Antrenör Pal Dardai Son Teslim Günü öncesinde yardım için haykırıyor

Kemal

New member
Çığlık yüksek sesle, net ve amaçlıydı. Hertha BSC’nin baş antrenörü Pal Dardai, takımı ile Hamburger SV arasındaki “sınıf farkından” ve hatta daha sonra takımının güçlü ikinci ligde hayatta kalma kalitesinden bahsetti. Aslında Macar çalıştırıcı sezon başında kadrosundaki kalite eksikliğinden şikayet etmeyen bir teknik direktör olarak görülüyordu. Geçmişte nadiren yeni ve güçlü eklemeler istiyordu.

1 Eylül Pal Dardai için önemli bir gün

Hamburger SV’ye karşı son 3-0’lık yenilgiden bu yana her şey değişti. Dardai’nin yardım çığlığını çok iyi anlayabiliyorum. 47 yaşındaki futbolcu, transfer döneminin sözde son gününe daha önce hiç bu kadar odaklanmamıştı. Hatta beklenmesi gereken “sihirli 1 Eylül”den de bahsetti, “bu önemli bir gün, orada çok şey olacak”. Transfer saat 18.00’de bitiyor

Dardai’nin umudunun adı Benjamin Weber. Ocak ayının sonundan bu yana, 43 yaşındaki spor direktörü kendisini çok az bir parayla profesyonelleri Berlin’e getirmek gibi Herkül gibi bir göreve adadı. Weber’i uzun yıllardır Hertha Akademisi’ne büyük katkıları olan yetkin bir insan olarak tanıyorum. Ancak yeni işinde ilk önce, korkunç miktarda paranın, gücün ve gösterişin tehlikede olduğu profesyonel futbolun köpekbalığı tankında yeni gelen biri olarak yolunu bulması gerekiyor. Şu anda para ve sportif bakış açıları nedeniyle yeni personeli masanın en altına çekmesi zor.

Marco Richter’in (Salı günü Mainz 05’e taşındı) ardından Suat Serdar (Hellas Verona) ve Marc-Oliver Kempf (bilinmiyor) yakında Hertha’dan ayrılırsa, Weber’in bu satışları nasıl telafi etmeyi planladığı benim için bir muamma. 1 Eylül.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Yine de, dramatik biçimde boş kasalara rağmen şu ana kadar elde ettiği başarı her türlü onuru hak ediyor. Selefleri Dieter Hoeneß, Michael Preetz ve Fredi Bobic çoğu zaman sınırsız kaynaklardan yararlanırken, Weber yeni insanlarla sözleşme imzalayabilmek için her zaman önce oyuncularını satmak zorunda kalıyordu. Neredeyse şeytani bir döngü. Şu ana kadar dışarıdan alınan on oyuncu için yalnızca 3,6 milyon Euro transfer ücreti harcadı ve satılan on profesyonel için 18,65 milyon Euro kazandı. Birçoğu değerin çok altına gitti, ancak Lucas Tousart ve Krzysztof Piatek gibi profesyonellerin Preetz/Klinsmann döneminden kalma korkunç maaş maliyetlerinden tasarruf etmeniz gerekiyordu.

Hertha’nın 1997’deki yükselişinden bu yana Hoeneß and Co.’nun transfer bilançolarının nasıl göründüğünü inceledim. Futbol portalı Transfermarkt.de ve kendi araştırmamız kaynak olarak kullanıldı.

Dieter Hoeneß (1997’den 2009’a kadar görevdeydi) ve Michael Preetz (Haziran 2009’dan Ocak 2021’e kadar) bir dönemi şekillendirdiler; Fredi Bobic’in (Haziran 2021’den Ocak 2023’e) bağlılığı “altın yıllar” getirmesi gerekiyordu ama kaotik bir şekilde sona erdi. Hoeneß bir zamanlar yaklaşık 79 milyon avro karşılığında 107 profesyoneli işe almıştı ve satışlardan yaklaşık 43 milyon avro elde etmişti. Şampiyonlar Ligi’ne giriş ve UEFA Kupası’na çeşitli katılımlar onun görev süresi kapsamındadır.

Michael Preetz, 90’dan fazla profesyonel için yaklaşık 213 milyon Euro harcadı ve satışlardan 130 milyon Euro kazandı. Jürgen Klinsmann’ın güçlü etkisi altında Windhorst milyonlarına kapılıp oyuncu alımlarının ölçüsünü kaybetmeden önce uzun bir süre transfer piyasasında iyi bir el sahibi olduğunu kanıtladı.

Fredi Bobic oyuncu satışlarından 81 milyon euro gelir elde ediyor

Bu arada Fredi Bobic, 26 profesyonel için yaklaşık 36 milyon avro harcadı, ancak satışlardan etkileyici bir şekilde 81 milyon avro kazandı. Buna karşılık, bütçeye, takımın arkasındaki pahalı uzmanlardan oluşan donanmasıyla (kadro planlayıcıları, analistler, teknik direktör, oyun tasarımı şefi vb.) normal miktarın çok ötesinde bir yük yükledi.

Gerçek şu ki Bobic’in halefi Benjamin Weber, seleflerinin özellikle son dört yılda yol açtığı mali felaketle uğraşmak zorunda. Çılgınca şeylerin sık sık yaşandığı ünlü Son Teslim Günü’nde (bazen akşam 6’dan bir dakika öncesine kadar) özellikle iyi sinirlere ihtiyacı var.