Bakan Akar’dan Kabil Havalimanı açıklaması: Yarın görüşeceğiz

Leyla

Global Mod
Global Mod
Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar Bakan Akar, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın akabinde gazetecilerin Afganistan’daki havalimanının işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelerle ilgili sorularını yanıtladı. Akar, Afganistan’ın ‘Asya’nın kalbi’ ve kritik ehemmiyete sahip ülke olduğunu belirtip, Türkiye ile Afganistan içindeki tarihi ve kültürel bağlara vurgu yaptı.

‘AFGANİSTAN’DA 2002’DE VAZİFEYE BAŞLADIK’

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde 2002’de birinci vazifeye başlandığı andan itibaren NATO’nun Milletlerarası Güvenlik Yardım Kuvveti’ne, 2015’ten itibaren de Kararlı Dayanak Misyonu’na katkı sağlamayı sürdürdüğünü aktaran Bakan Akar, TSK’nın halihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığı misyonunu yerine getirmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Hamid Karzai Milletlerarası Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması ve işletilmesinin Afganistan halkının geleceği açısından büyük kıymete sahip olduğunu vurgulayan Akar, “Bu mevzuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu öteki ülkelerle birlikte nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz” diye konuştu.

‘ŞARTLARIN OLUŞMASI HALİNDE KALABİLECEĞİMİZİ TABİR ETTİK’

Havalimanı konusunda ABD’den gelen teknik heyetle görüşmelerin yapıldığını belirten Bakan Akar, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımız NATO Tepesi’nde söz ettiler, kimi kaideler, mevzular var. Biz bu mevzuda bir niyet belirttik. Bu kaidelerin oluşması halinde kalabileceğimizi söz ettik. Bu manada çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde kimi siyasi kararlar alınması, Afganistan hükümeti ile bir muahedeye varılması başka taraftan siyasi, mali ve lojistik takviye hususlarında çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bu ortada ABD’lilerle temaslarımız devam ediyor. Şu ana kadar alınmış kesin bir karar yok. Ama temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükunu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne var ise şimdiye kadar yaptık, bundan daha sonra da tıpkı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz.”

‘AUSTİN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Hamid Karzai Milletlerarası Havalimanı’nın 6 yıldır Türkiye tarafınca işletildiğini hatırlatan Bakan Akar, “Havalimanının açık olması, çalıştırılması lazım. Bunun şuurundayız. Havalimanı çalışmadığı takdirde büyükelçilikler çekilecek, bu biçimdesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet haline gelecek, milletlerarası münasebetler bakımından hayli önemli kahırlar yaşayacak. birebir vakitte havalimanı rasyonel biçimde çalışmazsa eğitim, sıhhat, ticaret için yurt dışına gitmek zorunda olanlar ne yapacak?Bir devletten bahsediyoruz.

Bunların Afgan kardeşlerimizin huzuru, refahı ve gelişmesini de olumsuz etkileyecektir. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Hedefimiz, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir. Bu kapsamda yarın ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğiz” dedi.