Artıkçı Ne Demek ?

Zeynep

New member
Artıkçı Nedir?

Artıkçı, Türkçede belirli bir sosyal ve ekonomik durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle toplumda düşük gelirli, sürekli iş bulma zorluğu yaşayan ve daha çok geçici işler yapan kişiler için kullanılmaktadır. Artıkçılar, genellikle büyük üretim veya tarım alanlarında, üretim sürecinin tamamlanmasının ardından geriye kalan işlerden faydalanan, ya da atıl durumda olan kaynakları değerlendiren bireylerdir. Bu kavram, bir anlamda toplumda ekonomik olarak daha alt düzeyde yer alan ve zaman zaman marjinalleşen bireyleri tanımlar.

Artıkçılığın ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilmek için, bu terimi tarihsel ve kültürel bir bağlamda ele almak faydalı olacaktır. Türk toplumunda "artıkçı" kelimesi, zaman zaman olumsuz bir anlam taşısa da, bazı durumlarda hayatlarını geçici ve düşük ücretli işlerde geçiren kişilerin toplumda daha fazla görünür hale gelmesine neden olmuştur.

Artıkçılar Hangi Alanlarda Çalışır?

Artıkçılar, genellikle büyük üretim süreçlerinde veya tarımsal faaliyetlerde çalışan kişilerdir. Örneğin, büyük sanayi tesislerinde üretim bitiminde ya da tarlalarda ürünlerin toplanmasından sonra geriye kalan işlerin yapılması gerektiğinde artıkçılar devreye girebilir. Bu kişiler, genellikle üretim süreçlerinin tamamlanmasından sonra iş gücü olarak kullanılacak kalan iş gücüdür.

Artıkçıların çalıştığı alanlar şunlar olabilir:

- **Tarım Alanlarında**: Tarla işlerinde, özellikle ürün hasat edildikten sonra geriye kalan işlerin yapılması için artıkçılar çalışabilir. Bu işler, toprak hazırlığı, hasat sonrası temizleme ve bazı yerlerde çiftlik hayvanlarıyla ilgili işler olabilir.

- **Sanayi Alanlarında**: Üretim tamamlandıktan sonra kullanılan makineler veya üretim hatlarında kalan hammaddelerin değerlendirilmesi ve bu materyallerin yeni ürünlere dönüştürülmesi gibi işlemler için artıkçılar gerekebilir. Bu kişiler, daha çok geçici işlerde çalışmakta ve üretim süreçlerinde bazen yedek iş gücü olarak yer almaktadır.

- **İnşaat Sektöründe**: İnşaat işlerinde, projelerin tamamlanmasının ardından geriye kalan materyallerin değerlendirilmesi veya inşaat atıklarının toplanması işlemleri için de artıkçılar görevlendirilebilir.

Artıkçılar, çoğunlukla geçici bir iş gücü olarak görülür ve kalıcı işlere sahip olamayabilirler. Bu durum, ekonomik yapıyı ve iş gücü piyasasındaki eşitsizlikleri gösteren bir işarettir.

Artıkçılığın Tarihsel Kökenleri ve Sosyoekonomik Boyutu

Artıkçılığın tarihsel olarak kökeni, tarımsal üretim ve sanayi devrimleriyle doğrudan ilişkilidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, özellikle köylerde yaşayan ve tarımla geçinen bireyler, mevsimsel işlerde çalışarak geçimlerini sağlamakta idiler. Tarım işlerinde ve bazı zanaat dallarında artıkçılar önemli bir yer tutuyordu. Ancak bu durum, yalnızca geçici işlerde çalışan kişilerin sayısının artması anlamına geliyordu. Bu dönemde, artıkçılar genellikle köylerdeki düşük gelirli, çalışmaya istekli ancak sabit bir iş bulamayan kişilerdi.

Sanayi devrimiyle birlikte, iş gücünün büyük şehirlerde yoğunlaşması ve fabrikaların kurulması, artıkçılığın daha fazla görünür hale gelmesine yol açmıştır. Fabrikalarda üretilen ürünlerin fazla olması ve bazen üretim süreçlerinde iş gücü fazlalığı nedeniyle bazı işçiler sadece üretimden kalan "artıklara" yönlendirilmiştir. Bu kişiler, genellikle daha düşük ücretlerle çalışıyor ve geçici işler yapıyorlardı.

