenize gerek yok çünkü yeni bir Sergei bulamıyorsunuz. Takımın yeni yüzünü düşünmek zorundasınız. Genç ekibimizle güzelce çözdük.

Fransa’nın voleybolcuları 2021’de Tokyo’da Olimpiyat şampiyonu oldular. Kısa bir süre önce milli takımdaki yardımcı antrenörlük görevinden vazgeçmiştin. Buna pişman mısın?

Bir şeyi seçersen, başka bir şeyden vazgeçmek zorundasın. Benim için Estonya milli takımının baş antrenörü olmak için bir adımdı. Çocuklarıma şunu söylüyorum: düşün, karar ver – sonrasında pişmanlık olmayacak. Altın madalyam, dört Toulouse oğlumu Olimpiyat podyumunda ilk 12’de görmekti: Clevenot, Brizard, Chinenyeze ve Louati. Clevenot beni arayıp görüntülü görüşme ile altın madalyayı gösterdiğinde ve “Senin de senin” dediğinde mutlu oldum. Böyle bir şey olduğunda, gerçekten derinleşiyor. Bana veda etmek için formasını uzatan Georg Klein’ın yaptığı jest gibi. Sergej kulüpten ayrıldığında bana formasını verdi. Bu benim için çok şey ifade ediyor.

BR Volleys ile özellikle hatırladığınız bir şampiyonluk kutlaması var mı?

Belki de Friedrichshafen’deki ilki. İşte orada saçımı kaybettim. İlk sezon en zoruydu. Ve ilk başlık her zaman en önemlisidir.

Kutlamada oyuncuları biralarla kutsadınız.

Berlin’deki insanlar beni o kadar da tanımıyor. Ama arkadaşlarım şaşırmadı. Bir teknik direktör olarak ancak şampiyonluğu kazanırsan deli olabilirsin. Bu büyük boy bardağı gördüm ve az önce birayı aldım, kutsanmış Sergej. Kutlama harikaydı. Georg Klein göğüs kıllarını kazıttı. Kafamı kazıttım. Arkadaşlarım gazetede fotoğrafları görünce güldüler. 2000 yılında, hala Avignon’da bir oyuncuyken, yeşil saçlarım vardı, daha sonra beyaza boyanmış sakalım vardı. Geçenlerde Berlinli oyuncularım saçlarını sarıya boyayarak geldiklerinde şöyle düşündüm: Neden şimdi? Başlığı bekleyin.