API dataları öncesi ham petrol fiyatları yükseldi

Zübeyde

Global Mod
Global Mod
Müellif – Peter Nurse

Investing.com – Yatırımcılar ABD’nin son stok raporunu ve Biden idaresinin, artan akaryakıt meblağları konusunda bir aksiyon almasını beklerken petrol meblağları Salı günü yükseldi.

WTI vadeli süreçleri %0,6 artışla 82,39 dolar olurken Brent %0,3 yükselişle 83,69 dolara ulaştı.

ABD Akaryakıt RBOB vadeli süreçleri ise %1,2 yükselerek 2,3495 dolardan süreç gördü.

Bu yıl ham petrol yarar koşusu yapıyor. Global iktisattaki toparlanma ve OPEC+’nın arz kısıtlaması üzerine Nymex mukavelesi geçen ay yedi yılın yükseğini görürken Brent kontratı de üç yılın tepesine ulaştı.

Yalnızca geçen hafta OPEC+, salgının başında yürürlüğe aldığı rekor üretim kesintilerini mevcut tempoda gevşetme planına sadık kaldı. ABD ve başka ülkelerin daha fazlaca üretim artışı davetlerine itaat etmeyerek daha evvel anlaştığı günlük 400.000 varil üretim artışına devam edecek.

Bu, ABD Güç Bakanı Jennifer Granholm’ün, siyasi tartışmalara yol açan yüksek akaryakıt fiyatları konusunda ABD Lideri Joe Biden’in, bu hafta birtakım önlemler alabileceğini söylemesine yol açtı.

ING analistleri, “ABD idaresinin kullanacağı en bariz araç, Stratejik Petrol Rezervidir.” dedi. “Zorunlu ve SPR modernizasyon satışları (ve 2014’teki bir test satışı) haricinde son satış, 30,6 milyar varillik petrolün sürüldüğü 2011 Haziran ayında IEA’nın koordineli olarak yaptığı arzın bir kesimiydi.”

Amerikan Petrol Enstitüsü bugün haftalık petrol ve petrol eser stokları iddiasını paylaşacak. Piyasa stoklarda bir artış daha bekliyor fakat esasen dört yılın en düşük düzeyinde olan akaryakıt arzı için arka arda beşinci haftalık düşüş bekleniyor.

Öte yandan ABD Güç Bilgilendirme Dairesi’nin haftalık petrol raporu da paylaşılacak.