Artıkçılıkla ilgili sosyoekonomik boyut ise, toplumda iş gücü piyasasındaki eşitsizlikleri yansıtır. Artıkçılar genellikle düşük gelirli, sosyal güvenlikten yoksun ve iş güvencesiz bir kesimi oluştururlar. Bu kişiler, ekonomik krizler, işsizlik oranlarındaki artışlar ve mevsimsel işlerin düşmesi gibi olumsuz koşullar nedeniyle daha da marjinalleşebilirler.

Artıkçıların Karşılaştığı Zorluklar

Artıkçılar, toplumsal anlamda bir dizi zorlukla karşı karşıya kalabilirler. Bu zorlukların başında iş güvencesizliği ve düşük gelir düzeyleri gelir. Artıkçılar genellikle geçici işlerde çalıştıkları için, sürekli bir gelir elde etme şansları azdır. İş bulma süreci belirsiz ve mevsimsel olduğu için, yaşam standartları da dalgalanma gösterebilir.

Bunun dışında, sosyal güvenceden yoksun olma durumu da önemli bir sorundur. Çoğu artıkçı, sigorta veya emeklilik gibi sosyal güvencelere sahip değildir. Bu durum, yaşlılık döneminde veya iş kazası geçirmeleri durumunda büyük sorunlara yol açabilir.

Artıkçılar, ayrıca toplumda genellikle olumsuz bir bakış açısıyla karşılanabilirler. Ekonomik olarak düşük gelirli bireyler olmaları nedeniyle, dışlanmış ya da marjinalleşmiş hissedebilirler. Bu durum, zamanla onların psikolojik ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyebilir.

Artıkçılar İçin Çözüm Önerileri

Artıkçılıkla ilgili yaşanan bu sorunların çözülmesi için birkaç öneri sunulabilir. Öncelikle, geçici iş gücü olarak çalışan kişilerin haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. İş güvencesi, sigorta ve diğer sosyal hakların verilmesi, bu kişilerin yaşam kalitesini artıracaktır. Ayrıca, daha düzenli ve sürdürülebilir iş imkanları yaratmak, ekonomik dengesizlikleri azaltabilir.

Artıkçılara yönelik eğitim programları ve meslek edindirme kursları da önemli bir çözüm olabilir. Bu sayede, artıkçılar sadece geçici işler yapmak yerine, daha kalıcı ve yüksek gelir sağlayan işlere yönlendirilmiş olabilirler. Ayrıca, tarım ve sanayi sektörlerinde daha modern ve verimli üretim yöntemlerinin uygulanması, artıkçıların iş gücünü daha verimli hale getirebilir.

Son olarak, toplumsal farkındalık yaratmak da önemli bir adımdır. Artıkçılar, genellikle toplumda göz ardı edilen bir grup olsalar da, onların karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek, toplumsal eşitsizliklerin giderilmesi için önemli bir adım olacaktır.

Artıkçı Olmak Ne Anlama Gelir?

Artıkçı olmak, bir anlamda, yaşamını geçici ve düşük ücretli işlerde geçiren bir kişi olmayı ifade eder. Bu, aynı zamanda bir iş gücü piyasasındaki esnekliğin ve dengesizliğin bir göstergesidir. Artıkçılar, toplumsal hayatta genellikle görünmeyen bir kesim oluştururlar, ancak onların yaşamları ve karşılaştıkları zorluklar, toplumun ekonomik yapısı hakkında önemli bilgiler sunar.

Sonuç olarak, artıkçılık, ekonomik eşitsizlikleri ve iş gücü piyasasındaki dengesizlikleri gösteren bir kavramdır. Artıkçılar, geçici ve düşük ücretli işlerde çalışan, sosyal güvenceden yoksun bireylerdir. Ancak onların karşılaştığı zorluklar, toplumda daha geniş bir değişim için bir fırsat olabilir.